• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

uzay nedir? uzay bilinmeyen gerçekler? Uzay, Uzak Mıdır? Ay, Dünya’dan Kaçıyor Mu?

Master

You
Yönetici
Üyelik Tarihi
8 Ara 2012
Konular
4,182
Mesajlar
11,468
MFC Puanı
34,670
uzay nedir? uzay bilinmeyen gerçekler? Uzay, Uzak Mıdır? Ay, Dünya’dan Kaçıyor Mu?
?
Venüs’te 1 Gün mü Daha Uzundur, 1 Yıl mı?
9384_venus_gezegeni-300x300.jpg

Büyüklüğü Dünya’ya benzediği için ‘kardeş gezegen’ olarak anılan Venüs, Güneş’e en yakın olan ikinci gezegendir.

Herkesin bildiği gibi, bir gezegenin kendi ekseni etrafında 1 kez dönme süresine gün, Güneş etrafında 1 kez dönme süresine de yıl denilir.

Venüs’ün, kendi ekseni etrafında dönme sürecini tamamlaması, Dünya hesabına göre yaklaşık 243 gün sürmektedir. Güneş’in etrafında dönme sürecini tamamlaması ise, yaklaşık olarak 225 Dünya gününe tekabül eder. Evet doğru okudunuz. Venüs’te 1 gün, 1 yıl’dan daha uzun sürmektedir. Muhtemelen Dünyalı değil de Venüslü olsaydık, yıl başlarını değil, gün başlarını kutlayacaktır.

Güneş’in İçine Kaç Tane Dünya Sığabilir?

Dünya 1.08321 x 10^12 kilometre küplük büyük bir küredir. Ve bizim doğal sobamız, orijinal lambamız, biricik yıldızımız olan Güneş’imiz ise 1.41 x 10^18 kilometre küplük bir devdir. O nedenle ‘Güneş içerisine kaç tane Dünya sığar?’ soruları bir süre çok fazla konuşulan konular arasında yer almıştır. Hesaplamalara göre yaklaşık 1.3 milyon tane Dünya sığabileceği iddia edilmektedir.

Uzaya Çıkarsak Boyumuz Uzar Mı?

Yer çekimsiz ortamda, boyumuzun yaklaşık 5 – 7,5 cm arasında uzaması mümkündür. Bu bilgi, ESA (Avrupa Uzay Ajansı) tarafından, astronotların uzaya yaptığı yolculuk sırasında gözlemlenmiştir. Sebep olarak da, yer çekiminin olmayışı gösterilmiştir. Aslında normal vücut şeklimizin uzaydaki gibi olduğu, Dünyadaki yer çekiminin omurgamızı sıkıştırması nedeni ile bizi 5-7,5 cm oranında kısa hale getirdiği söylenmiştir. Uzaya gittiğimizde, omurga içindeki kıkırdak kemikler esneme yapar ve omurgalarımız kendi şekline döner. Böylece uzamış oluruz. Fakat Dünyaya tekrar döndüğümüzde, kısa süre içinde yer çekimi etkisini gösterir ve yine aynı oranda kısalırız. Buna benzer bir durumla dünya içerisinde uyku sırasında da karşılaşırız. 6-8 saatlik bir uyku sürecinde yatay pozisyonda kalmamız nedeni ile omurgamıza yük binmez. O nedenle sabah 1 cm daha uzun uyanırız. Tabii bu ölçü akşamı bulmadan, normale dönecektir.

Uzay, Uzak Mıdır?

Uzay’ın yeryüzünden sadece 100 kilometre uzaklıkta olduğu söylenmektedir. Eğer arabayla uzaya doğru seyahat edebilseydik 1 saatten kısa sürede uzaya çıkabilirdik. Fakat yer çekimi kanunu gereği, ölçülerdeki rakamlar bizi yanıltabilmektedir.

Güneş Sisteminin En Sıcak Gezegeni, Hangi Gezegendir?
9384_render_sun-300x300.png

Güneş’e en yakın gezegen Merkür’dür. Güneş bizim doğal sobamız olduğu için de en sıcak gezegen, ‘ona en yakın olan Merkür’ diye bilinir. Bu doğru bir bilgi değildir. En sıcak gezegen, Güneş’e uzaklığı ikinci sırada olan Venüs’tür.

Ortalama olarak sırasıyla Güneş’e en yakın olan ilk üç gezegenin sıcaklıkları şöyledir:

Merkür: 179 °C
Venüs: 423 °C
Dünya: 8 °C


Venüs’teki sera etkisi, onu Merkür’den daha sıcak yapar.

Sera Etkisi Nedir?

Dünya, üzerine düşen Güneş ışınlarıyla ısınmaz. Daha ziyade, Dünyadan yansıyan Güneş ışınlarıyla ısınır. Bu ışınlar, karbondioksit, metan ve su buharı gibi atmosferde bulunan gazlar tarafından tutulur. Bu durum neticesinde de Dünya ısınır. Işınların, gazlar tarafından tutulması işleminin adına ‘Sera Etkisi’ adı verilir. Atmosferde bulunan ışın tutucu gazların yoğunluğu demek, Yerküredeki ısınmanın artması demektir. Bu bir doğru orantıdır. ‘Küresel Isınma’ dediğimiz konu da, tamamen bu açıklamadan yola çıkılmış bir ilişkidir.

