• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Güncel Dark Web Nedir..! Deep Web Nedir..? Karanlık Ağ DarkNet

Deep Web ve Dark Web Arasındaki Fark Nedir..?

Dark Web ve Deep Web terimleri bazen birbiri yerine kullanılır, fakat aynı şey değildir. Deep Web içeriklerine, internette arama motorlarından ulaşabilirsiniz. Deep Web şifreli e-posta hesabı, paralı üyelik hizmetleri ve gizli web sitelerini kapsar. Dark Web’de gizli IP adresleri vardır ve Dark Web’e giriş yapmak için farklı bir internet tarayıcısına ihtiyacınız vardır. Bu internet tarayıcısının adı Tor’dur. Dark Web’in kimse ne kadar büyük olduğunu bilemiyor. Birçok kişi internetin %5’ini kapsadığını savunuyor.

Tor Tarayıcısı Nedir..?

Amerikan hükümeti Tor tarayıcısının yaratılmasında rol oynayanlardan bir tanesidir. 1990’larda Amerikan donanmasının istihbarat iletişimi için kullanıldı. Fakat şu an Tor tarayıcısı herkes tarafından kullanılabiliyor. Tor kullanılırken diğer internet tarayıcılarına göre internetin daha yavaş olduğu görülür. Bunun sebebi ise internet trafiğinin şifreli olmasıdır. Aslında Dark Web’in Tor tarayıcısını kullanmasının en büyük sebebi budur ve bu şifreleme sayesinde Tor tarayıcısında anonim kalmanız sağlanır. Bu anonimlik, Dark Web’in bu hale gelmesine sebep olan faktörlerden bir tanesidir. Kimse ne yaptığınızı bilmediği için internetin bu kısmında yasal olmayan birçok içerik bulunur. Bu alanda birçok şey yasal olmadığı için kullanıcıların da en çok istediği şey anonim kalmaktır.

Dark Web Yasal Mı..?

Dark Web’e girmek yasak değildir. Ancak Dark Web’in içinde yasal olmayan adreslere yönlendirilebilirsiniz. Eğer ki yanlış adresi girerseniz ya da size internet üzerinden bir davetiye gönderilirse ve bu adreslerde herhangi bir aktivite de bulunursanız suçlu duruma düşebilirsiniz. Dark Web’e girdiğinizde karşınıza çıkan içeriklere hazır olmanız lazım. İnternetin bu tarafında görebileceğiniz şeylerin 95%’inin yasal olmadığını bilmeniz gerekir. Birçok şey yasal değil fakat yasal olan kısımlar da olduğu için Dark Web’e girmeniz yasak değildir. Dark Web’i yasalara uygun şekilde kullanmak kullanıcıya bağlıdır.

1663840001935.png

Dark Web Güvenli Mi?

Eğer dikkatlice hareket ederseniz Dark Web’i rahatlıkla kullanabilirsiniz, bu alanı güvenli kullanmak tamamen kullanıcının elindedir. Dark Web’de girdiğiniz siteleri kesinlikle biliyor olmanız gerekir. Beklenmedik bir davet gelirse de kesinlikle ve kesinlikle tıklamamanızı öneririz. Bu davetiyeler kullanıcıları çoğunlukla yasal olmayan sitelere yönlendir. Bu sebepten dolayı sadece davetiyle girilen sitelerdir. Ayrıca kolaylıkla bulunmak istemiyorsanız da VPN kullanabilirsiniz. Dark Web’e girerken VPN kullanmanızda fayda vardır, çünkü VPN sizin anonim kalmanızı sağlar. VPN kullanırken genellikle VPN sağlayıcınız ve sadece siz hangi sitelere giriş yaptığınızı bilirsiniz. VPN’e karşı Türkiye’de herhangi bir yasa bulunmadığı için rahat bir şekilde VPN’e ulaşabilir ve kullanabilirsiniz.

Dark Web Şirketime Zarar Verebilir Mi ve Nasıl Korunurum?

Dark web kesinlikle şirketinize zarar verebilir. Özellikle son zamanlarda bu durumdan mağdur olan şirketlerin sayısı giderek artıyor. Örneğin Dark Web tarafından çalışanlarınız ya da müşterilerinizin bilgileri çalınabilir. Dark Web’de ‘’fulllz’’ adında ürünler satılır. Bu ürünlerin içeriğinde şirketlerden çalınan bilgiler bulunur. Kimlik bilgileri, kredi kartı bilgileri, banka hesap bilgileri gibi bilgiler satışa sunulabilir. Bu bilgiler, veri ihlalleri olursa Dark Web tarafından çalınabilir. Bu bilgilerin çalınması hem müşteriye hem de şirkete direkt olarak zarar verir. Eğer müşterilerinizin bilgileri çalınırsa, güvenleri zedelenir ve şirketinizin müşterisi olmaktan vazgeçerler. Diğer yandan şirketin kredi kartı bilgileri ya da banka hesabı bilgileri çalınabilir. Bu da şirketi maddi açıdan zarara uğratabilir. Ayrıca uğraşmanız gereken bir sürü hukuki sorun da çıkabilir. Peki o zaman şirketimi Dark Web’in karanlık tarafından nasıl koruyabilirim?
Dark Web’den korunmak için bu önlemleri almanız yeterli olacaktır;

  • Çalışanlarınızın Tor tarayıcısın kullanmasını engelleyebilirsiniz,
  • Çalışanlarınıza güvenlik protokolleri hakkında eğitim verebilirsiniz,
  • Çalışanlarınızın hassas verileri ulaşmasını sınırlayabilirsiniz,
  • Aynı şifreleri tekrar tekrar kullanmamaya özen gösterebilirsiniz,
  • Güvenlik önlemlerinizi artırabilir ve siber güvenlik uygulamaları kullanabilirsiniz.
Bu önlemler ne kadar basit görünse de bir o kadar efektiftir. Bu önlemlerden en önemlisi güvenlik uygulamalarıdır. Dark Web’den birçok virüs bulaşabilir. Bu virüsleri engellemek için güvenlik programları gereklidir. Ayrıca bazen bilgisayarınızı açamayacak kadar kötü virüsler bilgisayarınıza girebilir. Şanslısınız ki artık antivirüs programları oldukça gelişti ve hatta virüs taraması yapabilen USB’ler bile var. Bu USB’ler sayesinde hem virüs taraması yapabilirsiniz hem de bulunan virüsleri temizleyebilirsiniz. Bu önlemlerle birlikte şirketinizi Dark Web karşısında güvende tutabilirsiniz.

