• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Türkiye'de Katil Psikolojisi...

Üyelik Tarihi
4 Ara 2012
Konular
1,535
Mesajlar
2,342
MFC Puanı
300
Türkiye'de Katil Psikolojisi...

Türkiyenin Altı Resmi Seri Katili Var


Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan ‘‘Faili Meçhul Olayları Araştırma Komisyonu’’ yeni uzmanlık alanına yani seri cinayetlere hızlı adapte oldu. İlk bulgular hayli ürkütücü. Yıllardır yalnızca Amerikan filmlerinde izlemeye alıştığımız cinayetler artık kapımızda.

KATİLLERİN KÜNYELERİ
Kayserili Hamdi Kayapınar FBI yöntemiyle yakalandı
Kayseri Emniyet Müdürlüğü'nde görevli cinayet masası uzmanlarının kafası karışmıştı. Masanın ortasında duran kalın dosyaya umutsuz gözlerle bakan cinayet masası amiri, ‘‘Eldeki verileri bir daha gözden geçirelim’’ dedi ekibine. Aslında ellerinde veri olduğu da söylenemezdi. Beş cinayetin failinin aynı kişi olduğunu, bütün kurbanların av tüfeğiyle öldürüldüğünü ve katilin vurduktan sonra bütün boş kovanları topladığını biliyorlardı yalnızca.

Kayseri Cinayet Bürosu'ndaki bu toplantının altı ay öncesi. Yer Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Ankara'daki merkez binası. Emniyet binasının konferans salonu tıklım tıklım. Salonu dolduran il emniyet müdürleri ve cinayet büro amirleri kürsüdeki iki adamı pür dikkat dinliyor. Bu iki adam Kuzey Teksas Üniversitesi Ceza Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Robert W. Taylor ve meslektaşı Edward Huesken. Anlattıkları konu ise, seri cinayetler ve tahkikatta izlenecek yöntemler. İki gün süren seminerden sonra Kayseri Emniyeti'nde görevli polisler de görevinin başına döndü. Ama meslektaşlarından bir farkla. Çünkü seminerde farketmişlerdi ki, Kayseri'de son iki yıldır cinayet işleyen bir seri katil vardı.

SIRA PSİKOLOGLARDA
Kayseri'ye döner dönmez tahkikat seminerde öğrenilen teknikler kullanılarak derinleştirildi. İlk iş olarak son iki yılda av tüfeğiyle işlenen beş cinayetin yeri tespit edildi. Böylece katile ilişkin ilk bulguya ulaşıldı. Çünkü beş cinayet de şehirdeki bir su kanalı boyunca ve 10 kilometrelik bir çizgi içinde işlenmişti. Demek ki katil su kanalına yakın bir mahallede oturuyor ve bölgeyi iyi tanıyordu.

Katille ilgili ikinci bulgu cinayetlerin zamanlarının incelenmesiyle ortaya çıktı. Çünkü ikinci cinayetle üçüncüsü arasında 19 aylık bir boşluk vardı. Öyleyse katil 19 ay kadar bölgeden uzaklaşmıştı. Peki ne olabilirdi? Ya cezaevine girmişti ya da askere gitmişti. Tahliye ya da terhis sonrasında da cinayet işlemeye devam etmişti.

Katilin kimliğine ilişkin bu ipuçları elde edildikten sonra psikologlarla masaya oturuldu. Kayseri polisi psikologlardan tıpkı Amerikan filmlerinde olduğu gibi katilin bir profilini çizmesini istedi. Kurbanların öldürülüş şekilleri ve diğer deliller psikologlara anlatıldı. Uzun bir çalışmadan sonra katilin profili şöyle belirlendi:
‘‘Cinayetleri tek başına işliyor. İnsanlardan kopuk yaşıyor. İçine kapanık. Aile yapısı bozuk. Muhtemelen aile için şiddete maruz kaldığı için öç almayı ve şiddeti alışkanlık haline getirmiş. Kıskanç bir yapıya sahip ve büyük bir ihtimalle sabıkalı.’’

EŞKAL TAMAM
Kayseri polisi elindeki eşgal ışığında FBI'ın soruşturmalarını aratmayan bir yöntemle işe girişti. Kayseri'de oturan ve bu vasıflara uyan kim varsa incelemeye alındı. Kısa süre sonra şüpheler 22 yaşındaki Hamdi Kayapınar üzerinde yogunlaştı. 14 yaşındayken kardeşini boğarak öldürmüş ve 4.5 yıl ıslahevinde yatmıştı. Hemen gözaltına alındı. Parmak izi ve tanıklıklardan sonra evi arandı. Kurbanlara ait kanlı kıyafetler, saat ve ziynet eşyaları bulundu. Kayapınar sorgusunda suçunu itiraf etti. 14 yaşındayken erkek kardeşini, 1989-1990 arası, bir işadamıyla gece bekçisini, 1999-2001 arasında da üç kişiyi öldürmüştü. Polisteki ifadesinin özeti ise şuydu: ‘‘Okula gidemedim. Bir mesleğim olmadı. İş aradım ama bulamadım. babam da beni sürekli aşağılıyordu. Bu işi bir av olarak değerlendiriyorum. Zaten avcıyım. Kurbanlarım av. Avlarımın üstünden çıkan para ve eşyalar da ganimetimdir.’’

