• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Başarılı Girişimcinin Nitelikleri Nelerdir?

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560
Küçük yaşlardaki bir çocuğa ne olmak istediği sorulduğunda doktor, polis, mühendis veya pilot olmak istediğini söyler. Kimileri çocukluk hayallerine sadık kalarak, istediği meslek sahibi olurken kimileri de başka birinin emir ve komutası altında çalışamayacağına karar verir ve kendi işini kurma hedefleri koyar. İşte bu karar, kişinin girişimci olma kararıdır ve bu kişi girişimcidir.
Kendi işinin patronu olmak, başka birinden emir almak istemeyen kişiler için cazip bir fikirdir. Hatta cazip olduğu kadar kolay olarak da adlandırılır. Fakat girişimciliğe bakıldığında bir işin kurulması, yürütülmesi, yanlış giden işlerin sorumluluğu ve hatta çalışan kişinin, girişimcinin kendisi olması girişimciliğin o kadar da kolay olmadığının belirtisidir. Bir girişimci işinin başarısından da başarısızlığından da sorumlu olan sadece kendisidir. Tüm bunlar göz önüne alındığında girişimcilik kulağa hoş geldiği gibi değildir. Başarılı olmak için çok ve sabırla çalışmak gerekir. Bunun yanında başarılı bir girişimci olabilmek için bazı stratejiler uygulamak gerekir.

İşte başarılı girişimci olmak uygulanabilecek bazı stratejiler:

Girişimci Olmak İçin İzlenecek Adımlar

Girişimci olup olmamaya karar verirken akılda tutulması gereken bazı faktörler vardır. Bu faktörler arasında kişinin yeteneği, ilgi alanları ve karar verme yetenekleri sayılabilirken, sadece girişimci olmak için girişimci olunmayacağının da bilinmesi gerekir. Yani başarılı bir girişimci niteliklerine sahip olmak gerekir.

Başarılı girişimcilerin özelliklerine bakıldığı zaman yapılan işte tutkulu olmak, yapılan bir işte ısrarcı olmak, işini her şeyin ötesinde tutmak, üstlenilen görevle ilgili olumlu bir tutum sergilemek gibi özellikler, başarılı girişimcileri diğerlerinden ayıran özellikler arasındadır. Ancak yine de, başarılı bir girişimci olmaya karar verirken akılda bulundurması gereken püf noktalar bulunmaktadır.

İşte başarılı bir girişimci olmak için püf noktalar:

İlgi Alanlarını Belirlemek

Kişi girişimci olmak istiyorsa, öncelikle İlgi alanlarını ve tutkularını tanımlaması gerekir. Çünkü bu şekilde yapılacak girişim için doğru bir tutuma sahip olup olunmadığı tespit edilebilir. Bu alanlar belirlenirken kişinin kendi işinin patronu olmaya ilgili olup olmadığı önemlidir. Ayrıca kişinin önceliklerini iyi belirlemesi lazımdır, para mı yoksa aile mi?
Mesela kişi kendisini belli bir yaşta olduğunu düşünüyor ve ailesiyle rahat zamanlar geçirmek istiyorsa, bu girişimcilik fikrinin kendisi için pek uygun olmadığı anlamına gelebilir. Bunun yanında yatırımcılarla konuşma konusunda kişinin kendisine güvenip güvenmediği, liderlik özelliklerine sahip olup olmadığı gibi durumlarda başarılı bir girişimci olmada kendisine girişimcilik konusunda yol gösterebilir.

Temelleri Oluşturmak
Başarılı bir girişimci ipucu olmak isteyip istemediğinize karar verdikten sonra, satmak istenilen iş fikre karar verilmelidir. Öncelikle akla gelebilecek girişimci fikirleri için beyninizi aramak gerekir. Satmak istenilen, girişimci fikirlerini aradıktan sonra, biraz pazar araştırması yapılması şarttır. Düşünülen formüle edilen fikrin fizibilitesini, yatırım fırsatlarını, hammaddenin ve gerekli ekipmanların mevcudiyetini, nihai ürün piyasasını, kâr marjını, piyasaya bağlantıyı, potansiyel müşteri tabanı ve üstlenebilecek riskler ve fikirler için kabul edilebilir risk miktarı analiz edilmelidir. Mümkün olan en iyi ve mümkün olan fikre karar verebilmek için bu noktaların tümü akılda tutulmalıdır.

Bir İş Planı Oluşturmak
Bir iş fikrinin fizibilitesi hazırlandıktan sonra bir sonraki adım bir iş planı oluşturmaktır. Bu iş planında bu projeyi tamamlayabilmek için gereken yatırım miktarı, yatırım kaynakları, hammadde kaynakları, gerekli tesis ve makine ihtiyaçları bulunmalıdır. Girişimci iş planı oluşturulduktan sonra, bu iş planı yatırımcılar, çalışanlar ve gibi gerekli tüm kişilere iletilmesi gerekir. Bir kez girişimci olmaya karar verdikten ve satış yapmak istenilen fikre karar verdikten sonra bir sonraki adım, üstlenilecek iş fikrinin bir başarılı olup olmayacağını irdelemek gerekir.