Dark Web’de Nasıl Arama Yaparım?

Dark Web’de herhangi bir tarayıcı üzerinden ulaşamıyor olduğunuz için dolaşmak istiyorsanız, Tor tarayıcısını bilgisayarınıza yüklemeniz gerekiyor. Tor tarayıcısında arama motorunda kelime aratamazsınız. Sitelere giriş yapabilmek için sitenin tam adresi gereklidir ya da Reddit sitesi üzerinden Dark Web hakkında önerilenlere bakmanız gerekir. Reddit’de Dark Web ile alakalı arama yaparsanız, sizi ilgili sayfalara yönlendirecektir. Ayrıca link paylaşımı yapılan bir diğer site The Hidden Wiki’dir. Bu sitede de Dark Web siteleri ile alakalı birçok paylaşım yapılır. Dark web sitelerinin adresleri .org veya .com ile bitmez. Bunlar yerine site adreslerinin sonunda .onion vardır. Bunun sebebi web sitelerinin sadece Tr ağı üzerin erişilebilir gizli ve anonim hizmet sunmasıdır. Sadece uygun yönlendirme ayarlarına sahip tarayıcılar erişebilir. Bir kere girmek istediğiniz adrese ulaştığınızda da yeniden girebilmek için adresi hatırlıyor olmanız gerekir. Eğer ki adresi bir yere kaydetmediyseniz ve hatırlamıyorsanız yeniden girmek istediğiniz adresi aramanız gerekiyor.
zararlı dark web siteleri

Zararsız Dark Web Siteleri

Her ne kadar zararlı siteler olsa da Dark Web’in içerisinde zararsız hatta faydalı taraflar da vardır. Bu sitelerde insanlarla yemek tarifi paylaşabilirler veya birbirlerine e-posta atabilirler. Ayrıca Dark Web üzerinden kitap bile okuyabilirsiniz. Kısacası bu sitelerde insanlar hobilerini diğer insanlarla paylaşıyor. İnsanların hobilerini Dark Web üzerinden paylaşmasının iki sebebi vardır. Bunlardan bir tanesi internet üzerinden takip edilmemek, diğeri ise bir topluluk kurmak veya aynı hobilerden hoşlanan insanları bir araya getirebilmektir.

Davet ile Girilen Siteler

Dark Web siteleri birçok hassas bilgi ve içerik içerir. Bu sitelere genellikle siteyi kuran kişiler tarafından davet edilirsiniz. Siteyi kuran kişiler ifşa olmamak için daveti atarken ince eleyip sık dokur. Böylelikle bu sitenin ortaya çıkması veya takip edilebilir olması zorlaşır. Peki bu sitelere nasıl girebilirsiniz?

Öncelikle sizin sicilinizi görmek isteyeceklerdir. Eğer siciliniz temizse ve hiçbir suça karışmadıysanız, sizi siteye büyük ihtimalle almazlar. Bazen de sizi sabıkalı insanların bile zorlanacağı testlere tabi tutarlar. Kısacası sizin avukat ya da polis olmadığınızı kanıtlamanızı isteyeceklerdir. Bunu yapmaların sebebi ise ifşa olmamaktır. Bu testler yasalara uygun olmayan testler olduğu için avukatlar ve polisler genelde testten geçemez.

Dark Web’in Karanlık Tarafı

Dark Web, zararsız sitelerinden daha çok zararlı siteleri ile ünlüdür. Bu da gayet normal çünkü zararlı siteler Dark Web’in %95’ini oluşturur. Dark Web’in derinliklerinde karşılaşmak istemeyeceğiniz şeyler bulabilirsiniz. Bu içeriklerin hiçbiri yasal değildir, bu yüzden çok dikkatli olmanız gerekir.

Yasa dışı gruplar, ekibe katılım gibi kirli işlerini Dark Web üzerinden gerçekleştirirler. Bunun sebebi ise ifşa olmamaktır. Eğer bu şekilde yapmazlarsa, devletlerin istihbarat birimleri konum saptayabilir ve peşlerine düşebilir. Birçok malware yazılımı internetin bu tarafında üretilir. Dark Web’de birçok hacker olduğu için bu yazılımları burada üretilmesi kadar normal bir şey olamaz. Bu sebeple Dark Web, şirketlerin hiç bulaşmak istemeyeceği ve çekineceği bir yerdir. Kısacası Dark Web’in karanlık tarafını anlatmak ile bitmez. Bu sitelerden uzak durulması gerekir. Her ne kadar Dark Web’e giriş yasal olsa da bu siteler kesinlikle yasal değildir ve sizlerin girmesini kesinlikle önermiyoruz.
Dark web ve hackerlar

Dark Web Marketi

Dark Web aynı zamanda bir market olarak da kullanılır. Dark Web yasadışı ürünlerin satışını ve incelemesinin yapılmasını sağlayan bir platform olarak da anılabilir. Bu markette birçok korkunç şey satılır. Siteye ilk girdiğiniz de kullanıcılarına sanki bir e-ticaret sitesine girmişler hissini verir. Aslında bir nevi e-ticaret sitesidir de ama tamamen yasal olmayan ürünler satılır. E-ticaret sitelerinde olduğu gibi ürünün veya hizmetin resmini görürsünüz. Eğer daha önce bir müşteri bir ürün aldıysa ve bu ürüne yorum da yaptıysa, yapılan yorumu görebilirsiniz. E-ticaret sitelerinde olduğu gibi 10 üzerinden değerlendirme de yapılır. Örneğin bir müşteri ürünü beğenmediyse, bu ürüne 1 yıldız verme hakkına sahiptir. Dark Web’in bu yanı korkunç bir hale büründüğünden dolayı hukuki yaptırımlar ve polis güçleri ile büyük bir mücadeleye başlanmıştır. Bu çalışmaların ardından Dark Web marketi yetkililer tarafından izlenmeye başlanmıştır.

