- Konum
- İzmir
-
- Üyelik Tarihi
- 9 Tem 2013
-
- Mesajlar
- 12,310
-
- MFC Puanı
- 5,935
MADDE 14- (1) Yabancı bayraklı deniz turizm araçlarından CE uygunluk işareti taşıyanlar için ayrıca sürvey yapılmayıp Uygun Teknik Sürvey Raporu düzenlenmeyecek, bu teknelerin kapasiteleri uygunluk beyanında ve üretici plakasında yer aldığı şekilde tespit edilecektir.
(2) CE uygunluk işareti taşımayan yabancı bayraklı deniz turizm araçlarına, Ek-4 de yer alan Uygun Teknik Sürvey Raporu kullanılarak sürvey yapıldıktan sonra uygun olanlara Uygun Teknik Sürvey Raporu 1 (bir) yıllığına düzenlenecektir. Tonnage 69 Sözleşmesine göre tonilato belgesi olmayanlar ulusal mevzuata göre ölçüm için gerekli belgeleri sağlayanlar Gemi ve Su Araçlarının Tonilatolarını Ölçme Yönetmeliğine göre, bunu sağlayamayanlar 3 boyut kuralına göre ölçülerek çıkan groston ve netton değeri Uygun Teknik Sürvey Raporuna işlenecektir.
Yükleme sınırı belgesi ile yükleme sınırı tespiti
MADDE 15 (1) Kabotaj seferi aşılarak uluslararası sefer yapan; fribord boyu 24 metre ve üzerinde Uluslararası Yükleme Sınırı Sözleşmesi kapsamında olan gemilere ve su araçlarına, sözleşmede belirtildiği şekliyle Uluslararası Yükleme Sınırı Belgesi, uluslararası sefer yapmayan fribord boyu 24 metre ve üzerindeki; gemilere ve yolcu veya yük taşıyan su araçlarına ise Ek-5 Ulusal Yükleme Sınırı Belgesi verilir. Fribord markasının şekli Yükleme Sınırı Belgesinde gösterilir.
(2) Yükleme Sınırı Belgesinin süresi, başlangıç sürveyinden itibaren beş yıldır. Ancak, belgenin bu süre sonuna kadar geçerli olabilmesi için yıllık sürveylerden geçirilmesi şarttır. Yıllık sürveylerin yapıldığına dair her defasında belge vize edilir.
(3) Başlangıç sürveyi, gemi formu ve üst yapı kısımlarının fribord hesaplarına ve onaylı fribord planına uygunluğu, yükleme durumlarının denge yeterliliği, menfezlerin emniyetli kapama tertibatı, lumbuzlar, kapılar ve su geçirmez bölmeler, ambar ağzı ve ambar kapakları, vardevela, su ve yük lumbarları, frengiler, havalandırma düzenekleri, üst yapılara giriş kapıları ve kapama düzenekleri gibi hususların Uluslararası Yükleme Sınırı Sözleşmesi ve bu Yönetmeliğin ilgili maddelerine uygunluğu kontrol edilerek yapılır.
(4) Gemi Sürvey Kurulu ve Liman Başkanlıkları, 5 inci maddenin sekizinci fıkrasında belirlenen yetki sınırları dahilinde, fribord hesabı ve planları onayı ile Yükleme Sınırı Belgesi sürvey ve belge düzenlemeye yetkilidir.
(5) Yıllık sürvey, Yükleme Sınırı Belgesinin devamlılığını ve geminin tahsis edildiği hizmet için yeterliliğinin uygunluğuna yönelik mevcut belgenin geçerlilik tarihi itibarıyla 12 aylık sürelerin 3 ay öncesi ile 3 ay sonrası aralığında yapılır.
(6) Yıllık sürveylerin, yapılamadığı durumlarda Yükleme Sınırı Belgesi geçersiz olur. Yeni belge yıllık fribord sürveyi yapılarak eski belgenin geçerlilik tarihine kadar yayımlanır. Ayrıca, gemi üzerinde fribord hesaplarını etkileyen bir değişikliğin olması durumunda Yükleme Sınırı Belgesi iptal edilir.
