Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Bursa Semt İsimleri Nereden gelir ?

NunveyLa

ßir Tarafta güLüşün var,Sırtımda kanLı ßıçağın..
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    20 Ara 2012
  • Mesajlar
    4,143
  • MFC Puanı
    312
FOMARA

Biliyorsunuz Bursa, eskiden beri bir tekstil kenti. Osmanlı döneminde de ticaret işlerini gayrimüslimler yürütüyormuş. İşte 1800lü yılların sonlarında, bugünkü Fomara meydanının olduğu bölge Bursa'nın dış sınırında kalıyormuş ve genelde üretilen ipek ve diğer tekstil ürünlerine normalden biraz daha fazla ücret vererek satın alan İtalyan asıllı bir tüccar burada bir ticarethane açmış. Bu tüccarın da adı/lakabı FOMARA imiş.

O dönemde Bursa, yeni atlattığı depremlerden, balkan savaşlarında ölen insanlarından ve büyük yangınlardan sonra nüfusu iyice azalmış ve çil, çocuk, tavuk, cücük ne varsa toplansa kent merkezi ve ovadaki yakın köylerle birlikte nüfus ancak 80bin civarındaymış. Böyle küçük bir şehirde de nerede birisinin ismi çok duyulur olsa onun bulunduğu yer o isimler anılır olmuyormuş. Mesela "Nereye gidiyorsun?" diye sorsalar kısaca "Fomara'ya (Fomara adlı kişinin yanına) gidiyorum" cevabı verilirmiş. Yani Fomara ismi aslında o bölgede ticaret yapan ve muhtemelen italyan asıllı bir tüccara ait iken aynı zamanda bulunduğu bölgenin de ismini belirlemiş.


ALTIPARMAK

Bu konuda 2 farklı rivayet var. Artık siz hangisini isterseniz onu dikkate alın.

1. Rivayet: Benim görmediğim ama anladığım kadarıyla daha birkaç yıl öncesine kadar Altıparmak Caddesinin Atatürk Stadı ile kesiştiği noktasında bir anıt varmış. ÜZerinde cumhuriyet dönemini simgeleyen çeşitli kabartmalar ile yanlarında 6 tane sütun varmış. Bu sütunlar da Cumhuriyet'in 6 temel ilkesini simgelermiş. Bu sütunların ortasındaki ana kabartma sütunu ise sanki 6 tane parmağı olan bir elin avuç kısmında duruyormuşcasına konulduğu için o yanlardaki 6 tane sütun parmağa benzetilmiş ve o bölgeye halk arasında "Altıparmak" denmiş. Bu olaydaki heykeli ve yapısını görmediğim için bana biraz inandırıcılıktan uzak geldi.

2. Rivayet: Bugünkü Altıparmak bölgesinin eski ismi "Yahudilik Mahallesi" olarak geçiyormuş.Çünkü bu bölge Bursa'daki yahudi azınlığın yaşadığı mahalleymiş. Zaten bugün halen onlara ait ibadethaneleri duruyor. Fakat oraya muhtarlık yapan bir kişinin ellerinde 6'şar tane parmak olduğu için zamanla bu durum tüm Bursa'ya yayılmış ve bu bölgeye yolu düşenler "Altıparmaklının mahallesine gidiyorum" anlamında "Altıparmak'a gidiyorum" demeye başlamış ve bu isim öylece kalmış.