Dolandırıcı Dark Web Siteleri

Birçok Dark Web sitesi bir ürün sattığını iddia eder. Gerçekte ise çoğu dolandırıcıdır. Örneğin bir ürün aldığınızda o ürün genellikle evinize hiçbir zaman gelmez. Satıcı sizin paranızı alır ve ortadan kaybolur. Bunun yapılmasının sebebi ise Dark Web’de yasal olmayan ürünler satıldığı için hukuksal haklarınızı kullanamıyor olmanızdır. Yani bu alışverişi gerçekleştiren kişi de bir suçlu olmuş olur. Bu sebeple polise giderseniz ya da hukuksal şekilde hakkınızı ararsanız, ilk ceza alışverişi yapan olarak size kesilebilir. Dark Web’deki satıcılar da bunun farkında olduğu için genellikle yeni kullanıcıları böyle dolandırırlar. Dolandırdıktan sonra da o hesabı kapatıp yeni bir hesap ile yine markette satış yapabilirler. Bu gerekçelerden dolayı Dark Web’deki çoğu site dolandırıcılıktan ibarettir. Bir rivayete göre eskiden bir ürün veya hizmet aldığınızda, ürün elinize ulaşırdı. Fakat Dark Web’i eskiden polis güçleri bu kadar takip etmiyordu ya da edemiyordu. Dark Web’i kullanan insanların bir gelir kaynağı sağlaması gerekiyordu ve strateji değişikliğine giderek dolandırıcılık yapmaya başladılar.

Dark Web’de Ticaret Nasıl Dönüyor?

Her ne kadar tehlikeli ve yasal olmadığını belirtsek de illaki Dark Web’de herhangi bir ödeme yapmak istiyorsanız bitcoin kullanmanız gerekir. Çünkü kredi kartı, havale ve EFT kullanılamaz. Normalde IBAN numarası girildiğinde, EFT ve havale yaparken alışverişi yapacağınız kişinin ismi ve soy ismi çıkar. Fakat bitcoin iki kişinin, birbirinin kimliğini bilmeden alışveriş yapmasını sağlar. Bitcoin adresleri rakamlardan ve harflerden oluşur. Bu adresler aynı zamanda cüzdan olarak da anılır. Örnek bir bitcoin adresi şu şekildedir; 1111KpcFyqUXJFji8KQnoHC5Rtqa7d7e. Yani para alışverişi yaptığınızda bu adresi verirsiniz. Peki Dark Web neden bitcoin kullanıyor?

Bitcoin kullanılırken kimliğiniz gizli olur ve alışverişler takip edilemez. Ayrıca bitcoin sayesinde alışverişler daha hızlı gerçekleşir. Dark Web’deki her e-ticaret sitesinin bitcoin adresi vardır ve ödemeler oraya yapılır. Kendi bitcoin hesabınıza girip o adresi yazdığınızda göndermek istediğiniz miktar o adrese gider. Böylelikle ticareti, kimliğiniz belli olmadan gerçekleştirmiş olursunuz.

1663840231504.png

Dark Web tanımı

Dark Web, yalnızca özel bir web tarayıcısı ile erişilebilen gizli interne t siteleri topluluğudur. İnternet etkinliğini anonim ve gizli tutmak için kullanılır; bu da, hem yasal hem de yasa dışı uygulamalar için yararlıdır. Bazıları hükümet sansürünü delmek için kullanır, ancak son derece yasa dışı faaliyetler için kullanıldığı da bilinmektedir.

Dark Web, Deep Web ve yüzeysel web nedir?

İnternet, günde 24 saat çalışan milyonlarca web sayfası, veri tabanı ve sunucu ile doludur. Ancak Google ve Yahoo gibi arama motorları kullanılarak bulunabilen sözde "görünür" internet siteleri (yüzeysel ağ veya açık ağ olarak bilinir), buz dağının sadece görünen yüzüdür.

Görünmez ağı çevreleyen bir dizi isim olsa da gözlerden uzak bir sayfaya göz atmayı planlıyorsanız bunların birbirinden farkını bilmeniz önemlidir.

Yüzeysel ağ veya açık ağ

Açık ağ veya yüzeysel ağ, “görünür” yüzey katmanıdır. Tüm ağı bir buz dağı olarak düşünmeye devam edersek açık ağ, dağın suyun üzerinde kalan üst kısmı olur. İstatistiksel açıdan bakarsak bu web sitesi ve veri topluluğu, tüm internetin %5'ini oluşturur.

Google Chrome, Internet Explorer ve Firefox gibi geleneksel tarayıcılar ile çoğunlukla herkes tarafından erişilebilen tüm web siteleri burada yer alır. Web siteleri genellikle “.com” ve “.org” gibi kayıt operatörleri ile etiketlenir ve popüler arama motorları ile kolayca bulunabilir. operator

Arama motorları, ağı görünür bağlantılar aracılığıyla endeksleyebildiği (arama motorunun ağı bir örümcek gibi gezinmesi nedeniyle "crawling" adı verilen işlem) için yüzeysel ağ sitelerini bulmak mümkündür.

Deep Web

Deep Web, yüzeyin altında kalır ve tüm web sitelerinin neredeyse %90'ını oluşturur. Bu, buz dağının suyun altında kalan parçasıdır ve yüzeysel ağdan çok daha büyüktür. Aslında bu gizli web öylesine büyüktür ki herhangi bir zamanda gerçekten kaç tane sayfa veya sitenin aktif olduğunu bulmak imkansızdır.

Benzetimler ile devam edecek olursak büyük arama motorları, yalnızca yüzeye yakın olan web sitelerini "yakalayabilen" balıkçı tekneleri olarak düşünülebilir. Akademik yayınlardan özel veritabanlarına ve daha yasa dışı içeriklere kadar diğer her şey erişim kapsamı dışındadır. Bu ağ aynı zamanda Dark Web olarak bildiğimiz bölümü de kapsar.

