• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Deniz Harp Okulu Tarihçesi

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
Deniz Harp Okulu'nun temelini teşkil eden ve Tersane Hendesehanesi adını taşıyan okul; 1773 yılında III.Mustafa zamanında kurulmuş olup, daha ziyade gemi kaptanlarının da katıldığı bir kurs niteliğindedir. Kasımpaşa'daki bir kalyonda açılan bu kursta düzlem geometri ve seyir dersleri gösterilmiştir.

Ülkede ilim ve eğitimin yayılmasının gerektiğine inanan III.Mustafa, 1773 yılında Kaptan-ı Derya Cezayirli Gazi Hasan Paşa emrinde bir Tersane Hendesehanesinin açılması için Baron de Tott'u görevlendirmiştir. Ak sakallı gemi kaptanlarının da içlerinde bulunduğu yaşları ilerlemiş öğrenciler, üç ay sonra düzlem geometrisinin dört kuralını arazi üzerinde uygulayabilecek, irtifa ölçebilecek ve rota çizebilecek seviyeye gelmişlerdir. Altmış yaşındaki öğrencilere yeterli görülerek bu alandaki çalışmalara son verilmiş; III.Mustafa ile Baron de Tott, bu öğretimin uygulamalar yoluyla zaman içinde mükemmelleştirilmesini kararlaştırmışlardır.

ESKIDERS.GIF


Mekteb-i Fünun-ı Bahriye-i Şahane'de Bir Ders (Bahriyeli Ali Sami'nin 1900'lü yıllarda çektiği bir fotograf)

Karada açılan ilk deniz okulu; Hendesehane veya Hendesehane-i Bahri adıyla, Baron de Tott'un tavsiyesi ve Kaptan-ı Derya Cezayirli Gazi Hasan Paşa'nın gayretleriyle 1776 yılı Şubat ayında Kasımpaşa'da Tersane-i Amire'nin "Darağacı" denilen semtinde kurulmuştur.

1782-1783 yıllarında, tersanedeki hendesehanenin dar olması ve ihtiyacı karşılamaması nedeniyle, tersane sahasında birkaç odalık yeni bir mühendishane binası yaptırılmıştır. Üç yıllık süre ile eğitim/ öğretim yapacak olan okul, Mühendishane-i Bahri-i Hümayun adı ile 22 Ekim 1784'te yeni binasında faaliyete başlamıştır. 1795'te iki kısma ayrılan okulun; birinci kısmında güverte subayı, ikinci kısmında ise gemi inşa subayı yetiştirilmiştir.

1821 yılında meydana gelen yangında okul binası da yanmış ve 1822 yılında Tersanede Parmakkapı civarında bulunan Errehane (Bıçkı mağazası) binası tadil edilerek okul buraya taşınmıştır

Kasımpaşa'daki şimdiki Taş Havuzlar mevkiindeki taş havuzun inşaatıyla ilgili olarak; II.Mahmut'un Divanhane'ye gelişi sırasında, geçici olarak okulun seyr-i sefain kısmının Heybeliada'ya nakli kararlaştırılmıştır. Okul, Heybeliada'da II.Mahmut tarafından yaptırılan Kalyoncu Kışlası'na taşınmıştır.

HEYBELI3.GIF
HEYBELI.GIF
HEYBELI2.GIF


Heybeliada'daki eski DHO Binası

Okulun; Heybeliada'daki yeni binaya nakledildiği 1838 yılında, Meclis-i Bahriye ve Hükümet tarafından okulla ilgili olarak çıkarılan kanunnameden, eğitim/öğretim faaliyetine esaslı bir programla başlandığı anlaşılmaktadır.

Tanzimat'la birlikte Mekteb-i Bahriye adıyla anılmaya başlanan okul, Kasımpaşa'daki binasında 12 yıl kadar kalmış ve daha sonra son kez Heybeliada'ya nakledilmiş, 1850 yılında ise Heybeliada'daki eski Bahriye Kışlası'na taşınmasına karar verilmiştir. Okul binası 34 odalı olup, 150 öğrencisi bulunmaktadır. Ayrıca okulda 30 yataklı bir hastane, eczane, matbaa, mücellithane ve büyük bir kütüphane mevcuttur. Öğretim İngiliz sistemine göre yapılmakta olup, bazı dersler İngiliz Öğretmen tarafından okutulmaktadır.

