• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Descartes (1596-1650)

SouL

➡️ ↘️ ↖️ ↪️ ↩️ ⤴️ ⤵️ Ben Sakinim!!!
Yönetici
Üyelik Tarihi
8 Ara 2012
Mesajlar
17,549
MFC Puanı
4,621
Frans_Hals_-_Portret_van_Ren%C3%A9_Descartes.jpg


Fransız filozof. Matematik eğitmeni olarak kariyer yapmaya başlar. Bavyera Ordusu’nda da aynı zamanda çalışmaktaydı. İnsan bilgeliğini şüphecilik olmadan ifade etmek istiyordu. Rasyonel- akılcı düşüncenin babasıdır. Kartezyen koordinat sistemini kurdu. Matematiğin prensiplerini yazdı. Meditasyonlar adlı kitabı hayatı anlamaya yönelik çalışmasıdır.Düşünüyorum öyleyse varım. (“Cogito, ergo sum.”) sözünde kişinin şüphe edemeyeceği tek şeyin kendisi olduğunu ifade etti. Tekbencilik ve kendine indirgeme huylarının ortaya çıkmasına neden oldu. Matematikte kullandığımız x,y,z bilinmeyenleri ile A,B,C sabitlerini ilk tarif eden odur. Matematikte çığır açan bir bilim adamı olduğu kadar metafizik ve epistemolojide ilk akla gelenlerdendir.
 
Descartes'in Matematik Felsefesi ve Matematik Alanındaki Önemli Çalışmaları
  • Kartezyen Koordinasyon Sistemi (Düzlem Geometrisi Üzerine): Descartes'in kartezyen teoremi, analitik geometrinin gelişimine büyük katkıda bulunan önemli bir çalışmasıdır.
  • La Geometrie: İlgili eser ise bu alanda Descartes'in matematiksel çözümlemeler üzerine işlediği en önemli eseridir. Descartes, kaynağı denklemler olan eğrilerin sınıflandırılmasında yine denklemleri baz almıştır ve matematiksel denklemlerde alfabenin son harflerini (x,y ve z ...gibi) bilinmeyen çokluklar için, ilk harflerini de (a,b ve c...gibi) bilinen çokluklar için kullanmıştır.
  • Karmaşık Sayılar Tanımı: Descartes, imaginery kavramını karmaşık sayılar için kullanmış ve negatif sayıların karekökünün sanal olarak ifade edilebileceğini söyleyerek ilgili sayıları tanımlamıştır.
 
Geri
Üst