• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Güncel YouTube ( Video içerik) Platformu.

Hasan İskan

Şanlıurfa
Emektar Üye
Üyelik Tarihi
17 Ağu 2022
Konular
348
Mesajlar
2,017
MFC Puanı
26,020

1664880418084.png

Youtube nedir.? :

Hemen her gün, Youtube'u ziyaret etmeyenimiz yoktur herhalde. En yeni video klipleri izleyebileceğimiz ya da eski zamanlardan bir esinti yaşamak istediğimizde, yüreğimizde ayrı bir yeri olan şarkıları dinleyebileceğimiz, komik videolarla günün stresinden arınmamızı sağlayan, sevdiğimiz sanatçıların kanallarına abone olarak, onların yayınladığı son paylaşımlar hakkında fikir sahibi olacağımız yegane kanal olan Youtube, eğer istersek kendimize ait bir kanal oluşturup, kendi çektiğimiz videoları da yayınlama fırsatı sunuyor.

Bugünlerde bizim için anlamı, bir video izleme kanalı olan Youtube, bundan yıllar önce aslında çok daha farklı bir amaca hizmet etmek için kurulmuş.


Tanışma Sitesi :

Evet, yanlış okumadınız... Youtube, bir tanışma ve arkadaşlık sitesi olarak yayın hayatına başlamıştı ama işler bu plana uygun gitmedi. Youtube'un mucitleri Chad Hurley, Jawed Karim, Steve Chen adındaki üç arkadaş. Bugün sosyal çevrelerde muhteşem üçlü olarak anılan bu arkadaşlar, aslında daha önceki bir internet hizmeti olan paypall'in oluşum sürecinde tanışmışlardı. Zaman içerisinde paypall sitesi el değiştirdi. Bu arkadaşlar da paypallden ayrıldı ve bunun sonrasında birlikte bir şeyler yapmaya karar verdiler. Yani aslında bugün Youtube varsa, bunu paypall'in el değiştirmesine borçluyuz. Çünkü bu kafadarlar paypall' deki eski işlerinde gayet mutluydular. Fakat işler istedikleri gibi gitmeyince, akıllarına internet dünyasında çığır açacak bir arkadaşlık sitesi kurma fikri geldi. Youtube ilk olarak bu amaçla kuruldu.

Daha Orjinal Fikirler :

Bu üç arkadaş, bir süre sonra tanışma sitesi fikrinin hiç de orijinal olmadığına karar verdi. Zaten sitede işler oldukça vasat ilerliyordu. Herhangi bir heyecan, bir hareketlilik yoktu. Böylelikle o günlerde internet ortamında doğru düzgün bir video izleme sitesinin olmadığı göz önünde bulundurularak, Youtube'a tarihinin ilk videosu, Jawed Karim tarafından yüklendi. Bu video, bir hayvanat bahçesinde çekilmişti. Video haddinden fazla ilgi gördü. Ve Youtube tarihi, emin adımlarla günümüze doğru ilerlemeye başladı.

Youtube Google Tarafından Satın Alınıyor :

Youtube'u yayın hayatına başlatan üç arkadaş, zaman içerisinde maddi sıkıntılar çekmeye başladı. Bu sırada Youtube da artık adını duyuran bir site olmaya başlamış, insanlar her gün burada yayınlanan, özellikle komik videolar ile eğlenceli zaman geçirmeye başlamıştı. Bunu fark eden Google şirketi, üç kafadara bir teklifte bulundu. Bu teklife göre 1.65 milyon dolar karşılığında Youtube, Google şirketine devredilecekti. Bu teklif, reddedilemeyecek derecede büyük bir rakamı içeriyordu. Youtube'un mucitleri siteyi Google'a devretti

Google'ın Youtube İçin Yaptıkları :

Google siteyi devraldıktan hemen sonra, müthiş bir reklam kampanyasına başladı. Sitede yapılan pek çok yenilik, her geçen gün buranın daha da fazla ilgi görmesine neden oldu. Üstelik Google'ın Youtube için seçtiği slogan "Broadcast Yourself" yani "kendini yayınla" olmuştu. Bu slogan birçok kişinin kanala abone olmasını sağladı. Böylelikle site, sadece ünlü kişilerin videolarının değil, herkesin kendine ait videolarını yayınladığı bir platform haline dönüştü.