Birçok haber kaynağı, "Deep Web" ve "Dark Web" terimlerini dönüşümlü olarak kullansa da derin kısmın büyük bir bölümü tamamen yasal ve güvenlidir. Deep Web'in en büyük parçalarından bazıları şunları kapsamaktadır:

  • Veri Tabanları: yalnızca veri tabanında aratılarak bulunabilen ve ağın diğer kısımlarına bağlı olmayan herkese açık ve özel olarak korunan dosya koleksiyonları.
  • Kurum İçi Ağlar: kuruluşlar, hükümetler ve eğitim kurumları tarafından kuruluş içinde özel iletişim ve kontrol gerçekleştirmek için kullanılan dahili ağlar.
Deep Web'e nasıl erişeceğinizi merak ediyor olsanız da muhtemelen bu ağı her gün kullanıyorsunuz. "Deep Web" terimi, arama motorları tarafından tanımlanamayan tüm web sayfalarını ifade eder. Diğer web siteleri, arama motorlarına kendileri için "crawling" işlemini gerçekleştirmemelerini söylemekle yetinirken Deep Web siteleri parolalar veya diğer güvenlik duvarları ile korunuyor olabilir. Görünür bağlantıları bulunmayan bu sayfalar çeşitli nedenlerle daha gizlidir.

Daha büyük Deep Web'de "gizli" içerik genellikle daha temiz ve güvenlidir. Blog gönderilerinin incelemedeki ve beklemedeki web sayfası tasarım yenilemelerinden internet bankacılığını kullanırken eriştiğiniz sayfalara kadar her şey Deep Web'in bir parçasıdır. Dahası, bunlar genel olarak bilgisayarınıza veya güvenliğinize karşı bir tehdit teşkil etmez. Bu sayfaların çoğu, aşağıdakiler gibi kullanıcı bilgilerini ve gizliliğini korumak amacıyla açık ağdan gizli tutulur:

  • Bankacılık ve emeklilik gibi finans hesapları
  • E-posta ve sosyal mesajlaşma hesapları
  • Özel kuruluş veri tabanları
  • Tıbbi belgeler gibi hassas HIPPA bilgileri
  • Yasal belgeler
Deep Web'in derinliklerine indikçe, aydınlık yerini karanlığa bırakmaya başlar. Bazı kullanıcılar için Deep Web, yerel kısıtlamaları atlatma ve kendi bölgelerinde sunulmayan TV veya film servislerine erişme imkanı sunar. Diğerleri ise korsan müzik indirmek veya henüz sinemalarda olmayan filmleri indirmek için derin ağa girer.

Ağın karanlık ucunda daha tehlikeli içerikler ve faaliyetler bulursunuz. Tor web siteleri, Deep Web'in en uzak köşesinde, "Dark Web" olarak adlandırılan bölümde yer alır ve yalnızca anonim bir tarayıcı ile erişilebilir.

Ortalama bir internet kullanıcısı için Deep Web güvenliği, Dark Web güvenliğinden daha önemlidir çünkü yanlışlıkla kendinizi tehlikeli alanlarda bulabilirsiniz: Deep Web'in birçok bölümüne, normal internet tarayıcılarından erişilebilir. Böylece kullanıcılar tehlike sınırındaki yollarda gezinebilir ve kendilerini bir korsan sitede, politik açıdan radikal bir forumda veya rahatsız edici derecede şiddet içeren bir içeriği görüntülerken bulabilirler.

Dark Web

Dark Web, endekslenmeyen ve yalnızca özel web tarayıcıları ile erişilebilen siteleri ifade eder. Küçük çaplı yüzeysel ağdan çok daha küçük olan Dark Web, Deep Web'in bir parçası olarak kabul edilir. Okyanus ve buz dağı benzetimlerimizi kullanacak olursak Dark Web, su altındaki buz dağının en alt ucudur.

Ancak Dark Web, az sayıda kişinin etkileşim kurabileceği veya görebileceği, Deep Web'in son derece gizli bir bölümüdür. Başka bir deyişle Deep Web, Dark Web dahil olmak üzere her şeyin üzerini doğru yazılımlarla erişilebilir olacak şekilde kapatır.

Dark Web'in yapısı parçalara ayrıldığında, bu ağı anonim bir sığınak haline getiren birkaç temel katman ortaya çıkar:

  • Yüzeysel ağ arama motorları tarafından web sayfası endekslemesi yapılmaz. Google ve diğer popüler arama araçları, Dark Web'deki sayfaları bulamaz veya bu sayfalar için sonuç görüntüleyemez.
  • Randomize bir ağ altyapısı aracılığıyla "sanal trafik tünelleri".
  • Benzersiz kayıt operatörü nedeniyle geleneksel tarayıcılar tarafından erişilemez.operator Ayrıca, güvenlik duvarı ve şifreleme gibi çeşitli ağ güvenlik önlemleri ile daha da gizli hale getirilir.
Dark Web'in ünü genelde suç işleme niyeti veya yasa dışı içerikler ve kullanıcıların yasa dışı ürünler veya hizmetler satın alabileceği "ticaret" siteleri ilişkilendirilir. Ancak, yasal taraflar da bu çerçeveden yararlanır.

Söz konusu Dark Web güvenliği olduğunda, Deep Web tehlikeleri Dark Web tehlikelerinden oldukça farklıdır. Yasa dışı siber faaliyetlere tesadüfen denk gelmeniz çok olası değildir ancak aramanız halinde beklediğinizden çok daha ekstrem ve tehlikeli sonuçlar ile karşılaşırsınız. Dark Web'in tehlikelerini açıklamadan önce, kullanıcıların bu sitelere nasıl ve neden erişim sağladığını öğrenelim.

Dark Web'e nasıl güvenli şekilde erişilir


Dark Web'e nasıl erişilir?

Dark Web bir zamanlar bilgisayar korsanlarının, kolluk kuvvetlerinin ve siber suçluların sahasıydı. Ancak şifreleme ve anonimleştirme tarayıcı yazılımı Tor gibi yeni teknolojilerle birlikte artık ilgi duyan herkesin derinlere dalması mümkün.

Tor (“The Onion Routing” projesi) ağ tarayıcısı, “. onion” kayıt operatörüne sahip web sitelerini ziyaret etmek için kullanıcılara erişim sağlar.operator Bu tarayıcı, 1990'ların sonunda Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı tarafından geliştirilen bir hizmettir.

İnternetin doğası gereği gizliliğe yer olmadığı anlaşıldıktan sonra, casus iletişimlerini gizlemek amacıyla Tor'un ilk versiyonu oluşturuldu. Sonrasında, yapısı farklı bir amaca uygun hale getirildi ve o tarihten itibaren, bugün aşina olduğumuz tarayıcı formunda halka açık hale getirildi. Bu tarayıcıyı herkes ücretsiz olarak indirebilir.

