• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Uyumadan Önce Yapilacak Dualar

AnqeL

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
19 May 2017
Konular
80
Mesajlar
299
MFC Puanı
40
Her an Allahu Teâlâ ile birlikte olmak ve Allahu Teâlâ’dan güzel isteklerde bulunmak için yatmadan önce dua etmek büyük bir nimettir. Yatarken düşüncelere dalan insanoğlu günün muhasebesini yaptığı gibi günah işlediğini görerek de Rabbine karşı tövbe etme imkânı bulur. Ayrıca gün içerisindeki sıkıntılarına karşı ve gecenin verdiği karanlığa karşı sığınma ihtiyacı duyan insan Rabbine dua ederek sığınır. Dua etmenin zamanı ve mekânı olmaz. Kullar yataklarına uzandıklarında da Rablerini düşünerek duaya durabilirler. Ayrıca gece vakitleri yarı ölüm gibidir ve ölümün ne zaman geleceği belli değildir. Uykuda ölünebileceği de düşünülerek mutlaka yatmadan önce dua edilmelidir.

Yatağa Yatınca Yapılabilecek Dualar

Resulullah (s.a.v.) ‘’Yatağınıza yattığınızda şu duayı okuyunuz.’’ buyurmuştur: ‘’ Allahümme halakte nefsî ve ente teveffâhâ leke memâtühâ ve mahyâhâ in ahyeytehâ fahfazhâ ve in emettehâ fağfirlehâ. Allahümme innî es’elükel-âfiyete.
Anlamı: Allah’ım beni yaratan sensin, öldürecek olanda sensin. Ölmemiz ve yaşamamız sendendir. Yarına yaşatırsan bizleri koru. Öldürürsen mağfiret eyle. Senden selamet dilerim Ya Rabb! (1)

Huzeyfe (r.a.)’dan gelen bir rivayete göre Peygamberimiz (s.a.v.) sağ elini yanağının alt kısmına koyarak şöyle duada bulunurdu: ‘’Allahümme kınî azâbeke yevme teb’asü ibâdeke’’
Anlamı: Ey Rabbim! Kullarını haşr edeceğin zaman beni koru. (2)

Bera b. Azib (r.a.)’dan gelen bir rivayete göre Peygamberimiz (s.a.v.) yatağa yatmadan önce şunların yapılmasını buyurmuştur: ‘’Yatağına yatacağın vakit namaz abdesti gibi abdest al ve sağ yanına yat. Ardından şu duayı oku: ‘’Allahümme eslemtü nefsî ileyke ve veccehtü vechî ileyke ve fevveztü emrî ileyke veel-ce’tü zahrî ileyke rağbeten ve rehbeten ileyke lâ melcee velâ mencee minke illâ ileyke âmentü bikitâbillezî enzelte ve nebiyyekellezî erselte’’ Eğer bir kimse bu duayı okursa iman üzere ölür. (3)
Anlamı: Ey Rabbim! Kendimi sana teslim eyledim. Yüzümü sana yöneldim, işlerimi sana havale ettim, sana itimat eyledim. Senin rızanı dilerim ve senin azabından korkarım. Senden başka sığınacak yer yoktur. Senden başka da kurtarıcı yoktur. Halas ve himaye ancak ve ancak sendedir. İndirmiş olduğun kitaba inandım, Peygamberine iman eyledim.

Yatağa yatıldığında şu duayı okumak gerekir. Bu dua aynı zamanda Peygamberimizden bu yana gelen bir zikirdir, sünnet olarak da hayata tatbik edilebilir.
Bismike Rabbi veda’tü cenbî fağfirli zenbî (Ey Âlemlerin Rabbi olan Allah’ım! Senin adını anarak yatağıma yatıyorum. Günahlarımı affeyle.)(4)

Yatağa yatmadan önce abdest alarak Kur’an-ı Kerim’den bir ayet dahi okumak oldukça faydalıdır. İnsanoğlu her zaman kendine ahiret hayatını hatırlatmalı ve uyku sırasında yar ölü durumunda olduğunu düşünerek uykudan önce ölümü düşünmelidir.
Peygamberimiz (s.a.v.) yatağına yattığında kısa surelerden okuyarak bütün vücudunu sıvazlardır ve Rabbine dua ederek sağına döner uyurdu.
Kaynaklar

(1)Müslim

(2)Tirmizi

(3)Buhari

(4)Ebu Davud
 
Üst