Herkül
Admin
- Üyelik Tarihi
- 4 Haz 2013
- Konular
- 8,797
- Mesajlar
- 29,749
- MFC Puanı
- 17,440
Yeterli magnezyum alıyor musunuz ?
Birçok kişi normal kalp ritmini sürdürmedeki rolüyle bilinen bir mineral olan magnezyum gereksinimlerini karşılayamıyor.
Taze meyve ve sebzeleri çoğumuz önerilen miktarlarda tüketemiyoruz. Bu nedenle, birçoğumuz önemli bir mineral olan magnezyum gereksinimizi karşılayamıyoruz.
Magnezyum, vücutta 300'den fazla reaksiyonda önemli bir yardımcı rol oynar. Glikoz depolarından kullanılabilir enerji elde edilmesine yardımcı olur, DNA oluşumunda görev alır, kan şekeri seviyelerini kontrol eder, kan basıncını düzenler ve kemik dokusunu geliştirir. Ortalama bir yetişkinin bedeni, yaklaşık 25 gram magnezyum içerir; % 50-60'ı kemiklerde ve geri kalanı ise kaslar, tendonlar ve bağlar gibi yumuşak dokularda bulunur.
Günlük magnezyum ihtiyacı
Kadın
14-18 yaş: 360 mg
19-30 yaş: 310 mg
31-50 yaş: 320 mg
51+ yaş: 320 mg
Erkek
14-18 yaş: 410 mg
19-30 yaş: 400 mg
31-50 yaş: 420 mg
51+ yaş: 420 mg
Yetersiz alım hastalıklara neden olabilir
Yukarıdaki miktarlar sağlıklı bireyler için yeterli olsa da, magnezyum tüketiminin daha fazla olmasını gerektiren birkaç durum vardır. Crohn, Çölyak hastalığı ve tip 2 diyabet gibi gastrointestinal hastalıklar ve alkol kullanımı vücudun magnezyumu daha az emmesine neden olur. Magnezyum eksikliğinin erken belirtileri iştah kaybı, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizliktir. Uzun süre yetersiz magnezyum tüketimi, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklar, tip 2 diyabet, osteoporoz ve migren gibi birkaç kronik hastalığa neden olabilir.
Neyse ki, magnezyum bitkisel ve hayvansal gıdalarda yaygın olarak bulunur. Bu nedenle, çok yönlü ve dengeli bir diyet ile yeterli miktarda magnezyum alabilirsiniz. Genel olarak ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, kuruyemiş ve kepekli tahıllar en iyi kaynaklardır.
Magnezyum içeriği yüksek olan bazı besinler:
Badem, kuru kavrulmuş (30 gram): 80 mg
Ispanak, haşlanmış (1/2 su bardağı): 78 mg
Kaju, kuru kavrulmuş (30 gram): 74 mg
Tahıl (45 gram): 61 mg
Kepekli ekmek (2 dilim): 46 mg
Avokado: 44 mg
Yoğurt (1 su bardağı): 42 mg
Somon (90 gram): 26 mg
Süt (1 su bardağı): 24-27 mg