Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Bu Forum'a Yeni Üye Oldum Birşey Merak Ediyorum, Forum En Eski Hali Nasıl'dı?

TRWE_2012

لِيَغْفِرَ لَكَ اللّٰهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِك
Moderatör
Konum
BERTUNA
  • Üyelik Tarihi
    2 Haz 2020
  • Mesajlar
    5,354
  • MFC Puanı
    16,350
Merhabalar

Bu sorunuzun cevabı aşağıda açıklanmıştır.

*********************************************************************************************************************************

Internet Archive nasıl kullanılır? (Web sitelerinin geçmişini görme)​


Wayback-Machine-Internet-Archive-1-1024x576.png


Bugün en çok kullandığınız, en çok vakit harcadığınız web sitelerinin geçmişte nasıl göründüğünü merak ettiniz mi? Bunu merak ediyorsanız size Internet Archive’i tanıştırayım. Evet bu arşiv arayüzü sayesinde merak ettiğiniz internet sitelerinin eski görünümünü inceleyebilirsiniz.

İşte en çok kullanılan sitelerin eski halleri !

face-min-600x694.jpg
Facebook 2004 yılından, ilk görünüm.
Web.Archive’de bulabildiğimiz en eski Facebook ekran görüntüsü bu oldu. 2004 yılına kadar gittik ve açılış ekranına ulaştık. Facebook önceden TheFacebook ismiyle kurulmuş ve o zamanlar üniversite öğrencilerinin birbiriyle kaynaşması için forum tarzı bir yapı içeriyormuş anlaşılan.


Facebook 2008 yılından bir görünüm
Facebook 2008 yılından bir görünüm

Bu da Facebook’un 2008 yılından bir görüntüsü. Çok eski Facebook kullanıcıları belki hatırlarlar, “Eski sınıf arkadaşlarını bul” ve “arkadaş bulucuyu kullan” seçenekleri o yıllarda varmış. Sonradan kaldırıldı elbette. Annemiz, babamız ve birçok aile büyüğümüz yıllar yıllar önceki sınıf arkadaşlarını, öğretmenlerini bu sayede arkadaş olarak ekliyordu. Nostaljik bir görüntü.


Twitter'ın 2006'daki görünümü
Twitter’ın açıldığı yıl 2006’dan bir görüntü

Twitter’da birçok şeyin değiştiği görülebiliyor. Logodaki mavi kuşumuz yok onun yerine sade, mavi bir Twitter yazısı görülüyor. Sağ tarafta yeşil, sarı karışımı korkunç bir panel de giriş yapan kullanıcıları karşılamakta. Twitter’ın çıkış noktası zaten genel olarak kullanıcıların o an aklından ne geçerse, özgürce, istediği gibi ifade edebildiği bir ortamdı. Bugün de değişen bir durum yok elbette yine aklımızdan geçenleri tıkır tıkır yazabiliyoruz ancak bugün bu platformda haber kanalları dahil birsürü kurumsal yapı görmek mümkün. Dünden bugüne Twitter da inanılmaz bir evrim geçirmiş diyebiliriz.


amazon'un 1999'daki görünümü
Amazon’un 1999’daki görünümü
Dünyanın en çok kullanılan online alışveriş sitesi Amazon’un da ilk halleriyle şimdiki halinin inanılmaz farklı olduğunu söylemek mümkün. Site 90’lara has eski kodlamalarla oluşturulmuş.


Google'ın 1998 yılındaki görünümü
Google’ın 1998 yılından görüntüsü
Google da bir zamanlar beta sürümündeymiş. Logo biraz değişmiş ama renkler yine aynı. “Kendimi şanslı hissediyorum” butonu da o yıldan bu yana değişmeyen Google özelliklerinden anlaşılan.


Internet Archive’i nasıl kullanabiliriz?

İnternet arşivini karıştırmak oldukça basit. Bunu yapmak için ne üyelik oluşturmak gerekiyor ne de herhangi bir kurulum. Tek yapmanız gereken web.archive’e girip adres çubuğuna aramak istediğiniz web sitesinin ya da o web sitesinde bulunan herhangi bir sayfanın URL adresini kopyalayıp araştırmak. Nasıl yapıldığını adım adım görelim.