Bu dönemde okulun; Mekteb-i Bahriye-i Şahane, Mekteb-i Fünun-i Bahriye, Mekteb-i Fünun-i Bahriye-i Şahane gibi isimlerle anıldığı görülmektedir.

Sultan Abdülaziz döneminde okula alınan öğrenci sayısı artırılmış ve eğitim/öğretim hususlarında da gelişmeler kaydedilmiştir. Çağın teknolojik yenililikleri paralelinde, öğretim programları yeniden ele alınmış, güverte ve inşaiyye sınıfları yanında buhar sınıfı kurulmuştur. Böylece okul; 4 yılı idadi, 2 yılı harbiye, 2 yılı da eğitim gemilerinde olmak üzere 8 yıllık eğitim veren bir kurum görünümü kazanmıştır.

II.Meşrutiyet sonrasında; İngiltere Deniz Harp Okulu örnek alınarak hazırlanan yeni eğitim/öğretim sistemi, 1909 yılından itibaren uygulamaya konulmuştur.

Balkan Savaşı yıllarında, okulun mevcut eğitim sisteminde değişikliğe gidilmiştir. Buna göre 4 yıl süreli Bahriye Mektebi'nden mezun olanlar, 1 yıl okul gemisinde "Deniz Talebesi" olarak, müteakiben 3 yıl donanmada "Mühendis" olarak eğitim görüp daha sonra Üsteğmen rütbesi ile asıl görevlerine başlamaktadırlar. Bu dönemde okul; "Ada Mektebi" adıyla sadece eğitim açısından değil, sosyal hayat açısından da Türkiye'nin en nitelikli okulu olma özelliğini kazanmıştır.

Cumhuriyet döneminde; Bahriye Mektebi'ne ilk olarak 1924 yılında Güverte, Makine ve Katip sınıflarında okutulmak üzere öğrenci alınmıştır. Bu dönemde Güverte ve Makine sınıfları için öğretim süresi, 1 yılı hazırlık sınıfı olmak üzere 4 yıldır. Mezun olanlar, okul gemisinde "Deniz Talebesi" olarak gördükleri bir yıllık eğitimi müteakip mühendis (Teğmen) rütbesi ile donanmada göreve başlamaktadır.

Genelkurmay Başkanlığı'nın 27 MAYIS 1928 tarihli emri ile "Heybeliada Bahriye Mektebi", "Deniz Lisesi" adını alarak askeri liselerin müfredat programları uygulamaya konulmuştur. 1928'de başlanan bu yeni eğitim/öğretim biçimi sadece 2 yıl uygulanmış, Deniz Lisesi ve Deniz Çekirdek Okulu Heybeliada'daki tesislerde tekrar birleştirilerek adı "Deniz Harp Okulu ve Lisesi" olmuştur.

İkinci Dünya Savaşında Almanların Balkanları işgal etmeye başladığı 1941 yılının 23 MAYIS'ında, okul MERSİN'e taşınarak Piyade Kışlasına yerleştirilmiştir. Okul, tekrar Heybeliada'ya taşındığı 09 EYLÜL 1946 tarihine kadar burada kalmıştır.

1953 yılına kadar Deniz Harp Okulu'nun eğitim/öğretim süresi, 1 yılı teorik öğretimle okulda ve 1 yılı pratik eğitimle donanmada değerlendirilmek şeklinde 2 yıldır. 1953 yılından itibaren 4 yıllık layn sistemine geçilmiştir. 1969-1970 eğitim/öğretim yılında eğitim ilk 3 yılı öğrenci, 4 ncü yılı Layn Okulu ve 1970-1971 yılından itibaren de Subay Temel İhtisas adı altında subay olarak Sınıf Okullarında okunacak şekilde yeniden düzenlenmiştir.

