
AĞIZ BAKIMI İPUÇLARI
Günlük ağız bakım alışkanlıklarımızda birkaç küçük değişiklik yaparak, dişlerimizi daha uzun süre daha sağlıklı durumda tutabiliriz.
Ağız bakımı ipuçları
Günlük rutininizin 5 dakikasını diş bakımına ayırmak çok mu? İngiliz Diş Hekimleri Birliği'ne göre, yaşın vücudumuzun geri kalanına olduğu gibi dişler ve diş etleri üzerinde de büyük etkisi bulunmaktadır. Bu yüzden de onları sağlıklı tutmalıyız. Günlük ağız bakım alışkanlıklarımızda birkaç küçük değişiklik yaparak, dişlerimizi daha uzun süre daha sağlıklı durumda tutabiliriz.
İyi yiyecekler yiyin
Sağlıklı yemenin bize uzun vadede fayda sağlamasının yanı sıra, kimi belli başlı sağlıklı yiyeceklerin aynı zamanda dişlerinizdeki lekeleri gidermenize yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz? Elma, armut, kereviz, havuç, karnabahar, salatalık, çilek ve çiğ sebzeler, tükürükle birleştiğinde dişleri doğal olarak temizleyen ve bakterilerden arındıran doğal lifler içerir.
Benzer şekilde, kimi yiyecekler de tam tersini yaparak dişlerinizi kolayca lekeler. Kahve, çay, yaban mersini, kuş üzümü, turunçgillerin suları, gazlı içecekler ve kırmızı şaraba dikkat edin. Şöyle hatırlayabilirsiniz: Bir yiyecek beyaz bir gömleği lekeleyebiliyorsa, dişlerinizi de lekeleyebilir.
Doğru şekilde fırçalama
Doğru şekilde fırçalamak 2 dakikanızı alır, ancak çoğu yetişkinin fırçalama süresi bu rakamın yanına bile yaklaşmıyor. Geçen zamanı anlamak için bir kronometre kullanmayı deneyebilirsiniz.
Dişlerinizi gerektiği gibi fırçalamak için kısa ve nazik hareketler çizerek diş eti çizgisine, ulaşılması zor arka dişlere, dolgulara, kaplamalara ve diğer restorasyonlara fazladan özen göstermelisiniz. Ayrı ayrı her bir kısım baştan aşağı temizlenmelidir.
Tüm dişler ve yüzeyleri temizleyin: Dış ve iç yüzeyler, ısırma yüzeyleri, diş eti çizgisi boyunca tüm dişler ve yüzeyler.
Eğer diş etleriniz kanarsa, fırçalamayı durdurmayın. Bu kanamanın nedeni erken dönem diş eti hastalığı olabilir ve iyice fırçalamak bu süreci tersine döndürmeye yardımcı olabilir. (İki hafta boyunca iyice fırçalamanıza rağmen diş etleriniz hala kanıyorsa diş hekiminizi ziyaret edin.)
Daha ferah bir nefes için, dilinizi de fırçaladığınızdan emin olun.
Fırçalama
Öncelikle fırçalamak için doğru araçlar edinilmelidir. Çoğu diş hekimi küçük başlı, yumuşak kıllı fırçaların dişlerinizdeki bakteri plağı ve diğer kalıntıları temizlemek için en iyi seçim olduğuna hemfikirdir. Elektrikli diş fırçaları dişleri temizlemekte daha iyi bir iş çıkarabilir, özellikle de fırçalamakta güçlük çekenler için. Yıpranmaya başladığında ya da üç ayda bir, hangisi diğerinden önce gelirse, diş fırçanızı değiştirmelisiniz.
Diş ipi
Ne kadar uğraşırsanız uğraşın, diş fırçasıyla ulaşamayacağınız yerler vardır. Diş ipi veya diş arası fırçası kullanmak, ulaşılması zor yerlerdeki yiyecek parçacıklarını ve bakteri plağını temizlemenize yardımcı olabilir.
Doğru şekilde diş ipi kullanmak önemlidir ve emin değilseniz nasıl kullanacağınızı size diş hekiminiz gösterebilir. Dişlerinizin arasını ilk temizlemeye başladığınızda biraz kanama olabilir ama bakteri plağı temizlendiğinde çok geçmeden bu durum da sona erecektir. Eğer kanama devam ederse, diş hekiminizi ziyaret edin.
Emeğe Saygı PLS