Link :
Kod:
https://web.archive.org/
  • Bunun için iki yol var. Birisi Google hesabınıza eklenti kurmak.
  • Archieve’in kendi sitesinden ulaşmak.
Ben Google eklentisi kullanarak yapmanın daha kolay olduğunu düşünüyorum. Çünkü eklenti kurduğunuz zaman, gezindiğiniz web sitelerinde kolaylıkla eski sürümlere bakabiliyor, o sayfanın ekran görüntüsünü kaydedebiliyorsunuz.

Google’a Internet Archive Eklentisi Kurma

Öncelikle Google’a “Chrome Web Mağazası” yazarak ilk çıkan sayfaya tıklıyoruz. Burası Google Chrome’a kurulabilecek uygun eklentilerin göründüğü mağaza. İsminin mağaza olduğuna bakmayın buradaki uygulamalrın neredeyse tamamı ücretsiz. Arama çubuğuna “Internet Archive” yazarak “Wayback Machine” yazana tıklayıp kuruyoruz.

archive1.jpg
Internet Archive
archive2-1024x239.jpg
Internet Archive Google Eklentisi

“Chrome’a Ekle > Uzantı ekle” seçeneklerini sırasıyla işaretledikten sonra eklenti Google Chrome hesabınıza kurulmuş oluyor. İstediğiniz zaman, istediğiniz web adresinde kullanabilirsiniz.

Haydi bir deneme yapalım!

Örneğin Alexa’nın web sitesine girelim. Alexa’yı bilenler vardır mutlaka. Burada web sitelerinin globalde kaçıncı sırada olduğunu, veri trafiğinin hangi ülke-yaş-cinsiyet vb. parametrelere göre alındığını, hangi tür paylaşımlarının hit kazandığını görebilme imkanı veren, oldukça kullanışlı bir arayüz. Bu siteye girerek çıkan ekranda sağ tıklama yapıyorum ve bazı seçenekler beliriyor.

archive3.jpg


  • First Version: Web sitesinin arşivlenen ilk ekran görüntüsünü getirir. Örneğin Alexa 1996’da açılmış bir site. Muhtemelen tıkladığımızda da yakın tarihlerde bir ekran görüntüsüne gidecektir.
  • Recent Version: Günümüze en yakın ekran görüntüsünü getirir. Bu, bugün de olabilir dün de. Yakın bir tarih olduğu kesin.
  • All Versions: Dünden bugüne yıl yıl, ay ay, gün gün bütün ekran görüntülerini getirir. Hangi tarihi arıyorsanız bulur ve seçersiniz.
  • Save Page Now: Bulunduğunuz sayfayı kaydederek siz de bu arşive bir katkıda bulunabilirsiniz. Arşivlediğinizde en güncel ekran görüntüsünü siz eklemiş olursunuz. Tabii hiç arşivlenmemiş bir post, gönderi, tweet gibi verileri arşivleyerek silinse de sonsuza kadar ulaşılabilecek hale getirmiş olursunuz.
Hepsi bu kadar!

archive4.jpg
Alexa’nın 30 Mayıs 1997’deki hali. Kaydedilebilmiş ilk ekran görüntüsü.

archive5-min-768x484.jpg


Internet Archieve. Arşiv menüsü kullanımı

Üstteki çizelgeden istediğiniz zaman dilimine gitmeniz mümkün. Burada aynı zamanda aylar ve günler de görülebilmekte. Archieve büyük hizmet sunuyor. Neredeyse her web sitesi bir şekilde buraya istifleniyor. Kimisi senin benim gibi insanlar, kimisi oto robot kullanan bazı yazılımcılar olabiliyor. Her halükarda büyük bir okyanus diyebiliriz. İnternette “dedektifçilik” yapacak olanların kesinlikle kullanması gereken bir web arayüzü. Belki duymuşsunuzdur “Falanca kişi paylaşımını silmeden önce Screenshot aldım” ifadesini. Bu da ona benziyor. İnternet sitelerinin screenshot’ını alıyorsunuz ve bu asla silinmiyor. Yalnız web sitelerinin değil tabii, ayrıca Tweet, yorum, video, yazı gibi verileri de sonsuza kadar saklamanız mümkün.