ÇEKİRGE

Bu semtin ismi de yine o bölgede ün yapmış bir kişinin lakabından geliyor. Muhtemelen 1700'lü yıllarda Bursa'da büyük bir kuraklık yaşanmış. Uludağ'dan gelen tüm dereler kurumuş. Çekirgeler tüm ekili alanları istila etmiş. Bu sırada bugünkü çekirge semtinde sadece çok zengin ailelere ait bazı yalılar ile sadece kaplıcalar varmış. Bu kaplıcalardan birinde, oradaki zenginler tarafından çok pis görünümlü diye beğenilmeyen, meczup denilen fakir bir adam varmış. Onca zengin içinde dağdan topladığı odunları satarak geçinmeye çalışır, geceleri de bu kaplıcaların sıcak dıvarlarının dibindeki küçük kulübesinde yaşarmış. Çekirge istilası olduğunda Bursa halkı ne yapmış ne etmişse bunlardan kurtulamamış ancak çekirgelerin küçük gördükleri bu adamın yiyeceklerine ve eşyalarına zarar vermediğini farketmişler. Onun özel bir insan olduğuna inanmışlar. Bu kişiden yardım istemişler. Sonunda bir şekilde bu kişi yardım etmiş ve çekirge belasından kurtulunmuş. Hatta öyle bir kurtuluş olmuş ki Bursadaki onca çekirge çevredeki illere göç etmediği halde ölülerini de bulamamışlar. Sanki bir gecede havaya uçmuş hepsi. Bunun hikmetini anlayamayan Bursa halkı aşağılayıp küçük gördükleri bu kişinin Allah dostu olduğunu anlamışlar. Fakat bunun anlaşılmasından sonra bu kişi aslında sır olarak kalması gereken bu durumunun açığa çıkması yüzünden rahatsız olmuş. Şehri terketmeye hazırlanırken 3 gün sonra vefat etmiş. Bursa halkı da o günden sonra bu kişiyi "Çekirge Sultan" lakabıyla anmaya başlamış. Zamanla da onun bulunduğu semtin adı da Çekirge olarak kalmış.


HÜRRİYET ve KARAMAN

Bu isimler de aslında Çekirge, Altıparmak gibi kelime anlamına sahip bir isim. Ne demek istediği de belli. En azından Fomara gibi garip bir isim değil. Ama konulma sebebini de bilmek gerekir diye düşündüm. Özellikle kasdettiğim birbirine komşu olan bugünkü Hürriyet ve Karaman mahalleleri.

Çok uzun bir açıklaması yok. Ancak gördüğüm ve bildiğim kadarıyla Bursa tam bir göçmen kenti. Osmanlı son döneminden itibaren Balkanlardan yoğun göç almış. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda ve sonrasında (özellikle 1950lerde) Yunanistan ve Bulgaristan'da yaşayan Türkler orada gördükleri yoğun baskılar ve eziyetler sonucunda hızla Türkiye'ye gelmiş. Özellikle 1950lerde Adnan Menderes döneminde gelenler için ABD'den gelen Marshall yardımları çerçevesinde ücretsiz evler yapılmış. Bu müstakil evlerin kurulduğu alan ise o zamanlar şehrin çok çok fazla dışında ve bataklık sayılabilecek bir yermiş. En yakın yerleşim yeri ise o zamanlar köy olan ve Karaman ili civarından gelen bir yörük boyunun yerleşerek kurduğu "Karaman Köyü" imiş. Balkan Türklerinin de soyu, orta anadoludaki yörük boylarına dayandığı için çok iyi anlaşmışlar. Gelen Türkler, esaret ve baskıdan kurtulmuş olmalarının da simgesi olsun diye yeni kurulan bu mahalleyi "Hürriyet" ismiyle anmaya başlamışlar.
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Şimdilik yazmaya üşenmeden aktaracaklarım bu kadar. Eğer sizin de Bursa'da bildiğiniz böyle semt isimleri varsa biliyorsanız anlamları ile birlikte buraya yazın. Bilmiyorsanız da yine yazın belki araştırıp bulur burada paylaşırız. Ama tabi Fakülte, Muradiye, Ortabağlar gibi yerleri yazmaya gerek yok gibi geliyor. Ne oldukları isminden belli. Belli olmasada çok da merak edilecek bir şeyleri yok. Ama özellikle "Zeyniler" mahallesinin/köyünün isminin nereden geldiğini ben de merak ediyorum.
 
Üst Alt