• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Vanadyum Özellikleri ve Kullanım Alanları

OBERON

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
20 Kas 2016
Konular
2,670
Mesajlar
2,919
MFC Puanı
1,410
Kimyasal olarak V sembolü ile ifade edilen atom numarası 23 olan Vanadyum, sert bir yapıya sahip olmakla birlikte gümüş grisi rengi ile dikkat çeker. Geçiş metali olan bu element, 1801 tarihinde Andrés Manuel del Río tarafından vanadinit minerali analizi sırasında keşfedilmiştir.

İlk süreçte erythronium olarak adlandırılmış olsa da krom ile aynı elementi temsil ettiği gerekçesiyle 1831 tarihinde Vanadyum, keşfedilmemiş bir element olarak Nils Gabriel Sefström tarafından tanıtılmış ve kabul edilmiştir.

Doğada toplamda 65 farklı mineralde bileşik halinde bulunan Vanadyum, Çin ve Rusya’da çelik işlemesi sırasında yan ürün olarak elde edilmektedir. Diğer üretim alanlarına bakıldığında ise yağ baca tozunun geri dönüşümü, uranyum madenciliği gibi alanlarda yan ürün olarak elde edilir. Vanadyum Peroksit olarak sülfürik asit üretiminde katalizör olarak kullanılan element canlı yapısında enzimlerin etkin alanlarında yer alır.

Vanadyum üretimine bakıldığında ise temel minerallerinin potasyum uaranil vanadat ve vanadyum sülfür olduğu görülmektedir. Yine Niobyum ve tantal içerikli minerallerde de bulunan Vanadyum, 850 derecede reaksiyona girdikten sonra NaVO3 bileşiği su içerisinde çözünmekte, çözelti kırmızı çökelek oluşturana kadar asitlendirme devam etmektedir. Kalsiyum ile yapılan indirgenme işlemi sonucunda ise saf Vanadyum elementi elde edilebilmektedir. Diğer uygulamada ise VCl5, magnezyum ya da hidrojen gazı ile indirgenmektedir.
 
Üst