(7) Fribord boyu 24 metre ve üzerindeki gemi ve su araçlarının yükleme sınırları ve bu sınırları gösteren fribord markasının gemi üzerine markalanması denetim uzmanları gözetiminde yapılır. Yıllık sürvey onayı, yükleme sınırı belgesine yönelik yıllık sürveylerin yıldönümü aralığında yapılmasına müteakip, imza yetkilisince veya sürveyi yapan denetim uzmanı tarafından yapılır. Onay, denetim uzmanı tarafından vize bölümüne sürvey yeri ve tarihi girilerek imzalanması ve hologram yapıştırılması ile gerçekleştirilir.
(8) Fribord boyu 24 metre ve üzerindeki Uluslararası Yükleme Sınırı Sözleşmesi veya bu Yönetmelik kapsamındaki gemilerin her iki bordası üzerine ve güverte çizgisi altına konulacak yükleme markasının yeri ve şekli Uluslararası Yükleme Sınırı Sözleşmesine göre belirlenir.
(9) Yükleme sınırı markası gemi veya su aracının fribord boyu ortasında ve gemi ve su aracının her iki bordasında silinmez şekilde markalanır. Yükleme Sınırı Belgesinde şekli belirtilmiş olan fribord markası gemi üzerinde kaynakla veya en az 6 mm kalınlığında lama ile markalanmış olmak zorundadır. Kaynakla markalanması yapılması halinde kaynak hatları net bir çizgi olacak şekilde taşlanır. Fribord markasının sabitlenmesinde yükleme hatlarının üst noktasından ölçü alınacak şekilde yer tespiti yapılır. Metal olmayan teknelerde ise boyamak koşullarıyla koyu zemin üzerine açık ya da açık zemin üzerine koyu renkte belirtilir.
(10) Fribord boyu 24 metreden küçük yük veya yolcu taşıyan gemilerin asgari yükleme sınırı mesafesi tescil boyunun her metresi için; yolcu gemilerinde 2 santimetre, yük gemilerinde ise 1 santimetre olarak hesap edilir.
(11) Tam boyu 15 metre ve üzerinde ancak fribord boyu 24 metreden küçük yük veya yolcu taşıyan gemilerin güverte çizgisi ve yükleme sınırı çizgisi, gemi veya su aracının tescil boyu ortasında ve gemi ve su aracının her iki bordasında silinmez olarak çizgi boyu 300 milimetre ve eni ise 25 milimetre olacak şekilde iki çizgi olarak markalanır.
(12) Hesaplanan yükleme sınırı değeri, geminin çalışma alanları, geminin yapısı veya stabilitesi dikkate alınarak denetim uzmanı veya yetkilendirilmiş kuruluş tarafından artırılabilir.
(13) Uluslararası sefer yapmayan fribord boyu 24 metre ve üzerindeki gemiler için yükleme sınırları bakımından; 01 Aralık ile 15 Mart arası kış mevsimi, 16 Mart ile 30 Kasım arası yaz mevsimi olarak kabul edilir.
(14) Tam boyu 15 metreden küçük gemi ve su araçlarında güverte ve yükleme sınırı çizgilerinin konulması gerekmez.
(15) Gemilerin yükleme sınırı çizgisinin, geminin limanından hareketinden önce, seyir esnasında ve limana varışında hiçbir zaman suya batmamış olması gerekir.
(16) İdarenin bilgi ve onayı olmadan bu madde ile ilgili olarak gemi bünyesinde, teçhizatında, tertibatında ve malzemesinde hiçbir değişiklik yapılmaz.
Sualtı sürveyi
MADDE 16 (1) Sualtı sürveyi; karada veya kamera ile sualtında yapılır.
