Neler yeni
Türkiye'nin En Güncel Forum Sitesi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

8.Sınıf Türkçe Test 1

Jade

Kayıtlı Üye
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    30 Kas 2012
  • Mesajlar
    7,557
  • MFC Puanı
    221
  • MFC Seviyesi

1. Aşağıdaki cümlelerden hangisi kendi içinde çelişkili anlam taşımaktadır?
A)Bu yarışı sonuna kadar sürdüremezsin.
B) Gece gündüz demeyip çalışarak işi bitirir.
C) Tarih dersini sevdiğim kadar kimyayı da severim.
D) Çelik gibi iradeli adam sigarayı bırakamaz.

2. Hangi cümlede mecaz anlamıyla kullanılan bir kelime vardır?
A) Günlerce ondan hiçbir haber alamadım.
B) Bahçenin etrafını dikenli tel ile çevirdim.
C) Fırsatı kaçırdığıma hala yanarım.
D) Söyleyecek hiçbir sözüm yok.

3. “Sanatı bir fabrika ürünü gibi gören bütün fikirlere karşıyım. Sanatın gerçekçi ve yararlı olabilmesi için dini, milli ve ahlaki özellikler taşıması gerektiğine inanıyorum.”
Parçada sanatla ilgili olarak, aşağıdakilerin hangisinden söz edilmemiştir?
A) Sanat bir ürün değildir, tekdüze olamaz.
B) Yararlı olması için özelliklere sahip olması gerekir.
C) Topluma faydalı olması gerektiğinden.
D) Kültürel değerlerle iç içeliğinden.

4. “Bana öyle geliyor ki bu çiçek ve bülbül mevsimi gelmeyecek; karlar, yağmurlar kesilmeyecek; artık bir daha bahar, toprağımızı şenlendirmeyecek.” diyen bir insan için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Kuşkulu B) Karamsar
C) Tedbirli D) Kaygılı

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olabilir?
A) Sonunda böyle diyeceğini sezmiştim
B) Zaten başka şekilde konuşması mümkün değildi.
C) Bu sözlerin ne anlama geldiğini uzun uzun düşündü.
D) Arkadaşım, günlerce benimle konuşmamıştı.

6. Aşağıdakilerden hangisi somut bir isimdir?
A) Fikir B)Akıl C)Ses D)Sevgi

7. “Kızgın adam: ‘Bu eşek, diyordu, bu eşek şimdi hepimizden daha insandır; siz anlayamazsınız bunu!’ diyordu.”cümlesinde hangi türden zamirler vardır?
A) İşaret, şahıs, soru
B) Belgisiz – şahıs – işaret
C) İşaret – şahıs – işaret
D) Soru – şahıs- ilgi

8. “Kötü”kelimesi aşağıdakilerin hangisinde sıfat olarak kullanılmıştır?
A) Hastanın durumu kötü görünüyor.
B) Dostun iyisi kötü günde belli olur.
C) Kötü bakıyordu düşmanına.
D) İnsanın kötüsünü arkadaş edinme.


9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kaba kelimesi farklı bir görevde kullanılmıştır?
A) Kaba sözleriyle kalbimizi kırdı.
B) Kaba bir adam olduğunu anladık.
C) Ahmet sınıfın en kaba konuşanıydı.
D) Kaba döşeklerde oturmayı sevmiyordu.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir tamlama kullanılmıştır?
A) Sarışın adam daha cesaretliydi.
B) Zor soruları kimse çözemiyor.
C) Yazılı soruları çok zordu.
D) Küçük çocuk koşarak annesine gitti.

11. “Çalışamıyorum” fiilinin olumlu ve soru şekli aşağıdakilerin hangisidir?
A) Çalışıyorum mu? B)Çalıştım mı?
C)Çalışabiliyorum mu? D) Çalıştırıyorum mu?

12. Aşağıdaki fiillerin hangisi birleşik zamanlıdır?
A)Göremezsin B) Görmediler
C)Oturuyorsunuz D)Başlayacakmış

13. Aşağıdaki kelimelerin hangisi yapısına göre diğerlerinden farklıdır?
A) Bilgi B) Bilse
C) Bilgiç D)Bilge

14. Hangi kelimenin kökü çeşidi yönünden diğerlerinden farklıdır?
A)Konak B)Uçurtma C)Yolcu D) Gezgin

15. “Serçe kuşu yuvasını yapıyordu.”cümlesinde geçen fiilin çatı özelliği hangi şıkta verilmiştir?
A) Etken-geçişli B) Etken- geçişsiz
C)Edilgen- geçişli D) Dönüşlü-Oldurgan

16. “Dün okulda eski öğretmeniyle görüştü.”cümlesinin yüklemi aşağıdakilerden hangisine uygundur?
A) Edilgen B)Geçişli C) Dönüşlü D)İşteş

17. Aşağıdaki kelimelerin hangisinde sert sessiz yumuşaması vardır?
A) Topumuz B)Sepetimiz C)Ocağımız D)Parkımız

18. Onu görmek istiyordum. Beni kabul etmedi. “Bana bak ( )”dedim. “Neden böyle davranıyorsun( )”dedim.
Parantezle belirtilen yere hangi noktalama işaretleri konmalıdır?
A) ( ! ) ( ? ) B) (... ) (, ) C) ( .) (? ) D) :) ) ( ; )

19. “Hakkıdır,hakka tapan milletimin istiklal.”cümlesi kurallı bir cümle haline getirilirse öğelerinin dizilişi nasıl olur?
A) Özne, nesne, yüklem B)Özne, yüklem
C)Yüklem, zarf tümleci yüklem D)Yüklem, nesne

20. Aşağıdakilerden hangisinde edilgen çatılı bir eylem kullanılmıştır?
A) Büromuza dün müfettişler gelmişler.
B) Seni ne kadar aradığını söylüyordu.
C) Gözlerini ufka diken yaşlı adam ağlıyordu.
D) Defterlerimiz toplandı.







1- D 2-C 3-C 4-C 5-D 6-C 7- B 8-B 9-C 10-C 11-A 12-D 13- B 14-C 15-A 16-D 17-C 18- A 19-B 20-D
 
Üst Alt