Youtube'da En'ler ve Rekor Kıranlar :

Bu kanala, kullanıcılar tarafından her dakikada 100 adet video ekleniyor. Sadece bu durum bile bir rekor aslında... Ancak burada kırılan rekorların sayısı bir hayli fazla. Bugüne kadar Youtube'da en çok izlenen video ise, PSY Gangnam Style. 2.762.631.809 kez izlenen video, her geçen gün bu rakamı zorlamaya devam ediyor.

Youtube'un Müzik Sektörüne Katkısı :

Tüm dünyada insanların, artık albüm satın almak yerine, internet aracılığıyla müzik dinlemeyi tercih ettiği şu dönemde, sanatçıların yeni yaptığı çalışmaları tüm dünyaya hızlı bir şekilde iletmeleri açısından Youtube'un faydası tartışılmaz derecede büyüktür.





YouTube
İçinde bulunduğu sosyal, psikolojik, ekonomik ve düşünsel ortamdan etkilenen ve sosyal bir varlık olan insan, dünya üzerinde oluşan değişimlere adapte olmakta ve gerektiği yerde bahsi geçen değişimleri hem maddi hem de manevi doygunluk seviyesini üst düzeye çıkarmak adına kullanabilmektedir. İnsanları etkileyen söz konusu değişimlerden biri de, topraktan yapılmış kil tabletler üzerine çeşitli araçgereçlerle yazı yazılması, taşınabilir daha hafif malzemelerin keşfedilmesi neticesinde, yazıyı bünyesine alabilecek yeni materyallerin ve hızlı bir şekilde kopyalamaya müsamaha gösteren baskı makinesinin bulunması, elektromanyetik dalgaların varlığının fark edilmesiyle birlikte kulağın bir uzamı olan radyonun ve akabinde bu aracın halefi niteliğindeki televizyonun icat edilmesi gibi aşamalardan geçtikten sonra, internetle birlikte ortaya çıkan sosyal medyayla şüphesiz kitle iletişiminde meydana gelmiş durumdadır.

Geçmişten bugüne meydana gelen hem teknik hem de mekanik gelişmeler insan gereksinimlerinin giderilmesi için, önceki buluşlardan ilham alınarak ve bahsi geçen buluşların eksik yanları tamamlanarak kümülatif bir şekilde ilerlemiş ve günümüze ulaşmıştır

Bu gelişmeleri tetikleyici temel ihtiyaçlardan biri de insanların kendilerini başka kişilere, içinde yaşamış olduğu ve de ondan neredeyse kaçınılmaz bir şekilde etkilendiği doğaya karşı daha güvenli bir ortam inşa etme adına girişmiş olduğu faaliyetleri hayata geçiren korunma güdüsüdür. Nitekim bu zamana kadar yapılan birçok buluş ve icat ilk olarak askeri düzeyde kullanılmak üzere çeşitli kurumlarca gerçekleştirilmiş ve daha sonra toplum genelinin hizmetine sunulmuştur. Benzer şekilde, sosyal medya başta olmak üzere ‘çok sayıda popüler uygulamaya imkan tanıyan.


Bir bilgi mimarı olan Darcy DiNucci tarafından ilk defa 1999’da “Fragmented
Future” makalesinde yer verilen Web 2.0 terimi (Graham, 2013: 970), internetin ikinci
jenerasyonu olarak daha güçlü bir çevreyi ve çok daha hızlı olmayı tanımlamak adına
kullanılmıştır. İnternet bu gelişmeden sonra, interaktif oyunlar, sosyal ağlar ve hızlı
mesajlaşma ile ortak çalışmaya dayanan bir aracı ve tümüyle interaktifliğe doğru bir
hareket içinde olmuş.