(2) 5 yıllık Denize Elverişlilik Belgesi veya Su Aracı Uygunluk Belgesi verilirken sualtı sürveyi olarak kara sürveyi yapılır.
(3) Kamera ile yapılan sualtı sürveyi aşağıdaki hususlar çerçevesinde yapılır.
a) Kamera ile yapılan sualtı sürveyi, İdare veya yetkilendirilmiş kuruluş sorumluluğunda yapılır. Kamera ile yapılan sualtı sürveyi, İdare veya yetkilendirilmiş kuruluş tarafından konu hakkında yetkilendirilmiş firmalarca yapılır. İdare tarafından bu yetkilendirme, Ek-6da sunulan Kamera ile Su Altı Sürveyi Yapacak Firmaların Yetkilendirme Kriterlerine göre yapılır. Kamera ile yapılan sualtı sürveyi konusunda yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından yapılan yetkilendirmeler İdare tarafından kabul edilir.
b) Kamera ile yapılan sualtı sürveyinin, kara sürveyinde elde edilen bilgileri sağlar nitelikte olması gerekir.
c) Referanslamak amacıyla güvertenin su hattı altında kalan kısmı araştırma hatları ile markalanır.
ç) Kamera ile yapılan sualtı sürveyi, İdarenin veya yetkilendirilmiş kuruluşun uzmanlarının nezaretinde ve mutabık kalınarak belirlenen, geminin korunaklı sular ve düşük gelgit ve akıntıların bulunduğu coğrafi konumda gerçekleştirilir. Sualtı görünürlüğünün yüksek ve karinanın temiz olması gerekir. İdarenin veya yetkilendirilmiş kuruluşun uzmanlarının, kapalı devre yayınla aktarılan görüntülerin sunum metodunun tatminkar olduğunu teyit etmelidir. Dalgıçla yapılan iki yönlü iletişimin tatminkar olması gerekir.
d) Kamera ile yapılan sualtı sürveyinin başlangıcından önce ekipmanlar ve yöntem konusunda İdare, yetkilendirilmiş kuruluş, gemi donatanı veya işleticisi ve dalgıç firması temsilcilerinin mutabık kalmaları gerekir.
(4) Gemi veya su araçlarının karada veya havuzda yapılan denetim ve kontrollerinden oluşan kara sürveyinin yapılabilmesi için gemilerin veya su araçlarının karaya veya havuza alınmış durumda ve omurga ile sualtında kalan yüzeylerinin ayrıntılı olarak incelenmesini sağlamak için zeminden itibaren yeterli bir yükseklikte olması gerekmektedir.
(5) Kara sürveyinde;
a) Deniz suyu alıcı ve verici bağlantılarının, valflerinin ve süzgeçlerinin, borda boşaltım ağızlarının,
b) Kapılar, pencereler ve lumbuzların su geçmez ve sızdırmazlığının, açma kapama sisteminin faal olarak çalıştığının,
c) Vardevelalar ve parampetlerin deformasyon ve çürüme,
ç) Demir, zincir, ırgat ve bağlama donanımlarının ve güverte bağlantılarının,
d) Hava firar, iskandil, havalandırma, doldurma devresi ile diğer tüm boru bağlantı ve devrelerinin çürüme ve deformasyon,
e) Pervane ve kanatlarının,
f) Ana makine ve yardımcıların sabitleştirme ekipmanlarının,
g) Dümen ve yelpazesi burç ve yataklarının,
ğ) Geminin dış kaplamaları, postaları, kemereleri, tülanileri, güverteleri, perdeleri, döşekleri gibi yapısal kısımlarda ve elemanlarında deformasyon olup olmadığının gözle kontrolü, zayıflığından şüphe edilen yerlerin yenilenmesi, ahşap teknelerde kalafatlamanın yapıldıktan sonra macun ve boyası veya verniklenmesi, fiber teknelerde dış kaplama temizliği yapılması ile tüm gemilerin sualtı kesiminin deniz canlılarından koruyucu boya ile boyanarak gerekli olan tutyaların yerlerine yerleştirilmesinin,
h) 17 nci madde hükümlerine göre sac kalınlık ölçümlerinin ve 19 uncu madde hükümlerine göre demir ve zincirlerin,
kontrolü yapılır.
