• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Ütü Tabanı Temizliği Nasıl Yapılır?

İlksu

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
18 Tem 2017
Konular
589
Mesajlar
1,269
MFC Puanı
30
Birçok kıyafetin düzgün ve şık görünmesi ütülü olmalarına bağlıdır. Ancak kıyafetlerin ütülenmesi birçok kişinin hoşlanmadığı bir iştir. Her ne kadar ütü yapmayı daha kolay hale getiren ürünler tasarlanmış olsa da ütü yine de çoğunlukla yorucu ve sıkıcıdır.

Kullanılan ütünün tabanı kirli ise ütü yapmak çok daha zordur. Özellikle de açık renkli kıyafetler ütülenirken kirli tabanlardaki lekeler bu kıyafetlerde zorlu lekelerin oluşmasına sebep olabilir. Ütü tabanlarında oluşan kirler ise böyle olumsuzluklarla karşılaşılmaması için belirli aralıklarla temizlenmelidir.

Ütü Tabanı Temizliği Nasıl Yapılır?

Ütü tabanlarında biriken kirlerin temizlenmesi için öncelikle temiz bir bez kullanılmalı ve bu işlem ütü soğukken yapılmalıdır. Mikrofiber bez kullanılacaksa ütü tabanı kuru şekilde silinmelidir. Eğer bu şekilde lekeler temizlenemiyorsa ütü tabanı mikrofiber bez ya da diğer bezler su ile hafifçe nemlendirilerek silinmeli ve tabandaki lekeler giderilmeye çalışılmalıdır.

Ütü tabanına yapışan maddeler varsa ve taban çok kirliyse bu durumda temizlik için ütü önce ısıtılmalıdır. Isıtılan ütü tabanındaki kirlerin temizlenmesi için ıslak ve yumuşak bir havlu kullanılmalıdır. Havlu yere ya da düz bir zemine serilerek, kirli ütü tabanı havlu üzerinde bastırılarak gezdirilmelidir. Bu yöntemde kullanılacak havlunun da temiz olmasına dikkat edilmelidir. Havlu üzerindeki kirler de ütü tabanına yapışarak lekelerin daha zorlu olmasına neden olabilir.

Sirke de ütü tabanı temizliğinde kullanılabilir. Çok kirli olmayan tabanlar ütü soğukken sirkeli suya batırılmış bir bez ile temizlenebilirler. Ütü tabanı çok kirli ise de bu işlem ütü sıcakken ve bez yerine havlu kullanılarak yapılabilir.
Ütü tabanı temizliğinde oldukça etkili maddelerden bir diğeri de tuzdur.

Bunun için ütü masası üzerine öncelikle beyaz renkli bir kağıt serilir. Serilen kağıdın üzerine ise bir miktar sofra tuzu dökülür. Diğer taraftan ütü ısıtılır. Isınan ütü, üzerinde tuz olan kağıt üzerinde dairesel hareketlerle gezdirilir. Bu sırada ütünün buhar çıkış kapalı olmalıdır. Bu işleme 1-2 dakika kadar devam edildiğinde ütü tabanındaki kirler tamamen temizlenebilir. Eğer lekeler çıkmamışsa işleme bir süre daha devam edilir. Bu yöntemde ütünün çok fazla bastırılmamasına, kağıt üzerinde yavaş hareket ettirilmesine dikkat edilmelidir.​
 
Üst