• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Yaşlılıkta görme bozukluğu

Metin

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
16 May 2009
Konular
482
Mesajlar
487
MFC Puanı
10
Belirti ve bulgular:
- Gözü bir yere odaklama güçlüğü
- Görme alanının orta kısmında bulanma
- Bir ya da her iki gözde dumanlı görme
- Çift görme
- Farların gözü kamaştırması nedeniyle gece araba kullanamama.

Vücudunuzun diğer kısımları gibi gözleriniz de yaşlanır. Bunun sonucunda esneklikleri azalır. Bu değişiklik en sık göz merceğini etkiler ve yakına odaklanma güçlüğüne neden olur (presbiyopi olarak adlandırılır). 65 yaşından sonra gözlük takma ihtiyacı duymuyorsanız, siz bir istisnasınız. Bu belirtiler daha belirgin hale geldiğinde genellikle normal yaşlanma dışında bir neden söz konusudur. Gözün içinde sıvı birikmesine bağlı anormal yüksek basınç olarak tanımlanabilen glokom görme alanını daraltır ve teşhis edilip doğru şekilde tedavi edilmezse körlükle sonuçlanabilir. Nadiren, gözlerde kızarma ve ışık etrafında renkli haleler görme gibi şikayetler görülse de genellikle belirti vermez. 65 yaş üzerindeki kişilerin yaklaşık %3'ünde glokom bulunmaktadır. Kataraktlar(göz merceğinin dumanlanması) görme alanını bulanıklaştırır, çift görmeye neden olabilir ve gece araba kullanmada güçlükler yaratır. Muhtemelen görme merkezinde kan akımının azalması sonucu ortaya çıkan hasar, okumayı(yakın görmeyi) ve görme keskinliğini etkiler. Bu hastalıklar her iki gözü de etkileyebilirler. Bunlar genellikle yavaş ilerler ve ağrısızdır ve bu nedenle sıklıkla gözler eki yaşlanmanın normal etkileriyle karıştırılırlar.

Teşh
whistleislik.gif

Görmede bir sorun olduğu zaman hemen bir göz doktoruna gitmek oldukça önemlidir. Bazı göz hastalıkları eğer tedavi edilmezlerse görme kayıplarına ve hatta körlüğe bile neden olurlar. Göz doktorlarının uygulayacağı testler genellikle ağrısızdır.

Görme bozukluğu ne kadar ciddidir?
- Yaşlanmanın normal sonucu olan orta derecede bir görme bozukluğu önemli değildir ve gözlüklerle düzeltilebilir. Ancak göz hastalıkları ve katarakt belirgin bir görme kaybı riski nedeniyle oldukça önemlidirler.
- Katarakt ve glokom genellikle tedavi edilebilen hastalıklardır. Görme merkezi harabiyeti ise bazen lazerle tedavi edilebilir ancak sonuçları genellikle umut kırıcıdır.​
 
Üst