Tor'u Google Chrome veya Firefox gibi bir web tarayıcısı olarak düşünebilirsiniz. Tor tarayıcı, bilgisayarınız ile ağın derin kısımları arasındaki en direkt yolu seçmek yerine "düğüm" olarak bilinen şifreli sunuculardan oluşan rastgele yolları kullanır. Bu, kullanıcıların faaliyetlerinin izlenmesine veya tarayıcı geçmişlerinin açığa çıkmasına dair herhangi bir endişe yaşamadan Deep Web'e bağlanmasını sağlar.

Deep Web'deki siteler de anonim kalmak için Tor'u (veya "Görünmez İnternet Projesi" I2P gibi benzer yazılımları) kullanır. Böylece bunları kimlerin işlettiğini veya nerede barındırıldığını bulamazsınız.

Dark Web'e girmek yasalara aykırı mıdır?

Kısaca açıklamak gerekirse Dark Web'e erişmek yasa dışı değildir. Hatta, bazı kullanımlar yasalara son derece uygundur ve "Dark Web'in" değerini destekler. Dark Web'de kullanıcılar, şu üç kullanım avantajından faydalanabilir:

  • Kullanıcı anonimliği
  • Sanal olarak izlenemeyen servisler ve siteler
  • Hem kullanıcılar hem de sağlayıcılar tarafından yasa dışı faaliyet gerçekleştirebilme
Bu nedenle Dark Web, çevrimiçi ortamda kimliklerini açığa çıkarmaları durumunda kendilerini tehlikeye atabilecek birçok kişinin ilgisini çeker. Taciz ve işkence mağdurları, muhbirler ve politik muhalifler bu gizli siteleri sık kullananlar arasındadır. Ancak bu avantajlar, yasa dışı olduğu açık olan başka yollarla yasa sınırları dışında faaliyet göstermek isteyen kişileri de kapsayacak şekilde kolaylıkla genişletilebilir.

Bu açıdan bakıldığında Dark Web'in yasaya uygunluğu, kullanıcı olarak bu ağı nasıl kullandığınıza bağlıdır. Özgürlüğün korunması açısından önemli olan birçok nedenden dolayı yasal çerçeveden kolayca çıkabilirsiniz. Bazı insanlar ise başkalarını korumak ve güvenliklerini sağlamak için yasa dışı yöntemlerden faydalanabilirler. Bu iki kavramı, "Dark Web tarayıcısı" ve web siteleri açısından inceleyelim.

Tor'u kullanmak yasalara aykırı mıdır?

Yazılım açısından Tor ve diğer anonim tarayıcı kullanımı tam anlamıyla yasalara aykırı değildir. Aslında, bu sözde "Dark Web" tarayıcıları yalnızca internetin bu kısmına bağlı değildir. Günümüzde birçok kullanıcı, hem herkese açık internette hem de internetin derin kısımlarında gizlice gezinmek için Tor'dan faydalanır.

Tor tarayıcısı tarafından sunulan gizlilik, mevcut dijital çağda oldukça önemlidir. Kuruluşlar ve yetkili makamlar şu anda çevrimiçi etkinlikleri izinsiz şekilde gözetlemektedir. Bazı insanlar, çevrimiçi etkinliklerinin hükümet kurumları ve hatta İnternet Servis Sağlayıcıları (İSS) tarafından görülmemesini isterken bazılarının seçme şansı yoktur. Kısıtlı erişim ve kullanıcı yasalarına sahip olan ülkelerdeki kullanıcıların Tor istemcileri ve sanal özel ağlar (VPN) kullanmadıkları takdirde herkese açık sitelere bile erişimi engellenmektedir.

Ancak, Tor içinde tarayıcının yasalara uygunluğuna bakılmaksızın sizi suçlu durumuna düşürecek yasa dışı eylemler gerçekleştirebilirsiniz. Tor'u Deep Web'den telifli içerikleri izinsiz indirmek, yasa dışı pornografi paylaşımı yapmak veya sanal terörizm faaliyetlerinde bulunmak için kolayca kullanabilirsiniz. Yasalara uygun bir tarayıcı kullanmak, eylemlerinizin de yasalara uygun olmasını sağlamaz.

Dark Web'deki siteleri kullanmak veya ziyaret etmek yasalara aykırı mıdır?

Ağ açısından, Dark Web belirsiz bir alandır. Dark Web kullanımı genellikle toplumun gözü önünde gerçekleştiremeyeceğiniz eylemlerde bulunmaya çalıştığınız anlamına gelir.

Hükümeti eleştirenler ve diğer açık sözlü avukatlar, gerçek kimliklerinin açığa çıkması durumunda güçlü bir tepki ile karşılaşmaktan korkabilirler. Başkalarından zarar gören insanlar ise saldırganlarının, olay hakkındaki konuşmalarını erişmesini istemeyebilir. Bir faaliyetin yasa dışı olması için bağlı bulunduğunuz yetkili makamlarca yasa dışı kabul edilmesi gerekir.

Suçlular ve kötü amaçlı korsanlar da gölgede faaliyet göstermeyi tercih ettiğinden anonimliğin karanlık bir tarafı da vardır. Örneğin; siber saldırılar ve kaçakçılık, tarafların cezalandırılacağını bildiği eylemlerdir. Bu nedenle, bu faaliyetleri gizlemek için Dark Web'e taşırlar.

Sonuç olarak, bu alanlarda yalnızca gezinmek yasa dışı değildir ancak sizin için sorun teşkil edebilir. Tamamen yasa dışı olmasa da Dark Web'in bazı bölümlerinde nahoş eylemler bulunur. Dikkatli değilseniz veya tehditlerin farkında olan uzman bir bilgisayar kullanıcısı değilseniz gereksiz risklere maruz kalabilirsiniz. Peki, Dark Web yasa dışı olarak hangi amaçlarla kullanılır?

