• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

ÜZÜM SÜMBÜLÜ (Muscari Armeniacum) BAKIMI

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
ÜZÜM SÜMBÜLÜ (Muscari Armeniacum) BAKIMI



[FONT=&quot]Üzüm Sümbülü Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

[FONT=&quot]Üzüm Çiçeği'nin Bilimsel adı Muscari armeniacum’dur. Asparagaceae familyasının Muscari cinsinin örnek türü. Bazı kaynaklarda Liliaceae familyasından olduğu iddia edilir. Oysa sümbül de Muscari de Asparagaceae familyasındandır. Benzer özellikli gördüğümüz lale, nergis vb. bitkilerle değil de yucca, dracaena vb. ağaç türü bitkilerle aynı familyadan olmaları ilginç. Ermeni sümbülünün kış soğuklarına dayanıklılığı -35°C derecedir.

[FONT=&quot]
[/FONT]

[/FONT]
[FONT=&quot]Soğanlarını sonbaharda ekeceksiniz. Geç kalmanın bir mahsuru yok. Ne zaman elinize geçerse hiç vakit kaybetmeden dikin. Soğanlar kışın hafif don olayları yaşanan yerlerde kendi hacminin bir misli derinliğine, orta ve ağır don olayları yaşanan yerlerde kendi hacminin iki – üç misli derinliğine gömülmelidir. Yavru soğanları da yetişkin boyuttaymış gibi düşünüp ona göre derine gömmelisiniz.[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]


[FONT=&quot]
[/FONT][FONT=&quot]Sonbaharda havalar iyice soğuyunca yaprak uçları toprak dışına çıkar. Çiçek açması ilkbahar başında olur.[/FONT]

[FONT=&quot]Kışın ve yazın daima dışarda kalması gerektiği için eski usul toprak saksı kullanmalısınız. En sağlıklı gelişimi devamlı dışarda açık havada tutmakla mümkündür. Kış soğuklarına -35°C dereceye kadar dayanır; hiç endişelenmeyin donmaz soğuktan zarar görmez.[/FONT]
[FONT=&quot]Asitli veya nötr toprak istiyor (pH 7,5 üzeri alkalinli toprakları sevmez). Ayrıca fazla su tutan topraklarda kolayca çürüyebilir özellikte olduğu için toprağına 1/3 oranında ponza taşı (bulamazsanız rendelenmiş strafor) karıştırmalısınız.[/FONT]
[FONT=&quot]Sonbaharda soğanları dikince güzelce sulayın. Bundan itibaren, taa ilkbaharda sıcaklar bastırıp yapraklar sararmaya başlayıncaya kadar çok az sıklıkta sulayacaksınız: Toprak elinize yapışmayacak derecede ıslaklığını yitirdikçe birkaç gün daha bekleyip sonra sulayın.[/FONT]
[FONT=&quot]Amacınız çoğaltmaksa çiçek tomurcukları açmaya yakın günlerde başlayarak yapraklar sararmaya yüz tutana kadar 15 günde bir suya karıştırılan besinden uygun dozajda verin. Çiçekler solduğunda hemen kesin ki kuvvet tohum oluşturmaya gitmesin. Mümkün olduğunca çok güneş almasını sağlayın. Böylece kökteki yavrular daha iyi gelişir.[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]



[FONT=&quot]İlkbaharın ortasına kadar çiçekler yapraklar her şey kurur gider. Bundan sonra, yaz boyunca toprak kupkuru kaldıktan sonra az miktarda su ile sulayın. Böylece yavru körpe soğanlar zarar görmez. Ekim ayında sökün, yavru soğanlardan kendiliğinden ayrılmışlar varsa onları ayırın. Sonra yeniden dikin. Saksıda yetiştiriyorsanız toprak değiştirin ve devamlı dışarda tutmanız gerektiğini unutmayın – sadece çiçek açtığı zaman çiçekleri solana kadar evde misafir edebilirsiniz.[/FONT]
[FONT=&quot]İşe onlara uygun toprağı hazırlayarak başlayalım. Geçirgen ve ince toprak idealdir baştan söyleyelim…[/FONT]