1974-1975 eğitim/öğretim yılından itibaren öğretim süresi 4 yıla çıkarılmak suretiyle, eğitim/öğretim sistemi; Elektrik-Elektronik, Makine, Yöneylem Araştırması-Yönetim, Kontrol Sistemleri, Gemi İnşa, Oşinografi, Uluslararası İlişkiler bilim dalları çerçevesinde şekillendirilmiş ve ilk mezunlar 1977-1978 yılında verilmiştir.

1984 yılında eğitim-öğretim sistemi yeniden değerlendirilmiş; bilimsel ve teknolojik gelişmelere paralel olarak Yöneylem Araştırması/Yönetim, Makine ve Elektrik/Elektronik (Muhabere, Bilgisayar, Kontrol, Elektrik) ana bilim dallarında eğitim/öğretime 1986-1987 yılında başlanmıştır.

Heybeliada'daki tesislerin gelişen eğitim sistemlerinin gereklerini bina ve tesis yönünden karşılayamaması, ulaşım sorunları ve Türk Donanması'nın deniz subayı ihtiyacının artması; Deniz Harp Okulu'nun istenen özelliklere uygun, geniş bir alana taşınmasını gündeme getirmiştir. Bu maksatla, TUZLA'da hazine arazileri ile istimlak edilen parsellerle 750 dönüm tutan Tuz Burnu Yarımadası'nda yeni bir Deniz Harp Okulu'nun inşası için 28 TEMMUZ 1977 tarihinde merhum Cumhurbaşkanı Fahri KORUTÜRK tarafından temel atılmıştır.
TUZLA.JPG


Deniz Harp Okulu

TUZLA'daki modern Deniz Harp Okulu tesisleri, 31 TEMMUZ 1985 tarihinde Cumhurbaşkanı Kenan EVREN tarafından hizmete açılmış ve Heybeliada'daki tesisler Deniz Lisesi Komutanlığı'na devredilmiştir.

1988-1989 yılında üç bilimsel dalda ilk mezunlar verilmiştir. 1990 yılının başında Harp Okulları'nın statüsü ve 1462 sayılı Harp Okulları Kanunu'nun 2 nci maddesinde yer alan "Lisans Düzeyinde Eğitim" kavramı tartışılmaya başlanmıştır. Genelkurmay Başkanlığı'nca, Harp Okulu'ndan mezun olacak subaylara herhangi bir fakültede lisans tamamlama eğitimine gerek duymayacak şekilde belli bir dalda lisans düzeyi eğitim/öğretim verilmesi emredilmiştir. Bu emir üzerine YÖK'ün mühendislik çerçeve programı Boğaziçi, İTÜ ve ODTÜ programları da gözden geçirilerek yeniden düzenlenen programlar 1991-1992 yılında uygulanmaya başlanmış ve 1993-1994 yılında ilk mezunlar verilmiştir.

1992-1993 yılından itibaren sivil lise mezunlarından bayan öğrenciler de alınmaya başlanmıştır. Dost ve Müttefik ülkeler ile yapılan askeri eğitim işbirliği anlaşmaları çerçevesinde, özellikle Türki Cumhuriyetlerden olmak üzere 1993-1994 yılından itibaren misafir askeri öğrenci alınmaya başlanmıştır.

1993-1994 yılında başlamak üzere Elektrik/Elektronik ana dalı alt opsiyonu olan "Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği" dalı ikiye ayrılarak Kontrol Sistemleri ve Bilgisayar Mühendisliği haline dönüştürülmüştür.

1995-1996 yılında birinci sınıftan başlamak üzere "Gaye-2000" adlı uygulamaya konulan yeni program ile Deniz Harp Okulu müfredatları STCW-95 Sözleşmesine (Uluslararası Gemi Adamı Yetiştirme Programı) uyumlu hale getirilerek meslek ve yabancı dil dersleri arttırılmış, dört yıllık kredi saat toplamları azaltılmış, proje dersi tek yarı yıldan iki yıla yayılmış, Meteoroloji ve İstihbarat dersleri ilave edilmiş ve birinci sınıfın Savaş Beden Eğitim Dersi 15.30'dan önceki haftalık ders programına alınmıştır.