(2) CE uygunluk işareti taşımayan yabancı bayraklı deniz turizm araçlarına, Ek-4 de yer alan Uygun Teknik Sürvey Raporu kullanılarak sürvey yapıldıktan sonra uygun olanlara Uygun Teknik Sürvey Raporu 1 (bir) yıllığına düzenlenecektir. Tonnage 69 Sözleşmesine göre tonilato belgesi olmayanlar ulusal mevzuata göre ölçüm için gerekli belgeleri sağlayanlar Gemi ve Su Araçlarının Tonilatolarını Ölçme Yönetmeliğine göre, bunu sağlayamayanlar 3 boyut kuralına göre ölçülerek çıkan groston ve netton değeri Uygun Teknik Sürvey Raporuna işlenecektir.
Yükleme sınırı belgesi ile yükleme sınırı tespiti
MADDE 15 (1) Kabotaj seferi aşılarak uluslararası sefer yapan; fribord boyu 24 metre ve üzerinde Uluslararası Yükleme Sınırı Sözleşmesi kapsamında olan gemilere ve su araçlarına, sözleşmede belirtildiği şekliyle Uluslararası Yükleme Sınırı Belgesi, uluslararası sefer yapmayan fribord boyu 24 metre ve üzerindeki; gemilere ve yolcu veya yük taşıyan su araçlarına ise Ek-5 Ulusal Yükleme Sınırı Belgesi verilir. Fribord markasının şekli Yükleme Sınırı Belgesinde gösterilir.
(2) Yükleme Sınırı Belgesinin süresi, başlangıç sürveyinden itibaren beş yıldır. Ancak, belgenin bu süre sonuna kadar geçerli olabilmesi için yıllık sürveylerden geçirilmesi şarttır. Yıllık sürveylerin yapıldığına dair her defasında belge vize edilir.
(3) Başlangıç sürveyi, gemi formu ve üst yapı kısımlarının fribord hesaplarına ve onaylı fribord planına uygunluğu, yükleme durumlarının denge yeterliliği, menfezlerin emniyetli kapama tertibatı, lumbuzlar, kapılar ve su geçirmez bölmeler, ambar ağzı ve ambar kapakları, vardevela, su ve yük lumbarları, frengiler, havalandırma düzenekleri, üst yapılara giriş kapıları ve kapama düzenekleri gibi hususların Uluslararası Yükleme Sınırı Sözleşmesi ve bu Yönetmeliğin ilgili maddelerine uygunluğu kontrol edilerek yapılır.
(4) Gemi Sürvey Kurulu ve Liman Başkanlıkları, 5 inci maddenin sekizinci fıkrasında belirlenen yetki sınırları dahilinde, fribord hesabı ve planları onayı ile Yükleme Sınırı Belgesi sürvey ve belge düzenlemeye yetkilidir.
(5) Yıllık sürvey, Yükleme Sınırı Belgesinin devamlılığını ve geminin tahsis edildiği hizmet için yeterliliğinin uygunluğuna yönelik mevcut belgenin geçerlilik tarihi itibarıyla 12 aylık sürelerin 3 ay öncesi ile 3 ay sonrası aralığında yapılır.
(6) Yıllık sürveylerin, yapılamadığı durumlarda Yükleme Sınırı Belgesi geçersiz olur. Yeni belge yıllık fribord sürveyi yapılarak eski belgenin geçerlilik tarihine kadar yayımlanır. Ayrıca, gemi üzerinde fribord hesaplarını etkileyen bir değişikliğin olması durumunda Yükleme Sınırı Belgesi iptal edilir.
