-
- Üyelik Tarihi
- 9 Mar 2015
-
- Mesajlar
- 1,008
-
- MFC Puanı
- 28

Eschscholtzia californica
ACIBAKLA
Baklagiller familyasındandır. Anayurdu kesin olarak bilinmeyen Lupinus cinsi bitkilerden 5 dolayında türü ülkemizde yetişmektedir. Bunlardan gösterişli bir bitki olan ve bahçelerimizde süs bitkisi olarak yetiştirilen L.polyphylius türünü kitabımıza alıyor, kısaca Acıbakla diye adlandırıyoruz. 100-150 cm. kadar boylanabilen acıbakla, çok yıllık dayanıklı otsu bitkidir.

Dikine uzayan sürgünleri, bu sürgünlerin üzerinde yer alan ve yıldız biçimi oluşturan yaprakçıklardan oluşan açık yeşil renkli yaprakları vardır. Sürgünlerinin tepesinde dik salkımlar halinde açan çiçekleri genellikle mavi, kimi zaman da pembe, kırmızı, bronz, sarı, beyaz ve hatta iki renkli olurlar. Acıbakla bitkileri gruplar halinde yetiştirildiğinde, yüksek boylarıyla duvarların ve gizlenmesi istenen çirkin şeylerin önünde çok güzel dururlar.

Acıbakla bitkisi bol güneşli ve havadar ortamları; süzek (suyu iyi akıntılı), hafif asit özelliği taşıyan toprakları sever. Bitkinin gelişme dönemlerinde iklim ılıman olmalıdır. Suyu seven; kurak ve sıcak günlerde bol bol sulanması gereken bitki, tohumlarıyla üretilir. Yaz mevsiminin ortalarında, kabuğu sert olan tohumları bir gün suyun içinde bekletildikten sonra bahçedeki yerlerine 60'ar cm. aralıklarla ekilir.

Baklagillerden olduğu için azota gereksinmeyen bitkiye, fosfatlı ve sülfatlı gübrelerin verilmesi iyi olur. Solan çiçeklerinin koparılıp ayıklanması, bitkinin tohum üreterek yaşlanmasını önler. Acıbakla bitkisi, birkaç yılda bir yerlerine yenileri yetiştirilerek gençleştirilmelidir. Dikkat: Acıbakla bitkisinin gerçekten acı olan tohumları yenilmez. Çocuklar ve bitkiyi tanımayan yetişkinler bu yolda uyarılmalıdır.