Deniz Piyade ve İstihkam sınıfı yetiştirmek üzere, 1995-1996 yılında başlatılmak üzere dış kaynaktan birinci sınıfa erkek öğrenci almaya başlanmış, ancak; müteakip yıl bu amaçla öğrenci alınmasından vazgeçilmesine rağmen 1997-1998 yılında mezun olan sınıftan itibaren Deniz Piyade ve İstihkam sınıfı subay mezun edilmeye başlanmıştır.

1996-1997 yılında mezun olan öğrencilere "Subay Diploması" ile birlikte mühendislik unvan ve yetkilerini de içeren ayrı bir "Lisans Diploması" da verilmiştir.

17 MAYIS 2000 tarihinde yürürlüğe giren 4566 sayılı yeni Harp Okulları Kanunu ile Öğretim Başkanlığı'nın teşkilat ve kadroları yeniden düzenlenmiştir. Bu kapsamda; Öğretim Başkanı Dekan olarak değiştirilmiş, mühendislik diploması veren dallar bölüm olarak yeniden kurulmuş ve bölümlere bağlı Ana Bilim Dalları açılarak bölüm sayısı 4'ten 9'a çıkarılmıştır. Aynı kanun gereğince; Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacına yönelik bilim dallarında, 2001-2002 yılından itibaren lisansüstü eğitim/öğretim vermek ve bilimsel araştırmalar yapmak üzere "Deniz Bilimleri ve Mühendisliği Enstitüsü " kurulmuştur.

Deniz Harp Okulu NİSAN 2004 ayından itibaren üniversiteler arasında uluslar arası işbirliğini teşvik ederek, öğrencilerin ve eğitimcilerin karşılıklı değişimi ve Avrupa Birliği ülkelerindeki çalışmaların ve alınan derecelerin akademik olarak tanınması amacını taşıyan ERASMUS projesine dahil olmuştur.

2004-2005 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren mevcut branşlara ilave olarak Sahil Güvenlik Komutanlığı kadrolarında görev yapmak üzere öğrenci alımlarına başlanmıştır.
 

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
A- ÖĞRENİM İLE İLGİLİ KOŞULLAR


1. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak olan 2012 Yılı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) katılmış ve tespit edilecek taban puanı almış olmak.

2. Aşağıda belirtilen okul türlerinden birinin, fen bilimleri alanından mezun olmak.
a. 11033 Anadolu Lisesi (Yabancı Dille Öğretim Yapan Resmi Liseler)
b. 11058 Fen Lisesi
c. 11017 Lise (Resmi ve Gündüz Öğretim Yapan Liseler)
ç. 11106 Lise, Özel Lise (Yabancı Dil Ağırlıklı Program Uygulayan Liseler)
d. 11066 Özel Fen Lisesi
e. 11025 Özel Lise
f. 11041 Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise
g. 30028 Lise Programı
ğ. 30077 Lise Programı (Yabancı Dil Ağırlıklı)
h. 50027 Anadolu Öğretmen Lisesi
ı. 50019 Öğretmen Lisesi

3. Öğreniminin herhangi bir safhasında meslek veya mesleğe yönelik okullarda okumamış olmak.

4. 2012 yılı ikinci seçim aşamaları sınavının başlangıç tarihine kadar mezun olacak durumda olmak veya dönemine bakılmaksızın 2011 yılı mezunu olmak. (Daha önceki yıllarda mezun olanlar başvuramazlar)

5. Herhangi bir nedenle askeri okullardan çıkmamış/çıkarılmamış, sivil okullardan ise çıkarılmamış olmak.


B- SAĞLIK İLE İLGİLİ KOŞULLAR


1. T.S.K. Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nin askeri okullara girecek öğrenci adaylarına ilişkin sağlık niteliklerine uygun olmak ve bu durumunu ikinci seçim aşamalarında başarılı olduktan sonra sevk edilecekleri asker hastanelerinden alacakları “Askeri Öğrenci Olur” kararlı sağlık raporu ile belgelendirmek.