(7) Fribord boyu 24 metre ve üzerindeki gemi ve su araçlarının yükleme sınırları ve bu sınırları gösteren fribord markasının gemi üzerine markalanması denetim uzmanları gözetiminde yapılır. Yıllık sürvey onayı, yükleme sınırı belgesine yönelik yıllık sürveylerin yıldönümü aralığında yapılmasına müteakip, imza yetkilisince veya sürveyi yapan denetim uzmanı tarafından yapılır. Onay, denetim uzmanı tarafından vize bölümüne sürvey yeri ve tarihi girilerek imzalanması ve hologram yapıştırılması ile gerçekleştirilir.
(8) Fribord boyu 24 metre ve üzerindeki Uluslararası Yükleme Sınırı Sözleşmesi veya bu Yönetmelik kapsamındaki gemilerin her iki bordası üzerine ve güverte çizgisi altına konulacak yükleme markasının yeri ve şekli Uluslararası Yükleme Sınırı Sözleşmesine göre belirlenir.
(9) Yükleme sınırı markası gemi veya su aracının fribord boyu ortasında ve gemi ve su aracının her iki bordasında silinmez şekilde markalanır. Yükleme Sınırı Belgesinde şekli belirtilmiş olan fribord markası gemi üzerinde kaynakla veya en az 6 mm kalınlığında lama ile markalanmış olmak zorundadır. Kaynakla markalanması yapılması halinde kaynak hatları net bir çizgi olacak şekilde taşlanır. Fribord markasının sabitlenmesinde yükleme hatlarının üst noktasından ölçü alınacak şekilde yer tespiti yapılır. Metal olmayan teknelerde ise boyamak koşullarıyla koyu zemin üzerine açık ya da açık zemin üzerine koyu renkte belirtilir.
(10) Fribord boyu 24 metreden küçük yük veya yolcu taşıyan gemilerin asgari yükleme sınırı mesafesi tescil boyunun her metresi için; yolcu gemilerinde 2 santimetre, yük gemilerinde ise 1 santimetre olarak hesap edilir.
(11) Tam boyu 15 metre ve üzerinde ancak fribord boyu 24 metreden küçük yük veya yolcu taşıyan gemilerin güverte çizgisi ve yükleme sınırı çizgisi, gemi veya su aracının tescil boyu ortasında ve gemi ve su aracının her iki bordasında silinmez olarak çizgi boyu 300 milimetre ve eni ise 25 milimetre olacak şekilde iki çizgi olarak markalanır.
(12) Hesaplanan yükleme sınırı değeri, geminin çalışma alanları, geminin yapısı veya stabilitesi dikkate alınarak denetim uzmanı veya yetkilendirilmiş kuruluş tarafından artırılabilir.
(13) Uluslararası sefer yapmayan fribord boyu 24 metre ve üzerindeki gemiler için yükleme sınırları bakımından; 01 Aralık ile 15 Mart arası kış mevsimi, 16 Mart ile 30 Kasım arası yaz mevsimi olarak kabul edilir.
(14) Tam boyu 15 metreden küçük gemi ve su araçlarında güverte ve yükleme sınırı çizgilerinin konulması gerekmez.
(15) Gemilerin yükleme sınırı çizgisinin, geminin limanından hareketinden önce, seyir esnasında ve limana varışında hiçbir zaman suya batmamış olması gerekir.
(16) İdarenin bilgi ve onayı olmadan bu madde ile ilgili olarak gemi bünyesinde, teçhizatında, tertibatında ve malzemesinde hiçbir değişiklik yapılmaz.
Sualtı sürveyi
MADDE 16 (1) Sualtı sürveyi; karada veya kamera ile sualtında yapılır.
(2) 5 yıllık Denize Elverişlilik Belgesi veya Su Aracı Uygunluk Belgesi verilirken sualtı sürveyi olarak kara sürveyi yapılır.