Dark Web tehlikeleri ve tehditleri

Dark Web'deki tehdit türleri

Dark Web'i, temel gizlilik amaçlarıyla kullanmayı düşünüyorsanız kendinize "Dark Web'i kullanmak tehlikeli midir?" sorusunu sorabilirsiniz. Ne yazık ki oldukça tehlikeli bir yer olabilir. Gezinme sırasında karşılaşabileceğiniz bazı yaygın tehditler şunlardır:

Kötü amaçlı yazılım

Dark Web'in dört bir yanında aktif halde kötü amaçlı yazılımlar bulunabilir. Bu yazılımlar, tehdit oluşturan kişilere siber saldırılara yönelik araçlar sağlamak amacıyla bazı portallarda sunulur. Ancak, tıpkı ağın geri kalanında olduğu gibi masum kullanıcılara bulaşmak için Dark Web boyunca dolaşmaya da devam ederler.

Ağın diğer kısımlarında web sitelerinin kullanıcıları korumak amacıyla uyduğu toplumsal sözleşmelerin büyük bir kısmı Dark Web'de geçerli değildir. Bu nedenle kullanıcılar, sık sık aşağıdakilere benzer kötü amaçlı yazılımlara maruz kalır:

  • Tuş kaydediciler
  • Botnet kötü amaçlı yazılımları
  • Fidye yazılımı
  • Kimlik avına yönelik kötü amaçlı yazılımlar
Dark Web'de herhangi bir siteyi keşfetmeye karar verirseniz, bilgisayar korsancılığı ve benzeri faaliyetlerin hedefi olma riskini almış olursunuz. Uç nokta güvenliği programlarınız, çoğu kötü amaçlı yazılım enfeksiyonlarını yakalayabilir.

Bilgisayarınız veya ağ bağlantınızdan faydalanılması durumunda çevrimiçi tarama tehditleri, bağlantı dışındaki dünyanıza da uzanabilir. Tor ve Dark Web yapısı ile elde edilen anonimlik güçlü olsa da hatasız değildir. Tüm çevrimiçi faaliyetler, yeterince derine inmek isteyen kişilerin takip edebileceği izler ile kimliğinizi açığa çıkarabilir.



1663840383861.png

Devlet izlemesi

Dünya çapında pek çok Tor tabanlı sitenin güvenlik güçleri tarafından ele geçirildiği düşünülürse karanlık bir web sitesini ziyaret ettiğiniz için devletin sizi hedef almasına ilişkin bariz bir risk söz konusudur.

Geçmişte Silk Road gibi yasa dışı uyuşturucu pazarları, polis gözetlemesi amacıyla ele geçirilmiştir. Siteye sızıp faaliyetleri analiz etmek için özel yazılımlardan faydalanan yetkililer, hem müşterilerin hem de sitede bulunmak dışında bir şey yapmayan kişilerin kullanıcı kimliklerini tespit etti. Hiç alışveriş yapmasanız bile izlenmeniz ve gelecekte başka faaliyetler açısından kendinizi suçlu duruma düşürmeniz mümkündür.

İçeri sızmalar, başka faaliyet türleri açısından gözlemlenme riskini de beraberinde getirmektedir. Bazı ülkelerde yeni politik ideolojileri keşfetmek için devletin koyduğu kısıtlamalardan kaçınmak, hapis cezası ile sonlanabilen bir suçtur. Çin, tam da bu sebepten dolayı “Güvenlik Seddi” adlı sistemi ile popüler sitelere erişimi kısıtlamaktadır. Bu içerikleri ziyaret etmek, biz izleme listesine eklenmenize veya derhal hapis cezasına hedef gösterilmenize neden olabilir.

Dolandırıcılıklar

Profesyonel “suikastçılık” gibi bazı sözde hizmetler, istekli müşteriler üzerinden kâr elde etmek üzere tasarlanmış dolandırıcılık faaliyetleri olabilir. Raporlara göre Dark Web, ücret karşılığında suikasttan silah ve seks amaçlı insan kaçakçılığına kadar pek çok yasa dışı hizmet sunmaktadır.

Bunlardan bazıları, ağın bu köşesinde yer alan bilindik ve ciddi tehditlerdir. Bazıları ise, kullanıcıları kandırıp onlardan yüklü miktarda para almak için Dark Web'in bu itibarından faydalanıyor olabilir. Ayrıca, Dark Web'in bazı kullanıcılar şantaj amacıyla kimlik veya kişisel bilgilerinizi çalmak için kimlik avı dolandırıcılığı yapmaya çalışabilir.

Son kullanıcıların Dark Web istismarına karşı korunması

İşletme, ebeveyn veya başka bir ağ kullanıcısı olmanıza bakılmaksızın, bilgilerinizi ve özel hayatınızı Dark Web'den uzak tutmak için önlemler almanız gerekmektedir.

Özel bilgilerinizin kötüye kullanılmasını önlemek istiyorsanız kimlik hırsızlığı izlemesi son derecede önemlidir. Her türden kişisel veriler, kâr elde etmek amacıyla çevrimiçi olarak dağıtılabilir. Parolalar, fiziksel adresler, banka hesabı numaraları ve sosyal güvenlik numaraları her zaman Dark Web'de dolaşım halindedir. Kötü amaçlı unsurların kredinize zarar vermek, mali hırsızlık gerçekleştirmek ve diğer çevrimiçi hesaplarınızı ihlal etmek için bunları kullanabileceğinin farkında olabilirsiniz. Kişisel veri sızıntıları, sosyal dolandırıcılık yoluyla itibarınıza da zarar verebilir.

Kötü amaçlı yazılıma karşı korumalar ile antivirüs yazılımları, kötü amaçlı yazılımlara karşı sizi korumak için eşit derecede önemlidir. Dark Web, kötü amaçlı yazılımların istilasına uğrayan kullanıcılardan çalınan bilgiler ile doludur. Saldırganlar verilerinizi toplamak için tuş kaydedici gibi araçlar kullanabilir ve ağın herhangi bir kısmında sisteminize sızabilirler. Antivüris Cloud gibi uç nokta güvenliği programları hem kimlik izleme hem de antivirüs savunması sağlayacak kadar kapsamlıdır.

Dark Web'e nasıl güvenli şekilde erişilir?

Dark Web'e erişmek için meşru veya uygun bir nedeniniz olması halinde, kullanmaya karar verirseniz güvende olduğunuzdan emin olmak istersiniz.

