• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Zihinsel Yük: Fazla Düşünmenin Sonuçları

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560
Bedeninizin devamlı yorgun olduğunu veya ağırlaştığını hissediyorsanız belki de zihinsel yükünüz çok fazla olabilir. Bu yük fiziksel değil. Çok fazla olumsuz ve yararsız düşünceler buna neden olur.

Gün boyu hayal ediyor, anlıyor, düşünüyor, hesaplıyor karar veriyor ve yaratıyoruz… Kısacası durmadan düşünüyoruz. Bütün bu düşüncelerin gerekli ve işe yarar olması da gerekmiyor üstelik. Bazen o kadar gereksiz şeyler düşünüyoruz ki aşırı yükleme oluyor.

Eğer hiçbir şeye faydası olmayan düşünceleri kafamızda tutmaya devam edersek eninde sonunda beyin isyan eder. Aklımız artık olumlu ve yararlı işler için çalışamaz hale gelir.

Düşünceler aklın temel birimi
Bildiğimiz gibi, düşünme insan doğasının bir parçasıdır. Aslında, bizi diğer canlılardan ayıran süreçlerden biridir. Ama bizim düşüncemiz, düşündüğünüzün aksine, her zaman bilinçli değildir. Aslında, tam tersi.

Bir buzdağını düşün. Bu ipucu bilinçli bir düşünce. Çoğunluğu olan batık buzdağının geri kalanı bilinçsiz düşüncedir.

Columbia Üniversitesi (ABD) The Mortimer B. Zuckerman Zihin Beyin Davranış Enstitüsünde (ABD) baş araştırmacı olarak çalışan Dr. Michael Shadlen’e göre, “Beynimizde dolaşan düşüncelerin büyük çoğunluğu, bilinçli farkındalığın radarının altında gerçekleşir. Beynimiz onları işliyor, farkında değiliz “.

Bu nedenle, düşüncelerimizin kalitesi, günlerimizin nasıl geçeceğini belirler. Gelişimimiz, aklımızı geçen bilinçli ve bilinçsiz düşüncelere bağlıdır.

“Önemsiz” düşünceler aklımızı şişirir
Önemsiz düşünceler bizi yıpratıyor çünkü bize herhangi bir fayda getirmiyorlar. Onlar boş ve hatta zehirli olabilirler. Ve bu sefer de bilinçli zihnimizde başlarlar. Yani, zihinsel olarak aşırı dolu olmak, bastırılmış zihinsel süreçlerin, dürtülerin veya arzuların bir sonucu değildir. Bu kasıtlı.

Tamamen gereksizler. Bize daha fazla bilgi ve bilişsel avantajlar sunmak yerine, bizi enerji anlamında yıpratır ve bilinçli işlevlerimizin geri kalanını yavaşlatırlar. Yaratıcı olmamayı, yeni beceriler geliştirmemizi veya öğrenmemizi önlerler. Bizi engelliyorlar ve varlığımızı felç ediyorlar.

Bu yüzden zihinsel olarak fazla doluyuz, düşüncelerimiz abur cubur gibi davranıyor. Ve onlar obezite bile olabilecek fiziksel sonuçlara neden olurlar. Bunlar arasında fiziksel yorgunluk söz konusudur, bu da yürümemizi veya fiziksel çaba sarf etmemizi zorlaştırır. Ayrıca normal olarak nefes alma, daha fazla terleme, eklemlerimizde yaygın ağrı, hatta akne gibi cilt rahatsızlıkları da var.

Zihinsel obezitenin nedenleri
Pek çok zehirli düşünce türü var ama bazıları daha sık görülüyor.

Eleştiri: başka birini yargılayıp eleştirdiğimiz zaman aslında kendimize zarar veriyoruz. Kendi özgüvensizliğimizi ve zayıflığımızı onaylamış oluyoruz.

Acıma: mağduriyet ilerlemeye engel olan en büyük taşlardan biridir. Bu kendi kendine acıma ve yas halinden kurtulmak gerekir.

Varsayımlar: varsayımların yaptığı tek şey bizi yıpratmaktır. Teoriler, bilmeceler veya hesaplamalar sadece bize zarar verir ve neredeyse otomatik olarak zihinsel kilo üretir. Gerçekten bilmenin imkansız olduğu bir şeyi yani başkalarının ne düşündüğünü bildiğimizi nasıl düşünebiliriz?

Şartlı Cümleler: “Bunu yapmış olsaydım, o zaman…”, “Belki sahip olmalıydım…”. Eğer bir şey yapmadıysanız, kendinize işkence etmeyin. Olan oldu, bitti. Şimdi sadece bundan bir şeyler öğrenebilir ve ders çıkarabilirsiniz. Bu düşünceler sadece sizi yıpratır ve sonunda sizi yok eder.

Bu yükten nasıl kurtulabiliriz

Toksik düşünceleri önlemek için, düşüncelerin bizi domine etmesine izin vermemeliyiz. Yani onları kontrol etmeyi öğrenmeliyiz. Bunun için şu ipuçlarını takip edebilirsiniz:

Zihninizi dinlendirin:
meditasyon, olumlu düşünceleri çekmek için harika bir yoldur. Boyama gibi diğer sanatsal uygulamalar da gerilimi yaymaya ve çöp düşüncelerini daha verimli olanlarla değiştirmeye yardımcı olabilir. Okumak, sinemaya gitmek ya da atölye ve seminerlere gitmek aynı zamanda zihinsel olarak dinlenmemize yardımcı olur.

Sosyal toksinleri ortadan kaldırın: Size zarar verebilecek sosyal ilişkileri belirleyin. Örneğin, kendinizi çok dedikoducu ve eleştiren insanlarla birlikte bırakırsanız siz de onlar gibi olursunuz bu yüzden çevrenizi daha olumlu ve yapıcı insanlardan kurmaya çalışın.

Düşünceyi durdurun: zehirli bir düşünceniz varsa, onu durdurun. Paradoksal görünse de olumsuz fikirlere tamamen konsantre olun. Ve birkaç dakika sonra sadece onlar hakkında düşünerek, onları hayatınızdan tamamen kesip atın. Aklınızı onlardan kurtarın.

Zaman zaman olumsuz düşüncelerimiz varsa onları fiziksel olarak göstermeyiz ama her zaman varlarsa o zaman becerilerimiz ve hayat kalitemiz de bundan etkilenmeye başlar.

Zihinsel anlamda çok dolu olan insanlar kendi boşluklarını başkalarının iyiliğine zarar vererek düzeltmeye çalışabilir. Bu insanların aklını kötü fikirlerden arındırması ve yararsız duygulardan sıyrılması gerekir. Onların sizi ele geçirmesine izin vermeyin.

Zihinsel olarak fazla kilolu insanlar, kendi gerçekliklerinden uzaklaşmaya ve kendi zihinsel esenliklerini etkileyen içsel boşluklarını örtmeye çalışabilirler. Verimsiz düşüncelerini indirmeleri ve ürettikleri hoş olmayan duygulardan kurtulmaları gereken insanlar. Sizi kirletmelerine izin vermeyin.
 
Üst