Yapılan İşi Sevmek
Eğer yapılan bir iş seviliyorsa başarılı olma şansı daha yüksek olur. İstenmeden yapılan bir işte sarf edilen çaba o kişiyi hiçbir yere götürmezken üstlenilen sorumluluk ve verilen çabada başarılı olmak için gereken isteğe ve tutkuya zarar verir. Kişi şayet yapılanlarda tutarlı ve sabırlıysa, başarılı olur. Unutulmamalıdır ki; bugünün en büyük icatları bile bir gecede çıkarılmamıştır ve işe çok fazla bağlılık gerektirir. Benzer şekilde, kişi yaptığı işe ve göreve bağlıysa, başarısızlıkla karşılaşma riski daha düşük olur. Bu tutarlılık formülü yeni bir iş girişiminde çok önemlidir çünkü yeni bir iş düzeni bazı sorunlarla yüzleşmek zorundadır ve bu da işletme sahibinin en fazla sabırlı olması gerektiği anlamına gelir.

Küçük Adımlarla Başlamak
Başarılı bir girişim için; aynı anda çok fazla iş fikri aynı anda denenmemelidir. İşe yavaş ve sakin adımlarla başlamak güvenlidir. Küçük görevleri üstlenmek ve bunlarla mümkün olan en verimli şekilde ilgilenmeyi sağlar. Çok fazla görev almak ve bunları tam bir özveriyle tamamlayamamak ya da hiç tamamlamamak, motivasyon seviyesini olumsuz şekilde etkileyecektir. Küçük adımlarla başlayan bir girişimci, sadece başarıya ulaşmakla kalmayıp aynı zamanda meydana gelebilecek kayıpları da azaltır.

Başkalarının Tecrübelerinden Faydalanmak
Başarılı girişimci niteliklerinin çoğu, solo olarak girişim yapmadan önce eğitimli ve deneyimli bir kişi altında çalışmaya karar vermişlerdir. Bu çalışma şeklinin yararı mentorlardan vazgeçilmez bir deneyim kazanmak ve bu deneyimi kendi yararına kullanmak demektir. Hatalarından ders almalı ve riskleri buna göre almalıdır. Bu tutum, aynı zamanda kişinin girişimci mi olacağına veya başka birinin altında mı çalışacağına karar vermesine yardımcı olacaktır.

İş Fikrini Nasıl Tanıtacağını Öğrenmek
Bir girişimci iş fikrinizi insanlara nasıl satacağını öğrenmelidir. Eğer fikrini nihai müşterilere satamazsa hiç faydası olmaz. Şirket tarafından herhangi bir pazarlama ve promosyon stratejisi uygulanmadan önce, gerçekleştirilen ilk promosyon stratejisi şirketin kendisinin kurucusudur. Dolayısıyla, bir girişimci olunmak isteniyorsa, işini tanıtabilmelidir. Çünkü sadece bir işadamı olmak ve bir girişim kurmak bu rekabetçi dünyada yeterli değildir.

Plan Yapmak
Girişimci işletmeye nasıl devam etmek istediğine dair bir plan yapmalıdır. Başarılı işadamları hakkında bilgi edinmeli ve deneyimlerinden, başarısızlıklarından ve başarılarından ders almalıdır. Ve bilgilerini başarılı girişimci işletmelerinin iş planlarını örnek alarak uygulamaya çalışmalıdır. İlla bir iş planı adına bir kitap yazacak kadar bilgi sahibi olmak gerekmez, bir işe başlamak için ihtiyaç olan düzeyde bilgi sahibi olması yeterlidir. Girişimci iş planının önemli olan her şeyi içerdiğinden emin olmalıdır.

İtibar Oluşturmak
Başarılı bir girişimci olmak için bir itibar oluşturulmalıdır. İtibar bir gecede oluşturulmaz, bu nedenle insanların işletme hakkında bilgi sahibi olmaları ve sunulan ürünlerin farkında olmalarını sağlamak için bilinçli çaba göstermek gerekir. Bir blog oluşturulmalı, müşteriler ziyaret edilmeli ve müşterilerin güvenini kazanılmalıdır. Müşterilere güvenilir olduğunu göstermenin yolu onlara söylemek yerine başarılı olmak için gerekli girişimci beceri ve uzmanlığa sahip olduğunu göstermek gerekir.

Ana Ekibi Oluşturmak

İş fikrine katkıda bulunabileceği öngörülen kişileri bir araya getirmek pazarlamanın zincirleme reaksiyonunu başlatmaya yardımcı olabilir. Veya bu girişimciye çok daha yenilikçi girişimci fikirleri verebilir ve bir işadamı olarak büyümesine yardımcı olabilir. Başarılı olmak için işletmenin büyümesine yardımcı olabilecek ve beceri setinin iyileştirilmesine yardımcı olabilecek kişilerde iyi bir ekip kurulması önemlidir.

Tutuma Dikkat Etmek
Başarılı bir girişimci tutumuna dikkat eder. Bir lider olarak, yapılan iş diğer kişiler tarafından izlenir, bu nedenle tutumun doğru olması ve çeşitli zorluklar karşısında olumlu bir tutum sergilemek önemlidir. Bu sadece bir şeyleri çözmek için ekstra bir destek vermekle kalmaz, aynı zamanda bir sorunu çözmek için net bir fikir verir, aynı zamanda tonu diğer tüm insanlar için doğru bir şekilde ayarlar. Sahibinin olumlu bir tutumu, astlar arasında bir güven duygusu aşılamaya da yardımcı olabilir. Dolayısıyla liderin olumlu tutumu, kendisine verilen krediden çok daha önemlidir.
 
Üst