Dark Web'e güvenli erişim için 7 ipucu

  1. İçgüdülerinize güvenin. Dolandırıcılık faaliyetlerini engellemek için ağda akıllı davranışlarla kendinizi korumak istersiniz. Herkes göründüğü gibi değildir. Güvende kalmak için konuştuğunuz kişilere ve ziyaret ettiğiniz yerlere dikkat etmeniz gerekir. Bir şeylerin yolunda gitmediğini hissettiğinizde kendinizi bu durumdan kurtarmak için eyleme geçmelisiniz.
  2. Çevrimiçi kişiliğinizi, gerçek hayattan ayırın. Kullanıcı adınız, e-posta adresiniz, "gerçek adınız", parolanız ve hatta kredi kartınız bile gerçek hayatta başka hiçbir yerde kullanılmamalıdır. Gerekirse yeni tek kullanımlık hesaplar ve tanımlayıcılar oluşturun. Herhangi bir satın alma işlemi gerçekleştirmeden önce, ön ödemeli tanımlanamayan banka kartları çıkarın. Çevrimiçi veya gerçek hayatta sizi tanımlamak için kullanılan hiçbir şeyi kullanmayın.
  3. Kimlik ve para hırsızlığına karşı aktif izleme kullanın. Artık birçok çevrimiçi güvenlik hizmeti, güvenliğiniz için kimlik koruması sunmaktadır. Uygun olması halinde bu tür araçlardan faydalanmaya çalışın.
  4. Dark Web dosya indirmelerinden özellikle kaçının. Kötü amaçlı yazılımlara maruz kalma korkusu, yasalara aykırı olan Dark Web'de oldukça yüksektir. Bir antivirüs programı ile gerçek zamanlı dosya taraması, indirme yapmayı tercih etmeniz halinde gelen dosyaları denetlemenize yardımcı olabilir.
  5. Mevcut tüm ağ ayarlarında ActiveX ve Java programlarını devre dışı bırakın. Bu yapıların, kötü amaçlı yazılımlar tarafından araştırıldığı ve istismar edildiği bilinmektedir. Söz konusu tehditlerle dolu bir ağda gezineceğinizden bu riski engellemek isteyebilirsiniz.
  6. Tüm günlük etkinlikler için yönetici olmayan ikincil bir yerel kullanıcı hesabı kullanın. Çoğu bilgisayarda yerel hesabın varsayılan olarak tam yönetim yetkisi vardır. Çoğu kötü amaçlı yazılımın, işlevlerini yerine getirebilmesi için bundan faydalanması gerekir. Bu nedenle, kullanılan hesabın ayrıcalıklarını kısıtlayarak kötüye kullanımı yavaşlatabilir veya durdurabilirsiniz.
  7. Tor özelliklicihazınıza erişimi her zaman kısıtlayın. Çocuklarınızı ve aile üyelerinizi koruyarak kimsenin görmemesi gereken şeylerle karşılaşma riskini ortadan kaldırın. İlginizi çekiyorsa Deep Web'i ziyaret edin ancak çocukların uzak durmasını sağlayın.

Deep Web Nedir?

deep-web-nedir.jpg


Deep Web kavramını, Türkçeye çevirmek istersek Derin Web (Derin İnternet) olarak düşünebiliriz. Adından da anlaşılacağı gibi internetin göremediğimiz kısımlarını, derinlerini ifade eder. Arama motorları ile yaptığımız aramalarda karşımıza çıkmayan, yani arama motorları tarafından indekslenmeyen her şey Deep Web tanımına dâhildir.

İnterneti, sekiz dilimli büyük boy bir pizza gibi düşünün. Arama motorları tarafından listelenen siteleri bir dilim olarak düşünürsek, işte geriye kalan yedi dilimlik pizza Deep Web’i oluşturur. Bir başka deyişle, sekiz dilimlik bir pizzaya sahip olsanız bile, bunun sadece bir dilimini tüketiyorsunuzdur aslında. Peki neden? Şimdi bu sorunun yanıtına bakalım.

Deep Web’in Seviyeleri

webin-karanlik-yuzu.jpg


Deep Web ve Dark Web kavramlarını daha iyi anlayabilmek için internetin katmanlarına bir göz atmak faydalı olacaktır. İnternetin kabul edilen sekiz katmanı bulunmaktadır.

  • Seviye 0 - Common Web: Bu katmanı, gün içinde kullandığınız internet olarak düşünebilirsiniz.
  • Seviye 1 - Surface Web: Arama motorları üzerinden basit aramalar yaparak ulaştığınız siteler, bu katmanda yer alır.
  • Seviye 2 - Bergie Web: Arama motorları ile erişilemeyen ftp server, indekslenmeyen porno içerikler vb. bu katmanda bulunur.
  1. seviyeden itibaren Deep Web başlar. Bundan sonraki seviyeler için vekil sunucu olarak adlandırılan proxy kullanmak gerekecektir.
  • Seviye 3 - Deep Web: Bu seviye, Proxy seviyesi ve Tor seviyesi şeklinde ikiye ayrılır.
Proxy seviyesi: Bu seviyedeki siteler .onion uzantısı taşımayan, arama motorları tarafından yasaklanmış, yasa dışı içeriklere yer verir.

Tor seviyesi: .onion uzantılı siteleri bulunduran, dizinler üzerinden yönlendirilen içerikler bu katmandadır. Gizli devlet belgeleri, silah ve bomba gibi eğitimler, yasa dışı araştırmalar vb içerikler bu seviyede yer alır.

  • Seviye 4 - Charter Web: Bu seviye de ikiye ayrılır: Tor seviyesi ve özel erişim seviyesi
Tor Seviyesi: Tor tarayıcısı kullanmak dışında ek bir işleme gerek duymaksızın erişilen siteleri barındırır. Burada da milyonluk bahis sonuçları, silah kaçakçılığı, çok yüksek bütçeli satışlar, yasaklanmış kitaplar, filmler, müzikler, illegal deneyler gibi içeriklerin olduğu belirtilmektedir.

Özel Erişim Seviyesi: Erişim yapabilmek için Tor tarayıcılarının da yetmediği, .clos uzantılı sitelerin bulunduğu ve ancak Closed Shell System isimli özel bir yöntem ile ulaşılabilen sitelerin bulunduğu seviyedir. Wikileaks belgelerinin de buradan çıktığı söylenir.