Satürn’de Yaşam Olabilir Mi?
9384_maxresdefault-300x188.jpg

Henüz bilim insanlarının araştırmakta olduğu, nihayete ermemiş bir konudur. Satürn’ün uydusu olan Titan’da metan destekli yaşam olabileceği tartışılmaktadır. NASA’nın uzay aracı, Titan’ın üzerinde çeşitli kimyasal faaliyetlerinin olduğunu bildirmişti. Biyolojik olmayan bu tepkime bazı bilim insanına göre kimyasalken, bazı bilim insanına ilkel yaşamın kimyasını hatırlatıyor. Dünyada yaşam sürdürülebilmesi için tüketilen oksijen gibi, Titan’da da hidrojen tüketimi olduğu belirtiliyor. Metan destekli bu yaşamın enerji kaynağının da asetilenin olacağı öne sürülüyor. Asetilenin az olması da bazı bilim insanlarına göre, bu tezin doğruluğunu kanıtlıyor. Titan’da yaşam olabileceği ihtimali son bulgularla güç kazanmış olsa da, henüz kesin bir sonuca vardırılamadı ve çalışmalar sürüyor. Bu gezegen üzerinde yaşam olup olmadığı, hala merak konusu.

Dünya’nın 1 Yıl’da Tükettiği Enerji, Güneşten Dünya’ya Ne Kadar Zamanda Ulaşır?
9384_kc3bcresel-isc4b1nma-nedir-300x169.jpg

Tüm Dünya’nın 1 yılda tükettiği toplam enerji, Güneş’ten Dünya’ya sadece 1 günde ulaşır. Güneş’in çekirdeğinde bulunan füzyon süreci, Güneşteki hidrojen gazının helyuma dönmesine neden olur. Bu ışınların yeryüzüne geliş şiddeti değişkendir. Fakat çok minik bir kısmı bile, insanlığın mevcut enerji tüketiminden kat kat fazladır. Güneş enerjisinden yararlanma konusu 1970’li yıllardan sonra yaygınlaşmıştır. Düşük maliyet ve teknolojik ilerleme avantajlarıyla beraber, birincil enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiştir. Fakat hava kirliliği denilen ‘Küresel Loşluk’ meydana geldiğinde, Güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşması sorun olmaya başlamıştır. Bu durum ise Güneş enerjisi konusu için az da olsa bir endişeye sebep olmuştur.

Satürn Mü Daha Yoğundur, Yoksa Su Mu?

Büyüklük sıralamasında Jüpiter’den sonra gelen, 2. büyük gezegen Satürn, yoğunluk anlamında sınıfta kalmaktadır. Dünya’dan çok daha büyük olmasına rağmen, yoğunluğu Dünya’nın %12’si kadardır. İçerisinde hidrojen ve helyumu barındıran bir gaz devidir. Bu düşük yoğunluğun sebebi olan gazlar, rakamsal olarak Satürn’ü sudan bile hafif kılmaktadır. Matematiksel anlamda bu gezegenin su üstünde rahatlıkla batmadan yüzebileceği teorisi vardır. Oransal veriler bunu desteklese bile, Satürn’ü içine alabilecek bir kap ve bol miktarda su bulana kadar bunu kanıtlamak pek de mümkün olmayacaktır.

Ay, Dünya’dan Kaçıyor Mu?

Ay’ın hayatımızdaki önemi yadsınamaz. ‘Ay olmasaydı, insanlık olmazdı’ diyenler var. ‘Denizlerde gelgit olmazdı’ diyenler var. ‘Günlerin uzunluğu farklı olurdu’ diyenler var. Ay’ın değerini anlatmak için birçok cümle var. Bilim insanlarının yapmış oldukları araştırmalara göre Ay’ın Dünya’dan git gide uzaklaştığı tespit edilmiştir.

Peki bu durum nereye gidecek ve nelere sebep olacak?

Newton’un hareket yasasına göre Ay ve Dünya arasındaki yer çekimi ilişkisi nedeni ile ters tepki oluşuyor. Dünya yavaşladıkça, Ay hızlanıyor. Bir ömür içerisinde hissedilemeyecek kadar ufak farklarla, mesafe sürekli değişiyor. Uzmanlar, denge noktasından bahsederek, Ay’ın hiçbir zaman Dünya’dan tam olarak uzaklaşamayacağını belirtmektedir. Dünya yavaşlamaya devam etse de, Ay’ın yörüngede dolanma hızında dönmeye başlayacak ve böylece Ay yerküreden uzaklaşmayacak. Bu iyi haber. Fakat denge noktası insanı biraz olsun rahatlatıyor olsa da, bu süreç içinde bizi kötü sürprizler de bekliyor olacak. Bazı uzmanlara göre Ay’ın uzaklaşmasıyla, Güneşin genişlemesi ihtimali yükseliyor. Kızıl ateş topu olan Güneşimiz biraz daha genişlediğinde, muhtemelen Ay ve Dünyayı yutacaktır. Bu konuda gözlem ve araştırmalar devam etmektedir.
 
Üst