• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Zihin Haritası Yöntemi

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560
Düşüncelerinizi aktif doğasını kaybetmeden yakalamanın en iyi yolu bir zihin haritası yaratmaktır. Zihin haritaları 1970’lerin başında zihin araştırmalarıyla ünlü İngiliz Tony Buzan tarafından doğrusal düşünmeye alternatif olarak beynin tamamını kullanma tekniği olarak geliştirildi. Zihin haritaları düşüncelerinizi anahtar kelimelerle temsil ederek beyninizin muazzam potansiyeline ulaşmayı olanaklı kılar. Bu, bir ana konu hakkında yazıp daha sonra düşüncelerinizi ve çağrışımlarınızı betimleyerek bir üzüm asmasının merkezi bir noktadan tüm yönlere yayılan bir asma gibi bildiklerinizi bulmayı amaçlayan bir beyin fırtınası yöntemidir (Michalko, 2008: 78-79).

Zihin haritacılığı, daha kısa zamanda daha fazla fikir üretmenizi sağlar; düşünme, çalışma ve problem çözmenin daha eğlenceli hale geldiğini fark edeceksiniz. Bütün taslaklar aynı gibi görünür; ama her zihin haritası diğerinden farklıdır. Zihin haritası yapmanın belki de en büyük avantajı size özgü, kişisel kendini ifade etmenizi geliştirerek kendi orjinalitenizi keşfetmenize rehberlik eder (Gelb, 2004: 208).

Zihin haritası yapmaya başlamak için ihtiyacınız olan şeyler bir konu, birkaç renkli kalem ve büyükçe bir sayfa kağıttır. Şu yönergeleri izleyebilirsiniz (Gelb, 2004: 206-208):

-Zihin haritanıza sayfanızın merkezine koyduğunuz bir sembolle veya (konunuzu temsil eden) bir resimle başlayın. Merkezden başlamak zihninizin 360 dereceye açılabilmesini sağlar. Resimler ve sembollerin hatırlanması sözcüklere nazaran daha kolay olup konunuz hakkında yaratıcı olarak düşünme yeteneğinizi geliştirin.
-Anahtar sözcükleri yazın. Anahtar sözcükler anımsama ve yaratıcılığın bilgi-zengini “toprakları”dır.
-Anahtar sözcükleri merkez görüntüden çıkan ışınlarla birleştirin. Sözcükleri çizgilerle (dallarla) birleştirerek, bir sözcüğün diğeriyle nasıl ilişkili olduğunu açıkça göstermiş olursunuz.
-Anahtar sözcüklerinizi kitap harfleriyle yazın. Kitap harfleriyle yazmak el yazısıyla yazmaktan daha kolaydır ve daha rahat hatırlanır.
-Her satıra (çizgiye) bir sözcük yazın. Bunu yapmakla, her anahtar sözcük için azami sayıda yaratıcı bağlantı bulmaktan kurtulmuş olursunuz. Bir çizgiye bir sözcük disiplini aynı zamanda size en uygun anahtar kelimeye odaklanma eğitimi sağlayarak düşünme hassasiyetinizi artırırken karışıklıkları minimize eder.
-Anahtar sözcüğünüzü üstüne yazdığınız çizgilerin uzunluğuna uygun olarak kitap harfleriyle yazın. Bu, bağlantının belirginliğini azamiye çıkarır ve yerden tasarruf sağlar.
-Daha iyi bağlantı ve vurgulama sağlamak için renkler, resimler, boyutlar ve kodlar kullanın.Zihin haritanızın çeşitli dalları arasındaki ilişkileri gösterin ve önemli noktaları vurgulayın. Örneğin, ana bağlantılara renk kodlarıyla öncelik verebilirsiniz. En önemli noktaları sarıyla, ikinci derecedekileri maviyle işaretleyip, benzer şekilde devam edebilirsiniz. Resimler ve şekiller mümkün olan her yerde parlak ve canlı renklerle kullanılmalı; bunlar sizin yaratıcı bağlarınızı uyarır ve hafızanızı önemli ölçüde güçlendirir.
 
Üst