2. Vücut yapısı düzgün, her bakımdan sağlam ve fiziksel görünüşü kusursuz olmak (Göğüs kafesinde şekil bozukluğu bulunmamak, vücudunun herhangi bir yerinde dikkati çekecek ve göz estetiğini bozucu yara, yanık, leke bulunmamak, düztaban olmamak ne derece olursa olsun gözlük, lens kullanmamak, gözlerinde şaşılık, renk körlüğü vb. hastalık bulunmamak).

3. Türkçeyi kusursuz konuşmak (Dilinde kekemelik, pelteklik, tutukluk, artikülasyon bozuklukları vb. olmamak).


C- YAŞ, BOY VE AĞIRLIK İLE İLGİLİ KOŞULLAR


1. En fazla 20 (1992 ve sonrası doğumlu) yaşında olmak (Yaş düzeltmesi yaptıranların, düzeltmeden önceki yaşları dikkate alınır).

2. T.S.K. Sağlık Yeteneği Yönetmeliği ve Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı Deniz Okullarına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Yönergesi’de belirtilen boy ve ağırlık ölçüleri sınırları içersinde boy ve ağırlığa sahip olmak. Boy ve ağırlık ölçüleri 3 ve 4’ncü sayfadaki tablolarda gösterilmiştir. Bu ölçülerde tolerans kabul edilmez. Boy ve ağırlık çıplak ayakla, şort/mayo giyilmiş olarak ölçülür.

Ç- ÖZEL KOŞULLAR


1. Yapılacak sınav, görüşme ve diğer seçim aşamalarında başarılı olmak ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca belirlenen kontenjanlar içersinde olmak.


2. İlgili mevzuat gereği yüklenme ve kefalet senetleri düzenlemek.

3. İntibak eğitiminde başarılı olmak.

4. Giriş koşullarını taşımadıkları halde yanlış bilgi vererek asılsız belge düzenleyen ve güvenlik soruşturması olumsuz çıkan öğrencilerin, okula kayıt yaptırmış olsalar bile bu durumları eğitim öğretim süresi içerisinde ne zaman tespit edilirse edilsin okul ile ilişikleri derhal kesilir ve haklarında yasal işlem yapılır.

5. Deniz Harp Okulu için ilan edilen “İkinci Seçim Aşamaları Çağrı Taban Puanının” %90’ı oranında puan alan şehit, malül gazi ve muharip gazi çocukları ikinci seçim aşamalarına davet edilir. Seçim aşamalarında başarılı olan bu vasıfdaki öğrencilere alınacak öğrenci sayısının %5’i oranında kontenjan verilir. Bu nitelikteki adaylar durumlarını belgelemek zorundadır.


D- SOSYAL DURUM, AHLAK VE KARAKTER İLE İLGİLİ KOŞULLAR


1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,


2. Harp Okulları Yönetmeliğinin 44’üncü maddesinde düzenlenmiş olan “Harp Okulları Giriş Koşullarını” taşımak,

3. Okula karşı uygun nitelikte sorumlu bir veli göstermek.

 

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
(1) Askerliğin gerektirdiği önderlik niteliklerini, öğretme ve eğitme yeteneğini kazanmış, ahlaken, fikren ve bedenen gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere sahip,
(2) Çağın gerekleri ve gelişmekte olan teknoloji doğrultusunda silahlı kuvvetlerin gelişiminde önderlik edebilecek yeterlikte, fen bilimleri ile askeri, teknik ve sosyal bilimlerde gerekli bilgi ve beceriye erişmiş,
(3) Mezuniyet sonrası öğretim ve eğitimi izleyebilecek ve ileri safhalardaki görevleri yapmaya temel olacak yönelişi kazanmış, karşılaşacağı yurt ve dünya sorunlarını Atatürk ilkeleri doğrultusunda kavrama ve izleme yeteneğine sahip, muvazzaf deniz subayı yetiştirmektir.

