• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Antalya hamamları

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Mesajlar
9,959
MFC Puanı
3,016
Konum
Türkiye
Yivli Minare Hamami (Merkez):
Yivli Minare Külliyesi içerisinde yer alan Yivli Minare Hamami, Mevlevihane’nin yaninda bulunmaktadir. Hamamin kitabesi günümüze ulasamadigindan ne zaman yapildigi kesinlik kazanamamistir. Bununla beraber XIII.yüzyila ait olmasi kuvvetle muhtemeldir. Büyük olasilikla bu hamam Mevlevihane ile birlikte Mevlevi dervisleri için yapilmistir.Hamamin düzgün olmayan dikdörtgen bir plani vardir.Kaba yontma tastan yapilmistir. Soyunmalik kismi bulunmayan bu hamamin, sogukluk ve sicakligi üç hücreden meydana gelmistir. Hücrelerin üzerinde pandantifler üzerine oturmus kubbeler bulunmaktadir


Çifte Hamam (Pazar Hamami) (Merkez)

Antalya’da Bali Bey Mahallesi’nde, Atatürk Caddesi’nde, Vakif Is Hani’nin kuzeydogusunda bulunmaktadir. Antalya’nin en büyük ve en eski çifte hamamlarindan olup, XVI.yüzyilda klasik Osmanli hamam mimarisi üslubunda yapilmistir.
Kadinlar ve erkekler kismi olarak iki ayri bölümden meydana gelen hamamin, kadinlar kismina göre erkekler kisminin soyunmaligi daha büyüktür. Erkekler kisminin soyunmaligi güney cephede disari dogru çikintilidir. Moloz tasindan yapilmis olan hamamin bati tarafinda erkekler kisminin soyunmaligi yer alir. Bunun üzeri tromplarin yardimi ile büyük bir kubbe ile örtülmüstür. Kuzey kenarinin ortasindan da sogukluga geçilir. Üç bölümlü ve her bölümü ayri ayri pandantifli kubbelerle örtülü soguklugun orta bölümünden kare planli sicakliga geçilir. Dört kenarda ayna tonozlu dört eyvanli sicaklik ve halvet hücreleri bulunmaktadir. Bu bölümün üzeri de merkezi bir kubbe ile örtülüdür.
Kadinlar kismi erkekler kismina göre daha küçüktür. Soyunmalik besik tonozla örtülü dikdörtgen planli olup, oldukça sadedir. Erkekler kisminin helalarinin bu bölüme girmesinden ötürü de kadinlar kismi daha küçük tutulmustur. Kadinlar kisminin soguklugu iki kemerin yardimiyla üç bölüme ayrilmis olup, orta bölüm kubbe, yan bölümler de manastir tonozu ile örtülüdür. Kubbe ile örtülü sicaklik kisminin çevresinde tonozlu eyvanlar, kuzeyde de iki özel halvet hücresi bulunmaktadir.
Hamamin kuzey cephesini sicak su sarnici ile külhan bütünü ile kapatmistir.


Çaybasi Hamami (Hüseyin Aga Hamami) (Korkuteli)
Korkuteli Çaybasi Alaaddin Mahallesi’nde bulunan Çaybasi Hamami’nin yaziti günümüze gelemediginden, kaynaklarda da ismi geçmediginden ne zaman ve kimin tarafindan yaptirildigi kesinlik kazanamamistir. Ancak mimari üslubu XVI. Veya XVIII.yüzyilda yapildigina isaret etmektedir.
Geç devirlerde Hüseyin Aga isimli bir sahis tarafindan onarilmis ve bu yüzden de Hüseyin Aga Hamami ismi ile de taninmistir.
Dikdörtgen planli hamamin duvarlari moloz tastan yapilmistir. Kuzey ve bati yönünde yanindan geçen su kanali dolayisi ile arazi seviyesi yükselmis ve hamamin duvarlari yari yariya topragin altinda kalmistir. Soyunmalik kismi yikilmis, üç bölümlü sogukluk ve sicaklik günümüze ulasabilmistir. Soguklugun orta bölümünden dar bir kapi ile sicakliga geçilir ve burasi kubbe ile örtülmüstür. Sicakligin çevresinde üç adet besik tonozla örtülü eyvan bulunmaktadir. Sicakligin sonunda, hamamin kuzey yönünü tamamiyle kapatan sicak su sarnici ile külhan bulunmakta idi. Bunlardan külhan, yikilarak günümüze ulasamamistir.büyük özelligi köse hücrelerinin giris kapilari üzerindeki tas kemerlere islenmis profiller, kubbe pandantiflerindeki malakari bezemelerdir. Ayrica kubbeler üzerinde çok sayida yildiz seklinde tepe pencereleri açilmistir.


Bey Hamami (Elmali)
Elmali Ömer pasa Camisi’nin batisinda bulunan hamamin ne zaman yapildigi konusunda kesin bir bilgi yoktur. Mimari yapisinin yani sira Evliya Çelebi’nin de sözünü ettigi bu hamamin XVI.yüzyil sonunda veya XVII.yüzyilin basinda yapildigi sanilmaktadir.
Dikdörtgen planli hamamin soyunmalik kismi yanmis ve sonradan yerine bugünkü soyunmalik yapilmistir. Üç bölüm halindeki ilikligin üzerini ortada merkezi bir kubbe, iki yanda aynali tonozlar örtmektedir. Ilikligin ortasindan açilan bir kapi ile girilen sicakligin ortasinda merkezi bir kubbe, dört yaninda da aynali tonoz örtülü dört eyvan yer almaktadir. Haçvari bir plan düzeninde olan sicakligin dört kösesine de küçük birer kubbe oturtulmustur.


Antalya Pazar Hamami
Antalya Ili Merkez Balbey Mahallesinde bulunan Pazar Hamami çifte hamam seklinde yapilmis bir Osmanli hamamidir. Hamamin insa kitabesi yoktur 1811 M (1226 H) tarihli vakfiyesinden XIX. Yüzyil basinda yapildigi anlasilmaktadir. Beden duvarlari moloz tas ve kesme tastan insa edilen hamamin üst örtüsü tugladir. Hamamin erkekler kismi sogukluk, iliklik, ve sicaklik bölümlerinden olusmustur. Kadinlar kisminin ise iliklik ve sicaklik kismi mevcuttur. Sogukluk kismi dösemesi onarim sirasinda yapilan kazilarda ortaya çikmistir.
Hamam yap islet devret modeli ile 10 yiligina ihale edilmistir. Hediyelik esya satis yeri ve kafeterya olarak onarimi tamamlanmis, kabulü yapilmistir.





 
Geri
Üst