- Konum
- İzmir
-
- Üyelik Tarihi
- 9 Haz 2015
-
- Mesajlar
- 12,474
-
- MFC Puanı
- 1,810
Başarının Anahtarı: Denemek ve Deneyimlemek
SORU: Sanki, yaptığım çalışmalarımın ve hazırlıklarımın, anlamsızveyâ boş didinmeler olduğunu hissediyorum. Çırpınmalarımın boşa gittiğini ve çalışmalarımın bana güven ve istek aşılamadığını duyumsuyor gibiyim... Bu durumu nasıl aşabilirim?
Sevgili arkadaşlar,
Bu problem durumu da birsoruda değinmiş olduğumuz psikolojik arkaplana dayanıyor. Buraya kadar söylediklerimize ilaveten belki şunları söyleyebiliriz. Bildiğiniz gibi öğrencilik sabır, azim, ***ret, istikrâr, istikāmet ve kararlılık gerektiren gönüllü bire adanmışlık olduğu için bu çalışma ve eğitim maratonu içersinde herşeyin dört dörtlük yolunda gideceğini beklemek insansızlık ve haksızlık olur. Şöyle ki, öğrenme doğası gereği deneme, yanılma, risk alma, karınca kararınca ortaya bir şeyler çıkarma ve bu deneyimlemelerle giderek yetkinlik kazanmakla karakterizedir.
Dolaysıyla denemeyanılma veyâ bu cesûr girişimleri sonucunda hata yaparak tekrar yetkinlik kazanmak tutkusuyla her şeye rağmen dimdik ayakta kalabilme başarılı öğrencilerin en belirgin özellikleri arasında sayılabilir. Bu açıdan bakıldığında başarı, hatalarımızı kompleks yapmadan kabullenmekle ve sonraki denemelerde aynı hatâlara düşmeden bu kez ipi göğüsleyerek mutlu sona ulaşmakla tanımlanabilir. Demek ki başarılı olmanın şartı hatasız olmak değil; tersine, yeteri kadar hatâ yaparak her denemede başarıya biraz daha ulaşmaktır. Dilerseniz bu olguyu aşağıdaki biyografik bir anekdotla daha somut hâle getirelim.
1001. DENEME
Hepimizin bildiği gibi, Edison hayâtımızın vazgeçilmez bir parçası olan elektriğin mucîdidir. Günlüğünden anlayabildiğimiz kadarıyla Edison elektriği icat edebilmek için tam 1000 deneme yapmıştır. Fakat aslā pes etmemiş, tekrar tekrar denemiştir.
Rüyâlarıgerçekleştirmenin en kısa yolu, uyanmaktır. Emerson
Her denemede eksik olanyönleri araştırıp tamamlamış, tamamlanmış olan bileşenleri ise daha da güçlendirmiştir. Bu sabırlı denemeler esnasında ampulden ışık gelmesi için gerekli olan, donanımlar arasındaki uyuma dikkat etmiş ve devamlı olarak yeniliklerin ve alternatif denemelerin peşinde olmuştur. Azimle, ***retle ve pes etmeden ampulden ışık gelinceye dek çalışmış, çalışmış ., ve sonunda başarmıştır! Tabiîki sonraki gün, bu eşsiz icâdın tanıtımı için bir basın toplantısı düzenlenmekteymiş. Gazetecinin biri küstahça sormuş:
Bay Edison. Duyduk ki elektriği ancak 1000. denemede bulmuşsunuz. Acaba merak ediyoruz, 1000 defâ başarısız olmak nasıl bir duygu?
Edison, bu soru karşısında sadece gülümsemiş ve vâkārla cevap vermiş:
Elektriği icât etmek için yapmış olduğum her deneme bir başarısızlık değil, aksine başarı için atılmış birer adımdı. Ben 1000 deneme sonucunda 1000 kez başarısız olmadım, aksine bu başarı için katedilmesi gereken 1000 adımlık bir yolu yürümüş oldum. Doğrusu ben elektriği bulmadım, 1000 adımlık yolu yürüdüğümde elektrik zâten oradaydı. Demek ki, elektrik 1001 adımlık bir icatmış!
İşte sevgili gençler, sizler de aslā pes etmeden, gerekirse onlarca kez konu tekrarı yaparak ve deneme çözerek YGS & LYSde veyâ OKYSde başarılı olmak için yürümeniz gereken yolda kararlı bir şekilde yürümelisiniz. Yolculuk sırasında eksikliklerinizi görerek bir sonraki adımda aynı hatâya düşmeden tekrar denemelisiniz. Eksik olmayan yönlerinizi ise daha da güçlendirerek her mükemmele meftûn olmalısınız. Bilgileriniz ile donanımız arasındaki uyum ve ahengi yakalayarak(dengeleyerek) deneyimlerinizi zenginleştirmelisiniz. Unutmayınız ki bu yol, bâzılarınız için belki birkaç adımlık, bâzılarınız için ise belki biraz daha uzun bir mesafedir... Ama aslāpes etmeden yolu sonu kadar yürümelisiniz. Tâ ki siz de, ışık saçarak etrafını aydınlatan bir birey olana dek Unutmayın! Her gün sabahleyin uyanınca, yeniden doğan güneş gibi etrafınızı ve geleceğinizi aydınlatan ve insanların içini ısıtan örnek bir insân olmalısınız
Pırıl .. Pırıl.. ve Işıl..Işıl !