Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

DOS Joker ve Yönlendirme Karakterleri

TRWE_2012

لِيَغْفِرَ لَكَ اللّٰهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِك
Moderatör
Konum
BERTUNA
  • Üyelik Tarihi
    2 Haz 2020
  • Mesajlar
    5,358
  • MFC Puanı
    16,420
MS-DOS Joker ve yönlendirme karakterleri
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DOS işletim sistemi dosya adlarının aranması ve belirtilmesi sırasında bazı karakterlerin joker olarak kullanılmasına izin vermektedir. Bu karakterlerin sayesinde dosya isimlerinden hatırlayamadığımız karakterlerin yerine joker karakterler yazılır. DOS işletim sisteminde kullanılan joker karakterler:

1- ? (soru işareti),
2- * (yıldız) karakterleridir.

a) ? (soru işareti): Dosya isminde yer alan tek bir karakter yerine geçer. Örneğin: İlk karakterini hatırlayamadığımız bir dosya adını şu şekilde yazabiliriz: ?ıldırım.txt Dos işletim sistemi ilk karekter ne olursa olsun diğer karakterleri aynı olan dosyaları dikkate alacaktır.

b) * (yıldız): Dosya isminde belirtilmeyen birden fazla karakteri temsil eder. Örneğin: ilk karakterini hatırlayamadığımız veya ismin bütün karakterlerini hatırlayamadığımız zamanlarda ve uzantısı txt (metin dosyası) olan bir dosyayı aradığımızda joker karakterin kullanımı şöyledir: *.txt ya da ilk karakteri r olan bir txt dosyasını aradığımızda kullanımı şöyledir: r*.txt Böyle bir durumda DOS işletim sistemi uzantısı txt olan bütün dosyaları dikkate alarak bize mevcut olan bütün txt uzantılı dosyaları listeleyecektir.

c) Yönlendirme : (iki nokta üst üste) karakteridir. İki nokta üst üste karakteri çalışılan ortamların değiştirilmesine veya seçilmesi işleminde sürücü harfinden sonra yazılarak işlemleri o sürücüye yönlendirir. Örneğin: A:\> sürücüsünden C sürücüsüne geçmek için C: yazılarak enter (giriş ya da onay) tuşuna bastığımızda çalışılan sürücü değişecektir. Komut kabul ifadesi C:\> olarak değişecektir.
 
Üst Alt