• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Dizüstü PC'in Pil Süresini Artırmak İçin 15 İpucu

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,087
Mesajlar
5,879
MFC Puanı
20,700
Eğer bir süredir dizüstü PC kullanıyorsanız, burada yazılan tekniklerin ve püf noktalarının büyük bir kısmını büyük ihtimalle biliyorsunuzdur. Ama yine de bir göz atmakta fayda var, belki gözünüzden bir şeyler kaçıyordur...

1. Sık sık disk birleştirme yapın. Sabit diskiniz ne kadar az çalısırsa pili o kadar az tüketir. Bu yüzden sabit diskinizdeki dosyaların fragmante olmasını (birkaç parçaya ayrılmasını) sık sık DEFRAG işlemini yaparak engelleyin ve sabit disk kullanımını azaltın.

2. Parlaklıgı düşürün. Hem CPU hem de ekran parlaklığını kabul edebileceğiniz limitlere kadar düşürerek pil süresinde ciddi tasarruflar elde etmek elinizde.

3. Arka plan programları. Arka planda çalısan programların sayısını mümkün olduğunca azaltın. Bu sayede CPU'ya düşen yükü hafifletmis olacaksınız.

4. Harici aygıtlar. Pille çalışırken gerekmedikçe kablosuz ağ, USB disk, hatta USB fare bile kullanmayın.

5. Daha fazla RAM. Laptop'unuza yapacağınız bir RAM terfisi pil süresinde ciddi uzamaları beraberinde getirecektir. Bilgisayarınızda daha fazla RAM olursa sabit diske daha az iş düşer, böylece pil daha az tüketilir.

6. CD ve DVD sürücüler. Film seyredecekseniz, filmleri önce sabit diskinize çekin, oradan izleyin. WinCDEmu(free lisanlı) gibi Sanal CD/DVD sürücüler de kullanabilirsiniz. CD ve DVD sürücüler iki de bir durup /dönerek pil'e gereksiz yere enerji harcatırlar.

7. Pil temas noktalarının temizliği. İki üç ayda bir pili çıkarın, alkollü bir bezle pil temas noktalarındaki metal bölgeleri temizleyin. Bu sayede pilden gelen akım laptop'a daha verimli olarak transfer edilecektir.

8. Pilinize antrenman yaptırın. İki üç haftada bir laptop'u makul bir süre pille kullanın (eğer çok fazla mobil çalısan biri değilseniz).

9. Hibernate (Uyku Modu) . Mutlaka Standby (bekleme) yerine Hibernate (uyku modu) seçeneğini kullanın. Kullanmadığınız zaman bekleme esnasında uyku modu çok daha az pil tüketecektir.

10. Fazla ısınmasına izin vermeyin. Laptop'lar sıcağı pek sevmezler. Havalandırma deliklerini ve fan çıkıslarını belli periyotlarla temizlemeyi ihmal etmeyin.

11. Güç tüketim yönetimi. Güç yönetimini mümkünse Windows'a bırakmayın. Eğer bilgisayarınızla beraber geldiyse mutlaka onun için özel olarak üretilmiş olan güç tüketim yönetim uygulamasını (Toshiba Power Saver... gibi) kullanın. Genelde tüm bu programlarda "maksimum pil ömrü" seçeneği vardır, seyahatlerde bu seçeneği tercih edin.

12. Çoklu çalısma. Pil ile çalısırken ekrana bir sürü uygulama açıp aralarında geçiş yaparak çalışmayın.Örneğin, bir rapor üzerinde çalışırken arka planda MP3 dinleme alışkanlığını terk edin.

13. Önceliklerinizi iyi hesap edin. Eğer seyahatteyseniz ve canınız çok sıkılmadıysa DVD seyretmeyin veya oyun oynamayın. Böylece çok az güç tüketen yazı yazma, e-mail okuma gibi işle ilgili aktiviteler için daha fazla pil ömrü ayırmış olursunuz.

14. Bellek etkisi. Eğer eski model bir laptop kullanıyorsanız "bellek etkisi" problemini minimuma indirmek için iki üç haftada bir pilleri sonuna kadar şarj edin ve sonuna kadar boşaltın. Li-on pil kullanan laptop modelleri eski olsalar bile bu genellemenin dışındadırlar.

15. Otomatik kayıt. Bu özelliği kullanmayın. Belli aralıklarla sabit diski çalıstıran ve dosyalarınızı kaydeden bu seçenek pili daha çabuk tüketir.

Kaynak : PC World Dergisi-2010
 
Son düzenleme:
Üst