Yukarıdaki genel amaçların yanında; mezuniyetlerini müteakip su üstü gemilerinde seyirde, güverte ve makine vardiya subaylığı ile limanda güverte ve makine nöbetçi subaylığı görevlerini, kısa süreli görev öncesi kurslarını müteakip ise su üstü gemilerindeki branş subaylığı görevlerini yapabilecek bilgi ve eğitimi vermektir. Ayrıca, gemi, filotilla ve filo bünyesindeki çeşitli deniz harp silah ve araçlarının teknik ve taktık kullanma esaslarının temel prensiplerini öğretmek ve bu birlik ve karargahlarda görev yapabilecek temel bilgileri vermek, temel denizcilik kavram ve usullerini öğretmek, eğitimini yaptırmaktır. Dört yıllık Deniz Harp Okulu eğitimi süresince, her subaya, endüstri, makine, gemi inşa, elektrik/elektronik (elektronik, iletişim, kontrol sistemleri) ve bilgisayar dallarında mühendislik düzeyinde lisans öğrenimi verilmektedir.

Öğrenci Kaynakları:

Deniz Harp Okulu'nun asıl öğrenci kaynağı Deniz Lisesi'dir. Deniz Lisesi mezunları şartsız olarak doğrudan Deniz Harp Okulu'na kabul edilmektedir. Ancak, ihtiyaç halinde sivil liselerin fen kolunu bitirenlerden de üniversite seçme sınav sonuçları esas alınarak(ÖSS) öğrenci alınmaktadır. 1994 - 95 eğitim-öğretim yılından itibaren Türkiye çapında yapılan üniversite seçme sınav sonuçlarına göre bayan öğrenciler de alınmaya başlanmıştır. Yabancı uyruklu öğrencilerin Deniz Harp Okulu'na kabul edilmeleri ise Genelkurmay Başkanlığı'nın muvafakati ve bakanlar kurulunun kararı üzerine yapılacak anlaşmalarla olmaktadır.

Akademik Yönetim:

Okul komutanı, dekan, öğrenci alay komutanı, bölüm başkanları ve plan araştırma ve program şube müdürü eğitim ve öğretim yüksek kurulunu oluşturur. Kurul, önemli akademik kararların alınmasını ve eğitim ve öğretim programlarının verilen emirler ve standartlar içerisinde yönlendirilmesini sağlar. Dekanlık, akademik öğretimi yaptırmakla görevli; elektrik/elektronik, bilgisayar, makina, gemi inşa, endüstri mühendislikleri ile sosyal, yabancı dil, fen ve mesleki bilimler bölüm başkanlığı ve bunlara bağlı ana bilim dalı başkanlıkları ile öğretimle ilgili faaliyetleri desteklemek üzere plan araştırma program, eğitim destek, ölçme ve değerlendirme ve otomatik bilgi işlem müdürlüğünden oluşmaktadır.

Eğitim/Öğretim Programları:

Teknolojinin hızla gelişmesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesine yeni giren yüksek teknoloji ürünü harp silah araç ve gereçlerini kullanan insan gücünün daha çok teknik bilgiye sahip olmasının gerekliliği ve bilgi çağında bulunmamız nedeniyle, Deniz Harp Okulu'nda öğrencilerin, hem deniz sınıfı subay, hem de yüksek öğrenim kurumlarınca kabul edilen bir mühendislik alanında lisans diploması almaları hedeflenmiştir. Bu amaçla eğitim ve öğretim programları üç temel unsurdan oluşmaktadır:

(1) Ortak okutulan; teknik, sosyal ve fen dersleri ile öğrencilerin; düşünme, araştırma, problem çözme, ve analiz-sentez yeteneklerini geliştirerek en doğru karara varabilecek düzeye getirmek ve çalışmalarını açık ve düzgün bir Türkçe ile ifade etmelerini sağlamak,

(2) Ortak okutulan akademik meslek dersleri ve tatbiki, askeri eğitim ve savaş beden eğitimi uygulamaları ile öğrencileri denizcilik ve liderlik konularında eğitmek,

(3) Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu bir alanda yüksek öğrenim kurumlarınca kabul edilen bir mühendislik alanında lisans diploması vermektir.

