• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Audacious GNU/Linux Dağıtımı : Lindows(Linspire) OS

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,095
Mesajlar
5,896
MFC Puanı
20,930
Uzun Konu Başlığı Şöyle Olmalıydı
Bir Zamanlar Microsoft Corp.Şirketine Kafa Tutmuş Babayiğit GNU/Linux Dağıtımı : Lindows(Linspire) OS

Hikayesi :

Linux bir seçim meselesidir derler. Gerçekten de ortalıkta kafa karıştıracak kadar çok Linux dağıtımına rastlayabilirsiniz; hatta kendiniz bile hazırlayabilirsiniz. Bundan yıllar önce yaşanmış hikayemizdeki kahraman dağıtımlardan Linspire adlı dağıtımını anlatacağım. Microsoft ile girdiği bir çatışmayla ilgi çeken Linspire'ın ne olduğuyla ve tarihiyle giriş yapalım.

Linspire, kolay kullanımı öncelikli olarak amaçlayan bir masaüstü Linux dağıtımı idi. İnternet Paketinden Ofis ortamına, görüntü/müzik yazılımlarına, masaüstündeki bir bilgisayarda olmasını isteyebileceğiniz her şeyin, Linspire'da olmasına, daha da önemlisi, bunların kolay kullanılabilir olmasına çalışılmıştı. Önceleri, herhalde Windows kullanıcılarının geçişini kolaylaştırmak amacıyla, zaten kolay kullanım adına Windows'u andıran ögeler taşıyan dağıtımın adı LindowsOS (Lindows) koyulmuştu, ama Microsoft bu konuda bir dava açtı (aynı Türk Dağıtımı Linux Gelecek'e açtığı gibi). İlginç bir şeklide, bir yargıç Microsoft'un iddialarını düşürünce, Microsoft, kendi açtıgı davada, Lindows ile uzlaşmaya gitmek durumunda kaldı. Bu anlaşma çerçevesinde 24 milyon dolar civarında bir ödeme yapıldı ve Lindows, adını Linspire'a çevirdi.

Eski Linux'çular arasında pek populer olmayan, hatta Linux dağıtım bile sayılmayan Linspire, Açık Kaynak yazılımı destekleyen bir politika izliyordu. Mozilla'nın bileseni olan Nvu, Gaim, kde-apps.org sadece birkaç örnekti. Eleştirilerse birkaç noktada toplanıyordu; kullanımın "aşırı basit" olması ve sistemini kendisi ayarlamak isteyenlerin düşünülmemesi idi, Debian tabanlı bir dağıtım için para istenmesi işin çıkmaz nokta gibiydi. Ancak Linspire'ın odağının tamamen farklı bir yerde olduğunu gözününde bulundurmak gerektir.

Benim için babayiğit , cengaver bir dağıtımdır, çünkü tekelleşmiş Microsoft'a ilk ciddi darbeyi indirmiştir. (hani derler ya "domuzun sırtından bir kıl kopart-san bu sana kar'dır )
 
Üst