• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Bu İkna Teknikleriyle İstediğiniz Elde Edebilirsiniz!

DarkWoman

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
27 Kas 2019
Konular
5,318
Mesajlar
11,488
MFC Puanı
66,370
Kimi insanlar elde etmek istedikleri konusunda pek zorluk çekmezken, kimi insanlarda ise bu durum tam tersi şekilde tezahür ediyor. Bu farklılığın en önemli nedenleri arasında yüksek motivasyon ve şans faktörünü sıralamak mümkün olsa da sadece bu bağlamda açıklamak yetersiz olacaktır. Başarılı insanların en önemli sırlarından birisi de hiç şüphesiz ki ikna konusunda son derece etkili olmaları. Birilerin ikna etmek size her anlamda kapıları çok daha kolay şekilde açacaktır. İşe yaradığı ispatlanmış olan ikna tekniklerinden bazılarına bu yazımızda yer vermeye çalıştık.

1. Dinlemekle Başlayın



Pek çoğumuz kafamızdan geçenleri karşı tarafa sunarken bunu dayatmaya çalışıyoruz. Oysa bu, büyük ölçüde ters tepen bir yöntemdir. Karşınızda duran kişiyi gerçek anlamda tanımadan ona nasıl yaklaşacağınızı öğrenemezsiniz. Bu nedenle onu dinlemek iyi bir başlangıç yöntemi olarak kabul görür. Ayrıca dinleme, size zaman kazandıracak süreyi de sağlayacaktır. Siz karşınızdaki insanı dinlediğinizde mutlaka o da sizi dinlemek için özel bir isteğe sahip olacaktır. Bu durum da doğal olarak ikna sürecini kolaylaştırır.
2. Karşınızdakinin Bakış Açısından Hareket Edin



Karşınızdaki insanı dinledikten sonra görüşlerini yavaş yavaş tespit etmeye başlarsınız. Bu açıdan güven duygusunu sağlamak adına yapacağınız ilk konuşmalarda onun bakış açısından keskin bir şekilde ayrılmayın. Konuya onun bakış açısı üzerinden giderek başlayın. Bir zaman sonra konu nereye kayarsa kaysın kişi hala kendi fikriymiş gibi hissedecek. Bu durum aynı zamanda kişiye önem verdiğinizi hissettirecektir.

3. Hikaye Anlatma Yöntemini Kullanın



Bir konuşmanın içinde araya çeşitli hikayeler sıkıştırmak her zaman işe yarayan bir yöntem olmuştur. Bu durum, sohbetin diri kalmasını, temponun yüksek olmasını sağlar. Akıcı bir hikaye ile renklenmiş bir sohbet, size büyük bir avantaj sağlar. Sürükleyici bir hikâyenin yapmayacağı hiçbir şey yoktur. Herhangi bir konuyu aktarırken bile olayları ve kişileri bir hikaye formatına sokun ve bunu akıcı bir dile dönüştürün. Hikaye formatı insanların çok daha kolay özdeşim kurmasına olanak tanır.

4. Kendi Dilleriyle Konuşun



Bu madde hem gerçek hem de beden dilini kapsar. Özellikle kalabalık bir hedef kitleniz varsa onların dillerini, cümle yapılarını kullanmaya özen gösterin. Mesela İngilizce bilen bir kitleye İngilizce konuşma yapmak başlı başına yeterli bir durum değildir. Çünkü burada vurgulanan şey bunun çok daha ötesidir. Hedef kitlenizi taklit etmekten geri kalmayın. Kimi zamanlarda bizzat onların cümlelerini tekrar edin. Bu, hemhal olma duygusu yaratır ve bir güven duygusu oluşturur.

5. Riskin Görünürlüğünü Gizleyin

Bir konuda konuşma yaptığınızda ve neticede karşı tarafın evet ya da hayır demek gibi bir opsiyonu varsa, attığınız her adımın bu kararı etkilediğini unutmayın. Mutlaka iknaya muhtaç her fikir kendi içinde belli düzeyde risk barındırır. İnsanların gözüne risk faktörlerini sokmanın bir anlamı yoktur. Bunları endişe duygusu yaratmadan vermek yeterlidir. Elbette risk faktörünü tümüyle ortadan kaldırmak mümkün değildir; ancak en azından karşı tarafın kararında risklerin belirleyici olduğunu da aklınızdan çıkarmayın. Risklerin varlığını inkar etmeyin, ancak bunların üstesinden gelinebileceğini sezdirin, ona cesaret verin.

