• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Turizmdeki hukuki sorunlar ilk kez bir calistayda tartisildi..

Üyelik Tarihi
20 Ocak 2009
Konular
461
Mesajlar
1,226
MFC Puanı
40
Turizmin Hukuksal Sorunları Çalıştayı 17 Nisan Çarşamba günü Ankara Sheraton Otel’de başladı. Sektörün önde gelen isimleri ilk kez hukuksal altyapı sorunlarını tartıştı.

293-17383417042013.jpg


Turizmin Hukuksal Sorunları Çalıştayı 17 Nisan Çarşamba günü Ankara Sheraton Otel’de başladı.

Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyelerinden Sayın Doç. Dr. Muharrem Tuna, Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sacit Adalı, Deniz Turizmi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karacalar, Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kurban Ünlüönen, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Oral ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı konuşma yaptı.

abdurrahman%20ar%C3%84%C2%B1c%C3%84%C2%B1.jpg


Açılış konuşmasında ekonomik ve sosyal gelişmeler ile birlikte özellikle refah seviyesindeki artış sonucu gelişim gösteren turizm hareketlerinin hukuksal problemlerinin tespiti ve çözüm önerileri geliştirmenin önemi ele alındı. Konuşmacılar, turizm ile ilintili pek çok farklı işletmenin farklı hukuksal sorunlar yaşadığını, mevcut hukuksal normların daha oturaklı hale gelmesi ve ihtiyaca cevap verebilmesi için turizme ilişkin hukuksal sorunların farklı başlıklar altında ele alınmasının daha faydalı olacağını ifade ederek, Türkiye’de ilki gerçekleştirilen söz konusu çalıştayın bu ihtiyacı karşılayacağını ve sonraki çalışmalara da öncülük edeceğini belirtti.

muharrem%20tuna.jpg


BAKAN ÇELİK’TEN DESTEK

Çalıştay koordinatörü Doç. Dr. Muharrem Tuna açılış konuşmasında uzun yıllar önce bir hayal olarak ortaya çıkan turizmin tüm paydaşlarını bir araya getirme düşüncesinin özellikle Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in desteği ile uzun emekler sonucu gerçeğe dönüştüğünü belirtmiştir. Çevre ve turizm hukukunun sürdürülebilirlik felsefesi çerçevesinde planlanması gerektiğini ve turizm sektörünün gelişmesi için sektörle ilişkili her kesimin taşın altına elini sokması gerektiğini vurgulayan Tuna, yapılan çalıştay ile sektörün daha yukarılara taşınacağını ifade etti.

Tuna, Türkiye turizmine yol haritası olabilecek nitelikte olan bu çalışmanın sürekliliğinin sağlanması ve bu yöntemle mevzuatın düzenli aralıklarla güncellenmesini temenni ettiğini belirterek tüm paydaşlara katkılarından dolayı teşekkür etti.


ADALI: KOORDİNASYON ŞART

Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sacit Adalı iş dünyasının mutlaka hukuki bir zemin üzerinde sürdürülmesi ve bacasız fabrika olarak nitelendirilen turizm endüstrisinin hukuksal boyutunun bir koordinasyon halinde ele alınmasının gerekliliğini vurgulamıştır.

DENİZ TURİZMİNDE EN BÜYÜK SORUN

Deniz Turizmi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karacalar özellikle 80’li yıllardan sonra Türkiye’de deniz turizmi konusunda karşılaşılan en büyük sıkıntılardan birinin kamusal yapı ve işleyiş biçimi olduğunu söylemiştir. Karacalar deniz turizmi faaliyetlerinin pek çok bakanlığın yetki ve sorumluluğu altında olduğunu belirterek, bugün deniz turizmine yatırım yapmak isteyecek bir yatırımcının 11 bakanlık ve bağlı biriminin denetiminden geçmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca 2005 yılına kadar 5 belge ile açılan bir işletmenin bugün için 14 belge tamamlaması gerektiğini ve yarında devam edecek olan çalıştay sonucunda özellikle bu tür hukuksal problemlerin giderileceğine ilişkin ümitlerini dile getirdi.

osman%20ayik.jpg


ULUSOY: HUKUKİ ALTYAPI SORUNLARI SEKTÖRÜ ZORLUYOR

Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık konuşması sırasında 2634 sayılı kanun ile konaklama işletmeleri açısından yaşanan hukuksal sorunlara ve ör
gütlenmenin önemine değinirken, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy seyahat acentelerinin da işlemlerini gerçekleştirirken pek çok hukuksal problemle karşılaştığını, örneğin AB uyum çerçevesinde seyahat acentelerine getirilen sigortalama zorunluluğunun gerekli hukuksal alt yapı tamamlanmadan ve sigortalanma anlayışı benimsetilmeden yürürlüğe sokulması sonucu çeşitli problemlerin ortaya çıktığını vurguladı.

basaran%20ulusoy.jpg


Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Kurban Ünlüönen dünya ekonomisinde önemli bir yeri olan turizm endüstrisinin gelişiminde bu tür girişimlerin önemli olduğunu ve kurum olarak her türlü desteğe hazır olduklarını belirterek tüm paydaşları işbirliğine davet etti.


Konuşmacılar turizmde hedeflere ulaşmanın ancak tüm paydaşların hedefleri benimsemesiyle sağlanabileceği ve çalıştayın bu açıdan olumlu bir gelişme niteliği taşıdığı üzerinde durdu.


Turizm sektörüyle ilişkili tüm paydaşların yer aldığı 7 farklı salonda Turizm Yatırımcıları ve İşletmecilerinin, Seyahat Acentelerinin, Turist Rehberlerinin karşılaştığı hukuksal sorunlara ek olarak Deniz Turizmine, Çevreye, İnsan Kaynaklarına ve Tüketici Haklarına ilişkin karşılaşılan hukuksal sorunlar tespit edilmeye ve çözüm önerileri geliştirmeye yönelik oturumlar eş zamanlı olarak sürmektedir. Çalıştay 18 Nisan’da (perşembe) tüm oturumlar sonucunda hazırlanan raporların sunumuyla tamamlanacak.
 
Üst