Öte yandan, yeni iletişim teknolojilerinin genelinde olduğu gibi, YouTube ortamını kullanım durumunda da insanlar arasında bir farklılaşma söz konusudur. Birçok değişkenin girift bir şekilde ve değişik düzeylerde etkide bulunduğu bu farklılaşmanın temel belirleyicilerinden biri kuşak faktörüdür. Hayata ilişkin algılarından, iş yapış biçimlerine, teknolojiye ve yeniliklere yaklaşım tarzlarına kadar çok çeşitli konularda farklı kuşakların birbirlerinden ayrıldığı bir durumla karşılaşılmaktadır. Genelde yeni iletişim teknolojilerinin ve özelde YouTube’un da içerisinde yer aldığı sosyal medya ortamlarının kullanımı bu ayrımın en net ortaya çıktığı alanlardandır.

YouTube özelinde Türkçe literatür incelendiğinde, son zamanlarda kitle iletişimde oluşan devrimsel nitelikli değişimlere koşut olarak sosyal bilimlerin konuya olan ilgisinin artmasından ve de bu devrimsel değişimlere toplumda yaşayan bireylerin kayıtsız kalmamasından ötürü farklı bilim dallarında ayrımlı çalışmaların olduğu gözlemlenebilmektedir.

Bu doğrultuda ilk olarak Türkçe’ye çevrilmiş veya Türkçe yazılmış kitaplara bakılacak olursa; Türkiye’nin ilk vlogerlarından Okan Yüksel tarafından kaleme alınan “YouTube & Video Blog Rehberi” (Yüksel, 2017) adlı kitap YouTube’da nasıl kanal açılacağını ve geliştirileceğini, ünlü bir vlog fenomeni tarafından yazılmış “Vlog: YouTube Fenomeni Olmak” (Schmittauer, 2017) isimli kitap vloger olmak adına nelerin yapılacağını, “YouTube Oku, İzle, Dinle Öğren!” (Bayram, 2016) adlı çalışma YouTube’u ticari olarak kullanımına eğilerek, kanal açmak, videolar yayınlamak, editörlük, reklam kazancı gibi kavramları anlatarak bir YouTuber nasıl olunacağını, “YouTube’da Zirveye Çıkma Rehberi” (Karaalioğlu, 2016) isimli çalışma sosyal medya içerisinde önemli bir yeri olan YouTube’un pazarlama açısından nasıl inceleneceğini, “YouTube” (Ying, 2007) isimli eser YouTube’un gelişme merhalelerine odaklanmakta ve de aynı zamanda YouTube’un pratik, sermaye birikimi için nasıl kullanılacağını aktarmaktadır. Öte yandan, sosyal medya üzerine yazılmış birçok eserde de YouTube hakkında bilgiler verilmekte ve çeşitli bağlamlarda YouTube değerlendirilmektedir.

Gerçekleştirilen alan araştırmasında ulaşılan veriler SPSS 24.0 istatistik programı yardımıyla elektronik ortamda işlenmiştir. Verilerin analiz edilmesi noktasında sırasıyla, araştırmanın katılımcı profiline, YouTube’un genel kullanım durumuna ve YouTube ortamında takip edilen içeriklere ilişkin verileri gözler önüne sermek amacıyla betimleyici istatistik tekniklerinden faydalanılmıştır. Araştırmaya katılanların YouTube’un genel kullanım durumunun katılımcı profili doğrultusunda sergilediği farklılaşmayı ortaya koymak üzere Ki Kare testi; YouTube’un kullanım amaçlarıyla ilgili temel değişkenleri belirlemek amacıyla faktör analizi; YouTube’un kullanım amaçlarının kendi içerisinde, birbirleriyle olan ilişkiyi tespit etmek maksadıyla korelasyon analizi; YouTube’un bahsi geçen kullanım amaçlarının katılımcı profili bağlamında göstermiş olduğu farklılaşmayı betimlemek üzere ise bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır.


