Neler yeni
Türkiye'nin En Güncel Forum Sitesi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

7.Sınıf Türkçe Test 5

Jade

Kayıtlı Üye
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    30 Kas 2012
  • Mesajlar
    7,557
  • MFC Puanı
    221
  • MFC Seviyesi

“Değirmencinin koskoca ,yuvarlak,iri taşının altında ezildik. Taş döne döne ezdi. Bembeyaz toz oluncaya dek.Çuvallara dolarken unduk.
Beyaz önlüklü, beyaz takkeli fırıncıların adamları yüklediler kamyonlara bizi. Bir adam döktü çuvalı yere,aldırmadı, bastı, gitti.Oysa dökülenler de onu beslerdi.”

( 1.ve 2. sorular bu parçaya göre cevaplandırılacaktır?)

1- Bu parçada konuşan kimdir?
A)Fırıncı B)Un C)Buğday D)Saman

2-Parçada , konuşanı üzen olay nedir?
A) Taşların altında ezilmesi.
B) Un haline gelmesi.
C) Kamyonlara yüklenmesi.
D)Yerlere dökülenlerin toplanmaması.

3-“Yaşadığı bir olaydan ya da durumdan ders alma” anlamında kullanılan deyim aşağıdakiler- den hangisidir?
A) Kulak kabartmak
B) Kulağına küpe olmak
C) Kulak asmamak
D) Kulak misafiri olmak

4-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “soğuk” sözcüğü , diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır.
A)Terliyken soğuk bir şey içme!
B)Bu sokağın çeşmelerinde soğuk sular akardı.
C) Misafirlere soğuk davranıyorsun.
D) Soğuk sütten yoğurt yapılmaz.

5-Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde öğeler “özne,belirtili nesne,dolaylı tümleç,yüklem” biçiminde sıralanmıştır?
A) İnsan vatanını çok sevmelidir.
B) Bu yurdu Atatürk kurtarmıştır.
C) Dedem,bu madalyayı, Atatürkün elinden almış.
D) Cumhuriyet,29 ekim 1923’te ilan edildi.

6-Aşağıdaki sözcüklerle , anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturulduğunda sondan üçüncü sözcük hangisi olur?
“bıraktığı-Mimar-şaşırtacak-insanı-Sinan’ın-çoktur-kadar-eserler”
A)bıraktığı B)kadar C)eserler D)şaşırtacak

7-“Çocuk on sekiz kilo geldi.”cümlesinde hem büyük hem de küçük ünlü uyumu kuralına uymayan sözcük aşağıdakilerden hangisidir?
A) çocuk B) sekiz C) kilo D) geldi

8-Aşağıdakilerden hangisi birbirinin zıt anlamlısı değildir?
A) yakın – uzak B) almak – vermek
C) küçük – ufak D) uzun – kısa

9-Aşağıdaki kelimelerden hangisinin sesteşi(eş seslisi) yoktur?
A) çay B) saz C) bal D) yüz

“Garibim ,nâmıma kerem diyorlar,
Aslı’mı el almış harem diyorlar.”
Faruk Nafiz Çamlıbel
( 10.ve11.sorular bu dizelere göre cevaplandırılacaktır.)
10-Yukarıdaki dizelerin hece ölçüsü için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Onlu hece ölçüsüyle yazılmıştır.
B) Yirmi ikili hece ölçüsüyle yazılmıştır.
C) Serbest hece ölçüsüyle yazılmıştır.
D) On birli hece ölçüsüyle yazılmıştır.

11-Yukarıdaki dizelerde yer alan kelimeler- den hangisinde ünsüz yumuşaması vardır?
A) Garibim B) Namıma
C) Diyorlar D)Aslı’mı





CEVAPLAR :
1-C 2-D 3-B 4-C 5-C 6-D 7-C 8-C 9-C 10-D 11-A
 
Üst Alt