
Her birimiz hayatımızdaki önemli anların bir kısmını dün gibi hatırlarken bir kısmını ise anımsayamayız. Hatta bu ne zaman, nasıl oldu diye kendimizi hatırlamaya zorladığımız anlar da çok olmuştur.
Hatırladığımız anıların çoğu 15-30 yaş aralığını kapsamaktadır. Bu yaş aralığında bulunduğumuz döneme bilişsel psikolojide ‘anı tümseği’ denir. Bu yaşlarda zihinsel kapasitemiz zirvededir, bellek gücümüz artmıştır, kişiliğimiz artık oluşmuş, tepkilerimiz, tavrımız kişiliğimize paralel olarak daha tutarlıdır. Hayatı sorgularken, ilk ilişkimiz, ilk işimiz, evliliğimiz, çocuk sahibi olmamız vs hep önemli ölçekler olmuştur. Bunun en büyük sebebi de; bu kararları verdiğimiz anları, genellikle 15-30 yaş arasında gelişen bu süreci çok net hatırlamamızdır...
Kişisel olarak karşımıza çıkan anı tümseği aynı zamanda toplumsal olaylarda da karşımıza çıkmaktadır. Toplumsal olayları hatırlama yaşı ise daha ziyade 20-30 yaş aralığındadır. Bunun nedeni o dönemde ideallerimizin oturmuş olması siyasi görüşlerimizin, hayata bakış açımızın daha netleşmiş olmasıdır. Örneğin babalarımızın çoğunun ihtilal dendiğinde 12 Eylül darbesini hatırlaması, bahsetmesi ya da karşılıklı anlatılan askerlik anıları, doğal afet deyince aklımıza 17 Ağustos’ta yaşadıklarımızın gelmesi toplumsal anı tümseğinin örneklerindendir.