İnternet ortamında video içerikleri izleneceğinde ağırlıklı olarak birincil öncelik YouTube’a verilmekle birlikte, YouTube içeriklerine pek fazla geri dönüş (beğenme, beğenmeme veya yorum şeklinde) yapılmamaktadır. YouTube en fazla istenen her türlü içeriğin bulunabilmesi sebebiyle tercih edilirken, erişimde problem yaşanmaması, bir içerik izlendiğinde benzer içerik önerileri sunması ve kullanımının kolay olması diğer tercih sebepleri olarak ortaya çıkmakta, YouTube’un tercih edilmesinde en az etkisi bulunan sebep ise kişinin sosyal ortamında tercih edilmesi olmaktadır. Çok büyük bir çoğunluğu YouTube’u 3 yıl ve üzeri bir süredir kullanmakta olan katılımcılar, çoğunlukla YouTube’u her gün ya da gün aşırı ziyaret etmekte ve bir oturumda YouTube ortamında 60 dakikanın üzerinde pek fazla kalmamaktadır. YouTube ortamına bağlanmak için ise, en fazla cep telefonunu ve ardından dizüstü bilgisayarı tercih ederken, en az tableti ve masaüstü bilgisayarı tercih etmektedir. YouTube’un genel kullanım durumunun katılımcı profili açısından sergilediği farklılaşmaya bakıldığında; sağlık bilimleri ve fen bilimleri alanında eğitim görenler sosyal bilimler alanında eğitim görenlere nazaran internet ortamında video içerikleri izleyeceğinde birincil önceliği YouTube’a daha çok vermekle birlikte; fen bilimleri alanındakiler sosyal bilimler ve sağlık bilimleri alanındakilere kıyasla izlediği YouTube içeriklerine daha fazla geri dönüş (beğenme, beğenmeme veya yorum şeklinde) sağlamaktadır. Fen bilimleri çatısı altında eğitim alanların YouTube’u tercih etmelerinde sosyal ortamlarında tercih edilmesi sağlık bilimleri ve sosyal bilimler çatısı altında eğitim alanlara nazaran daha fazla etkili olurken; sağlık bilimleri çatısı altında eğitim alanlar diğer bilim alanlarındakilere kıyasla, erişimde problem yaşamadığı, bir içerik izlediğinde benzer içerik önerileri sunduğu ve kullanımı kolay olduğu için YouTube’u daha çok tercih etmekte; sosyal bilimler çatısı altında eğitim alanların YouTube tercihlerinde ise istedikleri her tür içeriği bulabilmelerinin etkisi diğer bilim alanlarındakilere oranla daha ön plana çıkmaktadır.

1664880131075.png
 
Üyelik Tarihi
28 Şub 2020
Konular
2,107
Mesajlar
26,098
MFC Puanı
301,150
İçinde bulunduğu sosyal, psikolojik, ekonomik ve düşünsel ortamdan etkilenen ve sosyal bir varlık olan insan, dünya üzerinde oluşan değişimlere adapte olmakta ve gerektiği yerde bahsi geçen değişimleri hem maddi hem de manevi doygunluk seviyesini üst düzeye çıkarmak adına kullanabilmektedir.
Felsefe yapmışlar 😄😄
 

StigmatA

Forum Sorumlusu
Üyelik Tarihi
3 Nis 2008
Konular
1,626
Mesajlar
29,230
MFC Puanı
217,660
Reklamlar konusunda iyice suyunu çıkardı
 

Winter

Forum Yöneticisi
Üyelik Tarihi
20 Haz 2022
Konular
165
Mesajlar
4,404
MFC Puanı
41,510
En kötüsü de tam duygusallaşıyorsun bir şarkıda pat reklam :d
 

Winter

Forum Yöneticisi
Üyelik Tarihi
20 Haz 2022
Konular
165
Mesajlar
4,404
MFC Puanı
41,510
Hahah aynen .. nasıl düşünemedim Pozim
 
Üst