• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Uzaktan eğitimdeki çevrimiçi sınavlarda kopya taktiği ortaya çıktı

Üyelik Tarihi
28 Şub 2020
Konular
2,107
Mesajlar
26,098
MFC Puanı
301,150

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında eğitim de sınavlar da internet üzerinden yapılmaya başlandı. Bazı öğrenciler de sosyal medyada oluşturdukları gruplarda gözetmensiz sınavlarda kopya çekti. CNN Türk muhabiri Ceylan Sever, o kopya gruplarından birine girdi.​

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında salgının bulaş riskini düşürebilmek için tüm eğitim kurumları uzaktan eğitime geçti. Sınavlarda çevrimiçi bir şekilde yapılıyor. Yani öğrenciler bulundukları noktalardan internet üzerinden sınava girip sınavlarını yapabiliyor, sorularını cevaplıyorlar. Ancak bu durum bazı öğrencilerin kopya çekmesine de neden oldu. Her biri binlerce kişiden oluşan sosyal medya üzerinden gruplar oluşturuldu.

Her bir dersin grubu farklı. Genel grupta A'dan Z'ye tüm derslerin linkleri bulunuyor. İlgili dersin öğrencisi grubunu seçtikten sonra sıra sınav tarihini bekliyor. Sınav günü geldiğinde ise kopya grubunun içerisinde sınava ilk girecek isimler belirleniyor. İlk seçilen kişiler sınava ilk giren kişiler oluyorlar. Onlar sınava girdiklerinde her bir sorunun birer kez fotoğrafını çekiyorlar. Ardından diğer öğrenciler de o soruları hemen cevaplıyor. Öğrenciler gruplarda gerçek isimlerini kullanmıyor. Bilgisayar ekranında soruları çekerken oturum kodu, karekod, filigram gibi kısımları gizliyor. Buradaki amaç yakalanmamak ve sınavın iptal olma riskini önlemek.

Daha sonrasında sınavı hep birlikte sonlandırmış oluyorlar. Bu şekilde hem sınava ilk giren öğrenci diğer öğrencilerle birlikte soruları yanıtlamış oluyor. Sonradan sınava girecek olan öğrencilerse soruları önden görmüş oluyorlar.

Bu yöntemle kopya çekilen sınavlardan biri İstanbul Üniversitesi açık ve uzaktan eğitim fakültesinindi. Fakülte Dekanı Prof. Dr. Levent Şahin, açıklamasında, "Biz tüm grupları karekod ve filigram uygulaması ile 24 saat anlık takip ediyoruz. Kopya çektiği tespit edilen tüm öğrenciler için gereğini yapıyoruz" dedi.
 
Üst