(3) Kamera ile yapılan sualtı sürveyi aşağıdaki hususlar çerçevesinde yapılır.
a) Kamera ile yapılan sualtı sürveyi, İdare veya yetkilendirilmiş kuruluş sorumluluğunda yapılır. Kamera ile yapılan sualtı sürveyi, İdare veya yetkilendirilmiş kuruluş tarafından konu hakkında yetkilendirilmiş firmalarca yapılır. İdare tarafından bu yetkilendirme, Ek-6da sunulan Kamera ile Su Altı Sürveyi Yapacak Firmaların Yetkilendirme Kriterlerine göre yapılır. Kamera ile yapılan sualtı sürveyi konusunda yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından yapılan yetkilendirmeler İdare tarafından kabul edilir.
b) Kamera ile yapılan sualtı sürveyinin, kara sürveyinde elde edilen bilgileri sağlar nitelikte olması gerekir.
c) Referanslamak amacıyla güvertenin su hattı altında kalan kısmı araştırma hatları ile markalanır.
ç) Kamera ile yapılan sualtı sürveyi, İdarenin veya yetkilendirilmiş kuruluşun uzmanlarının nezaretinde ve mutabık kalınarak belirlenen, geminin korunaklı sular ve düşük gelgit ve akıntıların bulunduğu coğrafi konumda gerçekleştirilir. Sualtı görünürlüğünün yüksek ve karinanın temiz olması gerekir. İdarenin veya yetkilendirilmiş kuruluşun uzmanlarının, kapalı devre yayınla aktarılan görüntülerin sunum metodunun tatminkar olduğunu teyit etmelidir. Dalgıçla yapılan iki yönlü iletişimin tatminkar olması gerekir.
d) Kamera ile yapılan sualtı sürveyinin başlangıcından önce ekipmanlar ve yöntem konusunda İdare, yetkilendirilmiş kuruluş, gemi donatanı veya işleticisi ve dalgıç firması temsilcilerinin mutabık kalmaları gerekir.
(4) Gemi veya su araçlarının karada veya havuzda yapılan denetim ve kontrollerinden oluşan kara sürveyinin yapılabilmesi için gemilerin veya su araçlarının karaya veya havuza alınmış durumda ve omurga ile sualtında kalan yüzeylerinin ayrıntılı olarak incelenmesini sağlamak için zeminden itibaren yeterli bir yükseklikte olması gerekmektedir.
(5) Kara sürveyinde;
a) Deniz suyu alıcı ve verici bağlantılarının, valflerinin ve süzgeçlerinin, borda boşaltım ağızlarının,
b) Kapılar, pencereler ve lumbuzların su geçmez ve sızdırmazlığının, açma kapama sisteminin faal olarak çalıştığının,
c) Vardevelalar ve parampetlerin deformasyon ve çürüme,
ç) Demir, zincir, ırgat ve bağlama donanımlarının ve güverte bağlantılarının,
d) Hava firar, iskandil, havalandırma, doldurma devresi ile diğer tüm boru bağlantı ve devrelerinin çürüme ve deformasyon,
e) Pervane ve kanatlarının,
f) Ana makine ve yardımcıların sabitleştirme ekipmanlarının,
g) Dümen ve yelpazesi burç ve yataklarının,
ğ) Geminin dış kaplamaları, postaları, kemereleri, tülanileri, güverteleri, perdeleri, döşekleri gibi yapısal kısımlarda ve elemanlarında deformasyon olup olmadığının gözle kontrolü, zayıflığından şüphe edilen yerlerin yenilenmesi, ahşap teknelerde kalafatlamanın yapıldıktan sonra macun ve boyası veya verniklenmesi, fiber teknelerde dış kaplama temizliği yapılması ile tüm gemilerin sualtı kesiminin deniz canlılarından koruyucu boya ile boyanarak gerekli olan tutyaların yerlerine yerleştirilmesinin,
h) 17 nci madde hükümlerine göre sac kalınlık ölçümlerinin ve 19 uncu madde hükümlerine göre demir ve zincirlerin,
kontrolü yapılır.