• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Güncel Zaman biriminde önemli değişiklik! Artık saniye uygulaması kalkıyor!

Hükümetler “artık saniye”yi 2035'e kadar emekliye ayırmak için oy kullanıyor.​

Yazılım mühendisleri için baş ağrısı yaratan “artık saniye" günleri artık sona eriyor. Cuma günü, Fransa, Paris'teki Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı'ndaki hükümet temsilcileri, neredeyse oybirliğiyle, resmi saatlere ara sıra bir saniye ekleme uygulamasını kullanımdan kaldırmak için oy kullandı.

Atomik zaman ile güneş zamanı arasında ortaya çıkabilecek tutarsızlıkları ortadan kaldırabilmek için Koordineli Evrensel Zamanı (UTC) ayarlamanın bir yolu olarak 1972'de tanıtılan artık saniye, onlarca yıldır teknoloji şirketlerinin başına bela oldu. Örneğin 2012'de Reddit, o yıl eklenen bir artık saniye şirketin sunucularının kafasını karıştırdığında yaklaşık 40 dakika kapalı kaldı. Daha yakın bir zamanda Cloudflare, 2016'daki bir saat değişikliği nedeniyle DNS hizmetlerinin bir kısmının etkilendiğini gördü.

Facebook'un ana şirketi Meta gibi şirketler, Uluslararası Dünya Döndürme ve Referans Sistemleri Hizmeti UTC'yi bir artık saniye eklemek üzere ayarladığında kesintileri önlemek için "smearing" adı verilen bir teknik kullanıyor.

Bu yılın başlarında sosyal medya devi, uygulamaya son verilmesi çağrısında bulunan bir blog yazısı yayınladı. Meta o sırada "Her saniye, donanım altyapılarını yöneten insanlar için büyük bir işkencedir" dedi. Artık saniyeyi ortadan kaldırma çabalarının bir kısmı, UTC'yi dünyanın resmi uluslararası saati olarak korumanın bir yolu olarak geldi.

Bu haftaki oylamayla ABD, Kanada ve Fransa'dan ileri gelen kişiler, uygulamanın 2035'ten önce sona erdirilmesi çağrısında bulundu. Rusya, öneriye karşı oy kullandı. Geçmişte de, ülke artık saniyenin kaldırılmasını geciktirmeye çalışmıştı çünkü bu küresel konumlandırma sistemi GLONASS’ta yeni bir ayarlama gerektiriyor. ABD tarafından işletilen Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) ise yeniden ayarlanmaya ihtiyaç duymayacak. Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu'nun Zaman Departmanı eski müdürü Felicitas Arias, kararın Rusya'yı yeni uydular fırlatmaya zorlayabileceğini söyledi.

Yazılım mühendisleri rahat bir nefes alamadan önce konuyu yeniden düşünmesi gereken başka bir kuruluş daha var. Evrensel zamanın iletilmesinden sorumlu grup olan Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, konuyu gelecek yıl oylayacak. "D Çözünürlüğü" ile ilerlerse, metrologların ve astronomların atomik ve astronomik zaman ölçeklerini nasıl uzlaştıracaklarını bulmak için en az 2135'e kadar zamanları olacak.
 

Kerem

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
21 Mar 2013
Konular
27
Mesajlar
258
MFC Puanı
3,780
Çağın gereksinimlerine doğru bildiğimiz bazı verilerin güncellenmesi normal. Bizim hayatımızı çok etkileyeceğini sanmam. Fakat geçen radyoda dinlediğim bir haber vardı. Sanırım kilogram gibi ağırlık ölçülerinde de değişiklikler olacak, bundan etkileniriz ama :)
 
Üst