Yabancı Dil Öğretimi:

Deniz Harp Okulunda esas yabancı dil İngilizce'dir. Ancak, Deniz Lisesinden ve sivil kaynaktan alınan öğrencilerin, yapılan İngilizce dil sınavında üstün başarı sağlayanlar istekleri doğrultusunda ve öğrenci sayısına göre Almanca yabancı dilinde dört yıl süre ile öğrenim görmeleri mümkündür. Yabancı dil öğretiminde amaç; yabancı dili konuşup anlama meslek ile ilgili dökümanları okuyup anlama ve yazabilme becerisini kazandırmaktır.

Laboratuarlar:

Deniz Harp Okulu öğrencileri bulundukları sınıfın statüsüne göre; derslere uygulamalara, laboratuarlara devam etmek, sınavlara girmek ve tatbiki eğitimlere katılmak zorundadır.

GHAVUZ1.GIF


Öğrencilerin akademik öğrenimlerini, laboratuar ortamında pekiştirmek ve bilimsel araştırmalar da yapmaya imkan sağlayabilmek üzere Deniz Harp Okulunda;

elektrik makineleri ve devre analizi,
elektronik, iletişim ve mikroişlemciler,
mekanik, akışkanlar mekaniği ,malzeme,ısı ve termodinamik,
stimli makineler, dizel ve gaz türbini,
gemi resmi , teknik resim çizim hanesi,
gemi denge simülatörü,
su altı ve su üstü silahları,
meteoroloji,
gemi idare havuzu,
gemicilik,
seyir ve harita kullanma,
fizik; mekanik, elektrik/elektronik ve elektro optik,
kimya
planatoryum
yabancı dil laboratuarları bulunmaktadır.
Mühendislik dalları:

Deniz Harp Okulu'nda aşağıdaki mühendislik dallarında öğretim yapılmaktadır.

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ
MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ
GEMİ İNŞA MÜHENDİSLİĞİ
ELEKTRİK/ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
Birinci sınıftan ikinci sınıfa geçen öğrenciler, istekleri, başarı durumları ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın öngördüğü kontenjanlar göz önüne alınarak yukarıda belirtilen bilim dallarına ayrılmaktadır.

Eğitim - Öğretim süresi:

Deniz Harp Okulu, donanmanın ihtiyaç duyduğu deniz sınıfı subayları yetiştiren, aynı zamanda her bir öğrenciye, toplam 5 mühendislik alanından birinde 4 yıllık lisans düzeyinde eğitim ve öğretim veren bir yüksek öğretim kurumudur. Deniz Harp Okulunda bir eğitim-öğretim yılı 2 dönemden oluşmuştur. Bunlar:

- Akademik eğitim öğretim dönemi

- Yaz dönemi (tatbiki eğitim dönemi)

Öğretim ve eğitim yılı her yıl eylül ayının son veya ekim ayınının ilk pazartesi günü başlayarak 16 hafta süreli I. yarı yıl, 2 hafta I. yarı yıl bitirme sınavları, 2 hafta yarı yıl izni ve takiben 16 haftalık II. yarı yıl, 2 hafta II. yarı yıl bitirme sınavları, 4 hafta bütünleme not yükseltme ve tek ders sınavları olmak üzere toplam 42 haftalık akademik eğitim öğretim dönemi ile 10 haftalık yaz dönemini kapsar. Yaz döneminde öğrencilerin uygulamalı gemi eğitimleri ve izinleri planlanır.

Normal bir akademik hafta, 5 gün ve günde 6 ders periyodu olmak üzere 30 ders saatine bölünmüştür. bu sürenin 2 saati savaş beden eğitimine, 28 saati ise akademik derslere tahsis edilmiştir. ayrıca çarşamba günleri derslerden sonra temel askeri eğitim yaptırılmaktadır. Bir ders saati 50 dakikadır.

Yaz dönemi:

Akademik dönem içerisinde okutulan meslek derslerinin uygulamalı eğitimlerini yaptırmak, öğrencileri görev alacakları gemilere alıştırmak ve deniz ortamına uyumlarını sağlayarak denizcilik niteliklerini geliştirmek amacıyla akademik dönemin sonunda er,astsubay ve subay görevlerinin icra ettirildiği 4-5 hafta süreli dönemdir.