6. Sosyal Etkileri Aktif Kullanın



İnsanların önemli bir çoğunluğu karar verme aşamasında sosyal çevresine göre hareket ediyor. Arkadaş çevresinin kendisiyle aynı şeyleri düşünmesi, aynı kararları vermesi bu anlamda kişileri genelde olumlu etkiliyor. Siz de ikna süreçlerinde bu durumun yarattığı etkiden yararlanın. Onlara, akranlarının kararlarını sunun. Bu, karar mekanizmalarında çok etkili olacaktır.

7. Sıcak ve Kibar Olun




İkna aşamasında samimi bir dil geliştirmek ve nazik olmak çok önemli bir detaydır. Kaba bir tavırla birini, dünyanın en iyi fikri için dahi ikna edemezsiniz. Bu, ne yazık ki size tamamen zaman kaybettirecektir. Kişiler; kendilerinden hoşlanılmadıklarını hissettikleri an, dinlemekten hemen vazgeçiyorlar.


8. Uzman Görüşlerini Referans Gösterin




Konuşmanızı sıklıkla uzman görüşleriyle süsleyin. Uzmanlar tarafından onaylanmış bir düşünce çok hızlı bir şekilde güven duygusu yaratır. Uzmanlık, saygı ve güven duygusunu pekiştirir. Burada öznel değil, nesnel veriler söz konusudur. Bu nedenle inanmak ve ikna olmak için çok önemli gerekçeler söz konusudur. Eğer bir sunum yapıyorsanız uzmanlar tarafından oluşturulmuş sayısal verileri ya da araştırma sonuçlarını, görüşlerini sunmaktan çekinmeyin.


9. Sohbete Dahil Olmalarını Sağlayın

Salt bir dinleyici ve anlatıcı formatı oluşturmayın. İnsanların ilgisi çünkü kısa bir süre sonra bir şekilde dağılmaya başlayacaktır. Bunu canlı tutmak adına onlara sık sık sorular sormaya çalışın. İnsanların sohbete dahil olmaları, hikayenin bir parçası olduğunu hissettirecektir. Özellikle sunumlarda belli kişiler öne çıkarmaktan çekinmeyin.

10. Kıtlığı Öne Çıkarın




İkna aşamasında, özellikle ürüne odaklı bir ikna çabanız varsa kıtlığı vurgulamalısınız. Kıtlık, aynı zamanda bir ürünü daha değerli kılacaktır. Bitmekte, tükenmekte olan bir şeyin değeri öne çıkar. Bu durum ister istemez insanlarda bir panik havası yaratır ve kendi lehine bir karar vermesi gerektiğini düşünmeye başlar.


11. Duygularından Yararlanın



İkna etme yöntemlerinden bir tanesi de duygulara odaklanmak ya da duygulara hitap edecek unsurları öne çıkarmak. Bu taktik yıllardır reklam ve pazarlama sektöründe, dizilerde, seçim meydanlarında vs. uygulanıyor. Kullanacağınız görsel ya da işitsel materyaller duygulara hitap etme noktasında size destek olacaktır. Örneğin sponsorluk desteği arıyorsunuz ve karşı tarafı bir biçimde ikna etmeniz gerekiyor. Duygusal açıdan onu rahatsız edecek olan, vicdanen kendini suçlu hissedeceği olayları ya da durumları ön plana çıkarmak etkili olabilir. Görsel bir sunum yapacağınız zaman kullanacağınız müziğin dramatik düzeyi bile ikna sürecinde belirleyici olabilir. Tabi bu ikna yöntemini ikili ilişkilerden ziyade kitle iletişim araçlarında kullanmak daha mantıklıdır. Bu sebeple de zaten reklamcılık sektörünün sırtını en çok yasladığı yöntemlerin başında geliyor.
 
Üst