[FONT=&quot]-Dikimi yapacağımız alanı bir hafta önceden hazırlamalıyız. Toprağa, hayvan gübresi yada organik gübre eklersek daha sağlıklı gelişir. Ama soğanı dikeceğimiz üst bölüme değil, toprağın en alt kısmına gübre yerleştirelim.[/FONT]
[FONT=&quot]-Toprağın 5-7 cm altına [/FONT]Arap Sümbüllerimizi[FONT=&quot] ekebiliriz. Soğanların sivri kısımlarının yukarı gelmesine dikkat edelim.[/FONT]
[FONT=&quot]-Soğanlar arasında 10-15 cm boşluk bıraklıyız.[/FONT]
[FONT=&quot]-Üzerlerini toprakla örtelim.[/FONT]
[FONT=&quot]-Yağmurlama yöntemiyle bol bol can suyu verelim şimdide.[/FONT]





Çiçekleriyle[FONT=&quot] tanışmak için baharı bekleyelim artık. Mart – mayıs arasında gerçekleşecek bu olay.[/FONT]
[FONT=&quot]Soğanların dikim derinlikleriyle ilgili genel kural, soğanın boyunun iki katı derinliğe dikilmeleri gerektiğidir. Daha açıklayıcı olmak gerekirse, örneğin soğanın çapı 16 cm ise soğanı yaklaşık 30 cm derinliğe, çapı 5 cm ise yaklaşık 10 cm derinliğe dikmeniz önerilmektedir. Dikim derinlikleri soğan paketleri üzerinde ayrıca belirtilmektedir. [/FONT]
[FONT=&quot]Son aşamada çiçek tohumları oluşmadan önce kafalarını kesiniz. Daha sonra, yapraklarda tamamen solunca soğanları sökerek temizleyiniz. Aynı saksıyı kışlık bir bitki ekmek için acilen boşaltmanız gerekiyorsa, yapraklar solmaya başladığında soğanları yaprakları ile birlikte itinalı bir şekilde bahçenizde gölge, serin ve rutubetsiz bir yerde bir sonraki dikim mevsimine kadar bekletiniz. [/FONT]
[FONT=&quot]
Ancak lale soğanları çiçeklenme bitiminden sonra toprakta bırakılmamalıdır, aksi halde çürürler. Topraktan çıkartılıp serin, kuru ve gölge bir yerde saklanmalıdır.
[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]

[FONT=&quot]
[/FONT][FONT=&quot]Yaz soğanlarının da pek çoğu “çok yıllık” bitkilerdir. Örneğin Dalya her sene daha fazla sayıda çiçeklenme yapar. Soğan paketlerinin arkasında dikim derinliğiyle ilgili dikim ve çiçeklenme zamanlarını gösteren şemalar vardır. [/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]
Bunlardan yararlanarak her soğanın uygun dikim koşullarını sağlayabilir. Bulunduğunuz mevsime göre uygun soğanı dikebilirsiniz. Tablolarla ilgili kullanım bilgilerini aşağıdaki örneklerde görebilirsiniz.
[/FONT]
-Birçok türünün mavi-mor çiçekleri vardır. Pembe ve beyaz olanlarına da rastlanır.
-Güneşi sever. Bahçenizin güneşli bir bölümüne dikmeyi tercih edin.15-20 cm boylanma yapabilir.


-Kabın dibine, toprağın gerektiği kadar suyu tutması için, çakıl taşı ve mıcır yerleştirin. Cam kırıkları da işinize yarar.
-Dağınık bir yayılım gösterdiği için onu zaman zaman kendi haline bırakın. Coşup çoğalsınlar.
-Temmuz, ağustos gibi salon çiçeklerini kesmelisiniz.

-Soğanları ilk bir yıl kendi halinde bırakın. Daha sonra yanlarından çıkan küçük soğanlarla üretim yapabilirsiniz.
[/FONT]
 
Üst