Internet Archive alternatifi: Archive.md

Bu siteden de arşivlenmiş sayfalara, verilere ulaşılabiliyor. Yine aynı şekilde siz de kaydedebiliyorsunuz.

Link :
Kod:
https://archive.md/
Kod:

Çalışma mantığı Internet Archive gibi. URL adresini “Save” dediğinizde kaydetme ekranı geliyor ve işlem başlıyor. Bittikten sonra kaydedilmiş sayfa için bir URL adresi yaratılıyor. “Search” kısmına yapıştırdığınız link ise, şayet sayfa daha önce kaydedilmişse sizi kaydedilmiş ekran görüntüsüne yönlendiriyor. Bunu biraz kurcalayarak efektif bir şekilde kullanabilirsiniz. Ayrıca Google Web Mağazası’nda Archive Page isminde bir Chrome eklentileri de mevcut.

Özetle arşiv kullanmak hem web sitelerinin gelişimin görmek açısından keyifli, hem de silinmemesi gereken bir veriyi saklamak için kullanışlı yöntem.

Kaynak Site :
Kod:
https://buyutec.org/

Sorunuzun cevabı detaylı bir şekilde verilmiştir. (TRWE_2012)
 

TRWE_2012

لِيَغْفِرَ لَكَ اللّٰهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِك
Moderatör
Konum
BERTUNA
  • Üyelik Tarihi
    2 Haz 2020
  • Mesajlar
    5,354
  • MFC Puanı
    16,350
Megaforum'un en eski hali karşınızda (2010)

logo.jpg


Kod:
https://web.archive.org/web/20101227092339/http://megaforum.com/
 

TRWE_2012

لِيَغْفِرَ لَكَ اللّٰهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِك
Moderatör
Konum
BERTUNA
  • Üyelik Tarihi
    2 Haz 2020
  • Mesajlar
    5,354
  • MFC Puanı
    16,350
Buda 2016-2017 yılından....

logo.png


Kod:
https://web.archive.org/web/20170602075441/http://www.megaforum.com/

Bunun teması gözüme güzel göründü....

Ayrıca ....

@Sezen hanım burada fırtına gibi esiyormuş.....

ÖRNEK EKRAN ALINTISI :

sezem.png
 
Son düzenleme:

TRWE_2012

لِيَغْفِرَ لَكَ اللّٰهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِك
Moderatör
Konum
BERTUNA
  • Üyelik Tarihi
    2 Haz 2020
  • Mesajlar
    5,354
  • MFC Puanı
    16,350
2017 Senesinde Yönetimde Kimler Varmış....

yönetim.png
Kod:
https://web.archive.org/web/20170606083911/http://www.megaforum.com/showgroups.php

2017 Senesinde bir üye forum'a askıntı olmuş,(değişik değişik) isimlerle üye olup kavga çıkartıyormuş
O yıllarda.png

@Son haber isimli küfürbaz forum kullanıcısı

Kod:
https://web.archive.org/web/20170606160214/http://www.megaforum.com/banlanan-uyeler/
 
Son düzenleme:

TRWE_2012

لِيَغْفِرَ لَكَ اللّٰهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِك
Moderatör
Konum
BERTUNA
  • Üyelik Tarihi
    2 Haz 2020
  • Mesajlar
    5,354
  • MFC Puanı
    16,350
26 Nisan 2022 Salı, Saat = 15:45:54....

Tarih'e not düştüm ve megaforum'un anlık bir görüntüsünü normal ziyaretçi olarak eklenti ile WayBack'a kaydettirdim.Maksat bizden bir anı olsun....

Kod:
https://web.archive.org/web/20220426123027/https://www.megaforum.com/
 
Üst Alt