• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Uçuş Sırasında Kulak Tıkanması

Peony

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Şub 2015
Konular
12,075
Mesajlar
34,903
MFC Puanı
57,450
Bu sorunu yaşamamak için aşağıdaki önerileri takip edin:

Uçağın kalkışa ve inişe geçişi sırasında esneyin veya bir şeyler yutun. Esneme ve yutma hareketleri östaki borusunu açmaya yardımcı kasları çalıştırır. Bir şeker yalayabilir ya da sakız çiğneyebilirsiniz.

Uçağın kalkışa ve inişe geçişi sırasında Valsalva manevrasını uygulayın. Burun deliklerinizi parmaklarınız yardımıyla kapalı ve dudaklarınız birbirine kenetli durumdayken nazikçe sanki sümkürüyormuş gibi nefesinizi itin. Bunu kulaklarınız ve kabin basıncı arasındaki farkı dengelemek için özellikle iniş sırasında birkaç kez tekrarlayın.

Uçak havalanırken ve inerken uyumayın. Uçağın kalkış ve iniş zamanlarında uyku halinde olmazsanız kulak tıkanıklığı sorunu yaşamanız durumunda gerekli kişisel tedbirleri ya da tedavileri uygulama şansınız olur.

Yolculuk planlarınızı tekrar gözden geçirin. Mümkünse üşütme, burun tıkanıklığı ya da kulak iltihabı şikayetiniz olduğunda uçak yolculuğu yapmayın. Son zamanlarda geçirdiğiniz herhangi bir ameliyat varsa seyahat güvenliğiniz konusunda doktorunuza danışın.

Reçetesiz satılan konjesyon giderici bir burun spreyi kullanın. Burun tıkanıklığınız varsa, iniş ve kalkıştan yarım veya bir saat öncesinde spreyinizi uygulamış olun. Ancak gereğinden fazla kullanmaktan sakının. Çünkü birkaç günden fazla alınan burun spreyleri tıkanıklığı daha da artırabilir.

Dikkatli kullanmak şartıyla ağızdan konjesyon hapları alın. Uçuştan yarım saat önce alınırsa ağız yolu konjesyon hapları yararlı olabilir. Ancak kalp rahatsızlığınız varsa, kalp ritminiz düzensizse ya da yüksek tansiyon şikayeti söz konusu ise veya daha önceden bir takım ilaç etkileşimleri yaşanmışsa hekiminiz önermediği sürece bu haplardan kullanmayın. 50 yaşını aşmış iseniz, idrar retansiyonu gibi pseudoephedrine ((Actifed, Sudafed) içerikli konjesyon ilaçları aldıktan sonra bazı yan etkilerle karşılaşabilirsiniz. Özellikle de genişlemiş prostatınız varsa. Hamileyseniz konjesyon ilaçları alımı konusunda doktorunuza danışın.

Alerji ilaçları alın. Alerjik bir rahatsızlığınız varsa uçuştan bir saat önce ilaçlarınızı almış olun.

Filtreli kulak koruyucuları takın. Kulağı tıkayan bu koruyucular iniş ve kalkış sırasında hava basıncını dengeleyerek kulak zarını korurlar. Eczane, havaalanı mağazaları ya da yakınınızda bir işitme kliniğinden temin edebilirsiniz.

Su kaybını önlemek için bol bol su için. Su seviyenizi muhafaza etmek nefes borularınızdaki ve boğazdaki tahrişi engellemeye yardım edeceği gibi östaki borusunun daha iyi çalışmasını sağlar.

Alkol ve kafein tüketiminize dikkat edin. Alkol ve kafein içerikli içecekler su kaybına neden olabilir. Ayrıca kan damarlarını daraltabilir ve kılcal damarlarda kopmaya sebebiyet verebilirler.
 
Üst