Sınav ve değerlendirme yöntemi:

Yetenekleri yüksek olan öğrenciler arasında bir yarışma ortamı yaratarak maksimum verimliliklerinin ortaya çıkmasını sağlamak ayrıca eğitim/öğretim ortamından kaynaklanacak sorunlardan öğrencilerin en az etkilenmesini temin etmek amacıyla Deniz Harp Okulu'nda "bağıl değerlendirme sistemi" uygulanmaktadır. Deniz Harp Okulu'nda her yarı yılda okutulan ders yarı yıl sonunda değerlendirilmekte ve sınıf geçme sistemi uygulanmaktadır.

Öğretim elemanları:

Deniz Harp Okulunda dersler, konularında uzman asker ve sivil öğretim elemanları tarafından verilmektedir. Meslek dersleri donanmanın seçkin subayları tarafından icra edilmektedir. Akademik öğretimde dersler 25-30 kişilik sınıflarda yürütülmektedir. Derslerde öğrencilerin fiilen katılımını gerektiren inceleme ve araştırmayı da kapsayan aktif öğretim yöntemi uygulanmaktadır.

Her kısma o kısma ders veren öğretim elemanlarından bir akademik danışman görevlendirilmektedir. Akademik danışmanlar; öğrencilerin eğitim ve öğretime yönelik, akademik konulardaki başvurularını değerlendirmekte, sınav neticelerini öğrencilere bildirmekte, başarısız öğrencileri takip ederek önlemlerin alınmasını sağlamakta ve başarılı öğrencilerin ödüllendirilmesini temin etmektedir.

Deniz Harp Okulu'nda her yarıyıl dersler 110 - 125 öğretim elemanı ile verilmektedir. bu öğretim elemanlarının yaklaşık % 15 - 20'si üniversite öğretim üyelerinden oluşmaktadır. Deniz Harp Okulu'nda ders veren öğretim elemanlarının %15'şi profesör, %5'i doçent, %10'u yardımcı doçent ve doktora seviyesinde akademik kariyerlidir. Okulumuzda yaklaşık 9 öğrenciye 1 öğretim elemanı düşmektedir.

Savaş beden eğitimi:

Savaş beden eğitimi dersleri, her sınıfa haftada iki saat olmak üzere, ayrı ders planı ve müfredat programı üzerinden uygulanmaktadır. Öğrencilerin savaş beden eğitimi notu yüzme, çeviklik parkuru ve dayanıklılık testinden aldıkları toplam not ile belirlenir. Deniz Harp Okulu Komutanlığı'nda öğrencilerin fiziki yeterliliklerini artırmak ve çeşitli sportif takımlarda spor yapmalarına olanak sağlamak maksadıyla, geniş bir spor kompleksi mevcuttur. Bu spor kompleksinde ; güç geliştirme merkezinin de içinde bulunduğu olimpik standartlarda bir yüzme havuzu, bir atlama havuzu, birden fazla spor takımının aynı anda çalışabileceği kapasitede kapalı spor salonu, iki adet çim futbol sahası , atletizm pisti ile 155 metrelik tartan pistli kapalı atletizm sahası, tenis kortları, açık basketbol ve voleybol sahaları bulunmaktadır. Ayrıca deniz sporları için; yat, yelkenli ve kürekli tekneler ile kapalı kürek çekme havuzunun yer aldığı kayıkhane binası bulunmaktadır. Modern spor tesislerine sahip Deniz Harp Okulu'nda her türlü spor eğitimi ihtisaslaşmış öğretim elemanlarınca verilmektedir. Spor etkinliklerinde özellikle su sporlarına ve takım çalışmalarına ağırlık verilmekte, Deniz Kuvvetleri Gücü ve Deniz Harp Okulu takımları, değişik kategorilerdeki Silahlı Kuvvetler, Deniz Kuvvetleri, Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı, Harp Okulları, Üniversiteler arası ve amatör liglerde spor müsabakalarına iştirak etmektedir.

ATOLYE.GIF
 
Üst