  • Seviye 5 - Marianas Web: Bu seviyenin varlığına dair bazı şüpheler vardır çünkü henüz ulaşılamamıştır. Ulaşabilmek için kuantum teknolojisi ile çalıştırılan bilgisayarları ve interneti gerektirdiği söylenmektedir. İsmini dünyanın en derin noktası olarak bilinen Marianas Çukuru’ndan almaktadır.
  • Seviye 6: Bilinen en tehlikeli seviye olarak kabul edilir. En gelişmiş teknoloji ile denense bile, halen bu seviyeye ulaşılabilmiş değil.
  • Seviye 7 - The Fog/Virus Soup: Hakkında hiçbir bilginin bulunmadığı bir başka seviye de burasıdır. Savaş bölgesi olarak adlandırılır. Bu ismin verilmesinin sebebi, ola ki bir gün bu seviyeye ulaşılırsa, bir üst seviye olan 8. seviyeye çıkılmasının önüne geçilmesi için bu seviyedeki herkesin birbiri ile savaşacak olmasıdır.
  • Seviye 8 - The Primarch System: En düz tabiriyle, internetin en son noktası olduğu söylenebilir. Hiç kimsenin ya da herhangi bir hükümetin dahi bilmediği Primarch sistem tarafından kontrol edilmektedir. Bu sisteme İnternetin Tanrısı adı verilmiştir.
Deep Web için tehlikelidir demek, tam anlamıyla doğruyu yansıtmaz. Ancak yukarıda da gördüğümüz gibi tehlikeli olan kısımlarını da göz ardı edemeyiz.

Deep Web’e Giriş Nasıl Yapılır?

Sizin de fark etmiş olacağınız gibi, aslında gün içinde farkında olmadan Deep Web’e giriyoruz. Bankacılık işlemlerimizi yapmak için ya da e-postalarımıza bakmak için kullandığımız sayfalar, Deep Web’in parçalarıdır. Elbette ki Deep Web sadece bunlarla sınırlı değildir.

Deep Web’in tehlikeli, adından da anlaşılacağı gibi karanlık bir yüzü var ki o da Dark Web olarak tanımlanmaktadır. Her ne kadar Deep Web ve Dark Web iki ayrı kavram olsalar da günümüzde zaman zaman bu iki kavram karıştırılmakta ve birbirinin yerine kullanılabilmektedir. İkisinin arasındaki farkı şu şekilde özetleyebiliriz: Biraz önce bahsettiğimiz gibi, arama motorlarında görüntülenmeyen her şey Deep Web’i içerir. Dark Web de Deep Web’in bir parçasıdır ancak daha tehlikeli ve yasa dışı işlemlerin yapıldığı bir bölümdür.

Pizza örneğimize geri dönersek, kalan yedi dilimi Deep Web olarak tanımlamıştık. Bu yedi dilimin sadece bir dilimi Dark Web’tir.

Dark Web (Karanlık Web) Nedir?

darkweb.jpg


Özel bilgilerin paylaşıldığı, sansürden uzak ve bu sebeplerle yasa dışı faaliyetlerin sıklıkla görüldüğü bir alandır. Burada yasa dışı faaliyetler ile anlatılmak istenen, uyuşturucu ticaretinden yasa dışı ürünlerin satışına, kiralık katilden sahte pasaportlara, pornografik içeriklerden terör propagandasına, illegal deneylerden gizli devlet belgelerine kadar uzanan her şeydir. İnternetin sadece özel tarayıcılar ile girilebildiği bu kısmında kişiler anonim kalır.

Her ne kadar Dark Web’te karanlık işler dönse de bu alana girmek yasa dışı değildir ama tehlikeli olduğunu unutmamak gerekir. Dark Web’e Tor (The Onion Routing) adı verilen özel bir tarayıcı ile girilebilir. Bu tarayıcı, kullanıcılara .onion kayıt operatörünü barındıran web siteleri üzerinde gezinme imkanı sunar. Tor sayesinde konumunuz anlık olarak değiştirildiğinden aynı anda hem Meksika’dan hem de İtalya’dan giriş yapmış gibi gözükürsünüz.

Dark Web’e Girmek Tehlikeli mi?

dark-web.jpg


Tor isimli özel tarayıcıyı kullanmak yasalara aykırı olmasa da Dark Web konusunda yeterince bilgi ve deneyim sahibi değilseniz, pek çok tehlikeye açık bir hale gelirsiniz.

Dark Web, tepeden tırnağa kötü amaçlı yazılımlarla doludur. Dolayısıyla Dark Web’e giriş yaptığınız anda siber saldırıların hedefi haline gelebilirsiniz. Bu kötü amaçlı yazılımları, tuş kaydediciler, fidye yazılımları, kimlik bilgilerinizi ele geçiren yazılımlar, botnet vb. olarak sıralayabiliriz.

Dark Web, siber saldırıların yanı sıra dolandırıcılık faaliyetlerinin de oldukça yüksek olduğu bir alandır. Buradan bir ürün satın alsanız da o ürünün size ulaşıp ulaşmayacağından asla emin olamazsınız. Bu denli tehlikeli ve yasa dışı bir alan olması gerekçesi ile elbette ki devlet izlemesi altındadır. Yetkililer, özel yazılımlar sayesinde buradaki sitelere sızarak gerek müşterilerin gerekse sitede bulunan kişilerin kimliklerini tespit etmektedirler. Bu nedenle sadece meraktan Dark Web üzerindeki bir siteye girmiş veya izlemiş olsanız dahi bu durum, sizi şüpheli konumuna getirilebilir.

Asla unutmamanız gereken bir gerçek vardır ki Dark Web üzerinde bulunan içeriklerin neredeyse tamamına yakını yasa dışıdır. Nasıl ki hırsızların, dolandırıcıların, tacizcilerin ya da katillerin bulunduğu bir odada bulunmak her türlü tehlikeyi de beraberinde getirmeye müsaitse, bu tür kişilerin kol gezdiği sanal ortamlarda bulunmak da aynı risklere gebedir.

Tüm bu tehlikelere rağmen insanlar Dark Web’i ziyaret etmeye devam ediyor. Bunun sebebinin tek bir açıklaması olabilir: Merak. Bilinmeyene, görünmeyene ya da karanlık olan şeylere duyulan meraktan Dark Web de nasibini alıyor.


Kaynak ve Alıntılar : wikipedia ve csoonline
 
Üst