Neler yeni
Türkiye'nin En Güncel Forum Sitesi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Zamirlerle İlgili Test Soruları

Jade

Kayıtlı Üye
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    30 Kas 2012
  • Mesajlar
    7,557
  • MFC Puanı
    221
  • MFC Seviyesi

ZAMİRLERLE İLGİLİ TEST SORULARI 1
1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek halinde zamir yoktur?
a) Akşamki program herkesi çok etkiledi.
b) Karanlıktan sağımı solumu göremiyordum.
c) Ömrüm seni sevmekle nihayet bulacaktır.
d) Yüreğimin ezildiğini, gözlerimin dolduğunu hissettim.
e) Bizimki her gün durmadan ders çalışıyor.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişi zamiri kullanılmamıştır?
a) Kendimi aldatılmış hissettim.
b) Biri buna yatacağı yeri göstersin!
c) Ona yardım etmeye çalışıyordum.
d) Bizde onun şiirleri çok sevilir.
e) Benden bunu nasıl istersin?

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükte iyelik zamiri kullanılmamıştır?
a) Göğsümden havaya kattığım zehir
b) Toprağında bir taş olur, beklerim…
c) Pembe gül yaprağı tırnakların, apak fildişi
d) Kalbimin küt küt atarak seni beklediği
e) Al götür beni gerçeklerin çağrısına

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru zamiri kullanılmıştır?
a) Niçin başkalarını suçluyorsun?
b) Söylediklerimi neden Esra’ya anlattın?
c) Bu elbiselerin hiçbirini beğenmedin mi?
d) Hangi tür romanları tercih ediyorsunuz?
e) Şirket müdürlüğüne önereceksiniz?

5. Deli gönül gezer gezer gelirsin
Arı gibi her çiçekten alırsın
Nerde güzel görsen orda kalırsın
Ben senin derdini çekemem gönül
Yukarıdaki dizelerde sözcük biçiminde kaç adıl kullanılmıştır?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “neden” sözcüğü, ötekilerden farklı bir türdedir?
a) Siz neden bu konuda konuşmuyorsunuz?
b) Neden dünkü sınava girmedin ki?
c) Bugün neden bahsedelim size?
d) Bu gazeteleri neden biriktiriyorsunuz?
e) Neden bu kadar sinirlendiğini anlayamadım?

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemeyi oluşturan sözcükler adıl görevinde değildir?
a) Lütfen şunun bunun itirazına kulak asmayınız!
b) Bitsin bu sen ben kavgası; huzura ihtiyacımız var.
c) Çocuk masadaki radyonun orasını burasını kurcalıyordu.
d) Falanın filanın sözüyle iş yapmam ben!
e) Şöyle böyle iki yıl sonra diplomasını alır sanırım.

8. Bütün bunları sana, ona ötekine ve diğerlerine söylememiş ve sizleri onlara karşı uyarmamış mıydım ben?
Bu cümlede adıl görevinde kaç sözcük vardır?
a) 4 b) 5 c) 6 d) 7 e) 8

9. Aşağıdakilerin hangisinde iyelik zamiri almış bir sözcük yoktur?
a) Gülsen, gülün olayım
Dile, kulun olayım
b) Yıllar yorgun, ben yorgun
Dolu dolu yaşadım hicranları
c) İndim bahçesine
Gülden geçilmez
d) Yollarına gül döktüm
Gelir de geçer diye
e) Ada sahillerinde bekliyorum
Her zaman yollarını gözlüyorum

10. İsimlere gelerek sahiplik bildiren “benim, senin, onun, bizim, sizin, onların” sözcüklerinin yerini tutan eklere iyelik zamiri denir.
Buna göre, aşağıdaki dizelerin hangisinde iyelik zamiri yoktur?
a) Seni kaybettiğim günden beri
İçimi dağlıyor hasretin sızın
b) Kah gönderiyorsun yalnızlığını
Kah karşıma çıkıyorsun ansızın
c) Sen gideli ardında sadece hüzün
Bir de rıhtımların şarkısı kaldı
d) İki gözüm iki çeşme
Neye yanıyorum bilmiyor musun?
e) Karayel esiyor göklere doğru
Sen mi yabancısın, ben miyim doğru




CEVAPLAR: 1.a 2.b 3.e 4.e 5.d 6.c 7.d 8.d 9.b 10.e
 
Üst Alt