• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Yüz Körlüğü (Prosopagnozi) Nedir?

Master

You
Yönetici
Üyelik Tarihi
8 Ara 2012
Konular
4,182
Mesajlar
11,468
MFC Puanı
34,670
Yüz körlüğü, günümüzde nadir görülen ve pek bilinmeyen nörolojik kökenli bir hastalıktır. Yunanca prosopa yani yüz kelimesinden ve gnozi (bilme) kelimelerinden türeyen bu hastalık kişilerin yüzleri bir bütün halinde tanıyamaması durumu olarak açıklanmaktadır. Agnozi ise bilememe ve tanıyamama anlamında kullanılan bir kelimedir. Yüzlerdeki organların hepsini ayrı ayrı tanıyabilen yüz körlerinin hiçbiri tanıdıklarını yüzüne bakarak ayırt edememektedir.

Yüz Körlüğü Neden Olur?
9552_1._fotograf-300x245.jpg

Doğuştan yüz körü olan kişiler bulunmakla birlikte alınan bir darbe ya da yaşanan travma sonrası yahut beyinde kitle oluşması gibi durumlar nedeniyle yüz körü olan kişiler olduğu belirtilmektedir. Doğuştan yüz körü olan kişilerin bu durumu bilmeden çok uzun süre yaşabildiği de belirtilen görüşler arasında yer almaktadır. Doğuştan yüz körü olan kişilerde beyinde kitle ya da tümör bulunmamasına rağmen beynin yüz tanıma ile ilgili olan bölümündeki gri rengin olması gerekenden az olduğu saptanmıştır.

Durum sonradan yüz körü olan kişiler için ise daha da sıkıntı verici olabilmektedir. Her iki durumda da yüz körü olan kişiler, yakınlarını, akrabalarını ve arkadaşlarını, ses tonlarından, giyim tarzlarından, aksesuarlarından yüzlerinde veya tenlerinde belirgin olan ben gibi izlerden tanıyabilmektedir.

Yüz Körlüğü İlk Kez Ne Zaman ve Kim Tarafından Teşhis Edilmiştir?

Prosopagnozi, yani yüz körlüğü bir hastalık olarak tıp litaratürüne ilk kez 1947’de girmiştir. Hastalığın teşhisini koyan kişi ise Alman nöroloji uzmanı Joachim Bodamer olmuştur.

Hafıza Zayıflığı ile Yüz Körlüğünün Farkı Nedir?

Yüz hafızası zayıf olan kişiler ile yüz körü olan kişiler arasındaki temel fark, yüz hafızası zayıf olan bir kişiye gösterilen fotoğrafı birçok fotoğraf arasından ayırt etmesi istendiğinde bunu kısa sürede yapabilirler. Ancak yüz körü olan bir kişi aynı fotoğrafa defalarca baksa da birkaç saniye önce gördüğü fotoğrafı tanıyamayacaktır.

Hastaların Karşılaştıkları Zorluklar Nelerdir?
9552_2.fotograf.jpg

–Yüz körlüğüne eşlik eden agnozi de bu kişilerde bulunuyorsa bir yerden bir yere gitmeleri oldukça zor olabilir. Bu hastalığa sahip olanlar sıklıkla kaybolma tehlikesi ile karşı karşıyadır.
-Bazı yüz körleri, her gün gördüğü kişileri tanıyabilirken bazıları kendi yüzlerini bile aynada tanıyamayacak kadar ağır hasta olabilmektedir.

Bazı kitaplara da konu olan prosopagnozi, Kanıt adlı dizide de yüz körü olan kardeşini taklit eden bir katil karakteri ile ele alınmıştır. Prosopagnozi hastası olan kişiler, özellikle de ileri seviyede hasta olanlar ve yüz körlüğü yanında etrafındaki nesneleri de tanıyamayacak derecede hasta olanların hayatları ciddi derecede zorlaşmaktadır.

Prosopagnozi Tedavi Edilebilir mi?

Prosopagnozi yani yüz körlüğü, neden kaynaklandığı tespit edilebilen ancak henüz tedavi edilemeyen bir hastalıktır. Yüz körlüğü tedavi edilememekle birlikte hastalığın teşhis edilmesi ile beraber bu kişilere yüzleri ayırt edebilmeleri için yapması gerekenler hakkında eğitim verilebilmekte, böylece hayat kalitelerinin artmasına katkı sağlanmaktadır.
 
Üst