• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Zehirli Balıklar Hakkında Bilgi

marcox

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
6 Kas 2016
Konular
1
Mesajlar
1
MFC Puanı
10
Hobi olarak olsun, meslek olarak olsun; balık tutmanın tutku olduğu birçok insan var. Sizce karşılaştığımız balıkların hepsi zararsız mı? Peki balıkların içinden bize zararı dokunacak olanlar hangileri?
Deniz canlılarının bir kısmı zehirlidir. İşte tehlikeli olan bu deniz canlıları tehlikeleri bakımından 3 kısımda incelenmektedir:

  • Saldırıcı ve yırtıcı canlılar (köpek balıkları...)
  • Fanerotoksik (açık zehirli) canlılar (batırarak zehirleyenler)
  • Kriptotoksik (gizli zehirli) canlılar (yenmesi halinde zehirleyenler)

ZEHİRLİ BALIKLAR HAKKINDA BİLGİ

FENER Lophius Piscatorius ZEHİRLİ

Kıyılardan 500 metreye kadar derinlerde yaşayan, boyları 2 metreye erişebilen, bir dip balığıdır. Hareketsiz yatar ve antenleriyle avını kendine çekerek çok büyük ağzıyla kendi büyüklüğündeki balıklan bile yutar. Pulsuz ve çıplak vücudunu kapsayan sıvı, insan cildi için tehlikelidir. Mart-ağustos arası derinlere inerek ürer. 6-7 yaşırıda bir dişi, 1 milyon yumurta verir. Eti beyaz ve çok lezzetlidir. Ekonomik değeri yüksektir. Şeker hastalığı tedavisinde kullanılan ensülin ilacı, ilk kez fener balığı pankreasından elde edilmiştir.

KUM TRAKONYASI Trachinus Araneus ZEHİRLİ

Ilık denizlerin sahil bölgelerinde 2-3 metreden 100-150 metreye varan derinliklerde yumuşak kumlar arasında ömür geçirir. Beslendiği küçük balıklar, böcek, yumuşakça ve kurtlara karsın çok Süratli bir avcıdır. En fazla 50 santimetreye büyüyebilir. Dikenleri trakonya gibi zehirli ve insan için tehlikelidir. Eti lezzetli olmakla beraber tehlikesinden ötürü az avlanıldığı için ekonomik değeri yoktur. Kışın derin sularda geçirip, mart basından itibaren sığlara sokulup, yaz sonuna kadar üreme yapar.

LİPSOS Scorpaena Scrofa ZEHİRLİ

50 - 60 cm. ye ve 4 - 5 kg.' a kadar büyüyebilen Lipsos balıkları sıcak ve ılık denizlerimizin sahil kıyılarından 1000 m. ye kadar inen derinliklerde bitkilerle örtülü taşlık çakıllı ve kumlu düzeylerde yaşar. Bilhassa Marmara ve Ege' de çok rastlanır. Eti çok lezzetli ve yararlıdır. Et yiyen bir balık olan Lipsos ilkbahar aylarında ürer. Yaklaşık 3 000 yumurta döker. Dikenleri çok zehirlidir...
Yazı uzun ayrıntılı incelemek isteyenler için:


kaynak:arsivbelge
 
  • Beğen
Tepkiler: CaT

CaT

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
9 Kas 2016
Konular
337
Mesajlar
534
MFC Puanı
620
Paylaşımın icin Teşekkürler
 
Üst