9 Ocak 2019 Çarşamba Bugün Ne Pişirsem ?
yemek tarifleri,bugün ne pişirsem,kebaplar,çorbalar,pilavlar,börekler,lezzetli tarifler,yöresel yemekler,günün menüsü,bugün ne yiyelim,ramazan menüsü
Kırmızı Mercimek Çorbası
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 adet orta boy havuç
1 adet orta boy kuru soğan
1 diş sarımsak
6 su bardağı sıcak su
Terbiyesi için
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
Ayıkladığınız kırmızı mercimeği bol suda yıkadıktan sonra suyunu süzdürün.
Kabuğunu soyduğunuz kuru soğan, havuç ve sarımsağı küçük parçalar halinde kesin.
Kırmızı mercimekle birlikte tencereye aldığınız doğranmış sebzelerin üzerine sıcak suyu kattıktan sonra kısık ateşte 35-40 dakika kadar pişirin.
Kırmızı mercimekler yumuşayana kadar pişirdiğiniz çorbayı, blenderdan geçirerek püre haline getirin. Kıvamı koyu geldiyse az bir miktar sıcak su katın.
Çorbanın terbiyesi için; ayçiçek yağını küçük bir sos tenceresinde kızdırın. Unu hafif bir renk alana kadar kavurduktan sonra domates salçası, tuz ve karabiber ekleyin.
Sıcak durumda olan çorbadan bir miktar katıp hazırladığınız salçalı terbiye karışımının kıvamını açtıktan sonra çorba tenceresine aktarın.
Kırmızı mercimek çorbasını kısık ateşte 3-5 dakika kadar kaynattıktan sonra sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Kıymalı kapalı pide
1 su bardağı un
1/4 su bardağı ılık su
1/2 paket instant maya
1/2 çay kaşığı tuz
İç harcı için
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 adet orta boy soğan
150 gram orta yağlı kıyma
2 adet orta boy yeşil sivri biber
1 yemek kaşığı domates püresi
1/4 demet maydanoz
1/2 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı karabiber
Üzeri için
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ile harmanladığınız unu mutfak tezgahı üzerine aldıktan sonra orta kısmını havuz gibi açın.Orta kısmına aldığınız instant mayayı, azar azar eklediğiniz ılık su ile karıştırdıktan sonra kenar kısımlarda kalan un ile mayayı karıştırmaya başlayın.Kıvam alana kadar yoğurduğunuz hamuru, unlanmış mutfak tezgahı üzerinde avuç içinizle bastırarak yoğurmaya ve mayayı aktif hale getirmeye devam edin.Özleşen hamuru üzerini kapattıktan sonra oda sıcaklığında, 40 dakika kadar bekletin.Pidenin kıymalı iç harcını hazırlamak için; kuru soğanı küçük küpler halinde kesin. Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız sivri biberleri yarım ay şeklinde doğrayın. Maydanozu incecik kıyın.Tereyağını küçük bir tavada eritin. Orta yağlı kıymayı katıp, hafif bir renk alana kadar kavurun.Kavrulmakta olan kıymaya doğranmış kuru soğanı kattıktan sonra soğanlar yumuşayana kadar kavurma işlemini sürdürün.Aralarda karıştırarak sırasıyla; yarım ay şeklinde doğranmış sivri biber, domates püresi,kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi katın.Suyunu çekene kadar orta ateşte kavurduğunuz kıymalı iç harcı ocaktan alın ve soğuması için bir kenarda bekletin.Mayalanan pide hamurunu üç eşit parçaya böldükten sonra her bir hamur bezesini unlanmış mutfak tezgahı üzerinde, bir merdane yardımıyla uzunlamasına açın.Yaklaşık 30 cm. uzunluğunda açtığınız hamur parçalarının orta kısmına üç eşit parçaya böldüğünüz kıymalı iç harcı yayın.İki tarafta kalan hamur parçalarını iç harcın üzerine kapatın. Sabitlenmesi için elinizle hafif bir şekilde üzerine bastırın. Aynı işlemi tüm hamur bezelerine uygulayın.İçi kıymalı harçla dolu olan kapalı pideleri geniş bir spatula yardımıyla üzerine yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine alın. Kabarma paylarını da düşünerek mümkün olduğunca aralıklı yerleştirmeye çalışın.Yumurta sarısı ve zeytinyağını küçük bir kapta karıştırdıktan sonra bir fırça yardımıyla pidelerin üzerine sürün.Hamuru ince bir şekilde açılmış olan pideleri, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10-12 dakika, üzerleri kızarana kadar pişirin.Arzuya göre; fırından çıkan sıcak pidelerin üzerine tereyağı sürüp, dilimledikten sonra servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Cacık
1-2 salatalık
2 diş sarımsak
2 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı soğuk su
1/2 demet taze nane (veya bir avuç kuru nane)
1/2 demet dereotu
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz
Salatalığı güzelce yıkayın. İster kabuğunu soyun, ister kabuklu bırakın. Bir bıçakla ince ince kıyın. Sarımsakları biraz tuzla iyice dövün. Yoğurtla güzelce çırpın. Yavaş yavaş su katarak suyu yoğurda yedirin. Yeşillikleri incecik kıyın. Geniş bir karıştırma kabında salatalık, yoğurt ve yeşillikleri karıştırın. 4 servis kâsesine pay edin. Üzerine kırmızıbiber ve zeytinyağı gezdirip servis yapın. Daha serin bir cacık olmasını isterseniz buz da koyulabilir.
NOT: Dilerseniz kuru naneyi ve zeytinyağını cacığa karıştırmadan, üzerine gezdirerek de kullanabilirsiniz.