Seyit Ahmet Demirci
32 yaşında. Mayıs-Temmuz 1998 tarihleri arasında İstanbul'da üç mobilyacıyı dükkanlarının bodrum katında kafalarına kurşun sıkarak öldürdü. Fatsa'da küçük bir çocukken arkadaşıyla birlikte yaşlı bir mobilyacının tecavüzüne uğramıştı. Yakalanmasaydı cinayetlerini tecavüze uğradığı yaşa (11) tamamlayacaktı. Üç kez idama mahkum oldu.

Yüksel Aktin
28 yaşında. Mayıs 1999-Ocak 2000 arasında İstanbul'da biri kadın beş kişiyi öldürdü. Yakalandıktan sonra Abdullah Çatlı'yla Rusya'ya gidip üç kişiyi öldürdüğünü açıkladı. Yargılanıyor.

Tarkan Sitemkar Uysal
Eylül 1999-Mart 2000 arasında İzmir ve Afyon'da iki kişiyi otelde öldürdü. Kendini depremzede olarak tanıtıyor ve sahte kimlikle dolaşıyordu. Eskişehir'de yakalandı.

Erdinç Tümer:
28 yaşında. Evli. Ocak -Ağustos 1999 arasında İzmir ve Bursa'da beş kişiyi öldürdü. Halen firarda polis tarafından aranıyor.

Orhan Aksoy
33 yaşında. Evli ve iki kızı var. Ekim 2000-Ocak 2001 arasında beş kişiyi evinde çamaşır ipiyle boğarak öldürdü. Depremden sonra işleri bozulduğu için ailesini Romanya'ya yolladı ve öldürmeye başladı. Kurbanlarını boğduktan sonra koliye koyup şehrin tenha bölgelerine bıraktığı için adı koliciye çıktı. Yargılanıyor.
Hamdi Kayapınar
22 yaşında. Cinayetlerine 14 yaşındaki kardeşini boğarak başladı. Mart 1998-Şubat 2001 arasında altı kişiyi daha öldürdü. Dört kişiyi de öldürmeye teşebbüs etti. Yargılanıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün seri cinayetler üzerine yaptığı ön araştırma sonuçlandı. 81 ilden toplanan yüzlerce şüpheli cinayet dosyasından çıkan sonuç şu: Birkaç kişiyi öldürmüş herkes seri katil değil. Türkiye’nin seri katil sayısı yalnızca altı.

Seri katil olmanın kriterleri
Seri cinayetler konusunda uzman olan, kuşkusuz ABD ve dolayısıyla FBI. Kendi ülkeleri dışında da seri katil kovalayan FBI uzmanlarına göre her cinayet, seri cinayet anlamına gelmiyor. FBI'a göre bir katilin seri cinayet işlediğinin kabul edilmesi için şu kriterleri taşıması gerekiyor:
Gündelik hayatı devam ettirebilen sıradan insanlar (Mesela bir akıl hastasının işlediği cinayetler seri cinayet olarak kabul edilmiyor).

En az üç cinayeti (Bazı uzmanlara göre beş) aynı yöntem, silah ve benzer törenle işlemiş olması.
Kurbanlarını çoğunlukla tanımadığı kişiler arasından seçmesi.

Bir çoğunun çocuklukta kötü muamele ya da tecavüze uğraması.
Seri katilin kişilik özellikleri
Seri katillerin kişilik özellikleri de dikkat çekici. Uzmanların araştırmalarına göre seri katillerin ortak noktaları şunlar:
Masum yüzlüler. Toplumda kabul gören işlerde çalışıyorlar.
Birçok seri katilin akrabası ya da yakını ‘‘Onun cinayet işlediğine asla inanamam’’ şeklinde ifade veriyor.
Birçoğu dindar ve düzenli ibadet ayinlerine katılıyor.
Muhafazakarlar.
Heteroseksüeller.
Hepsi kurbanına ait bir eşyayı saklamayı seviyor.
Kurbanlar çoğunlukla kadınlar, çocuklar ve eşcinsellerden seçiliyor.
Türkler neden öldürüyor?
Emniyet Genel Müdürlüğü, Türk insanının hangi nedenlerle cinayet işlediğini sıraladı:
1- Namus meselesi
2- Kin gütme
3- Kan davası
4- Alacak-verecek meselesi
5- Ani kızgınlık
6- Alkol etkisi
7- Ailevi geçimsizlik
8- Gönül ilişkisi
9- Aileler arası husumet
10- Şahıslar arası husumet

2.3.2001 Basın

alıntı.....
 
Üst