Neler yeni
Türkiye'nin En Güncel Forum Sitesi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Edatlar, Bağlaçlar, Ünlemlerle İlgili Test Soruları

Jade

Kayıtlı Üye
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    30 Kas 2012
  • Mesajlar
    7,557
  • MFC Puanı
    221
  • MFC Seviyesi

EDATLAR, BAĞLAÇLAR, ÜNLEMLERLE İLGİLİ TEST SORULARI 1


1. Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili sözcük tür olarak ötekilerden farklıdır?
a) Gönül ne gezersin sarp kayalarda
b) Gittim o son diyara ki serhaddıdır yerin
c) Gül bile kıskandı döktü yaprağın
d) Bu viranede de kuşlar öterdi
e) Yorgun bir çınardı; fakat hep ayakta

2. “Yalnız” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç görevinde kullanılmıştır?
a) Adam yalnız yaşamaya bir türlü alışamamıştı.
b) Arkadaşım beş yıldır bu evde yalnız kalıyor.
c) Büyük yazar, sonunda bu yolda yalnız kaldı.
d) Biz de geliriz; yalnız çok oturmayız.
e) Bu konuyu yalnız o biliyordu.

3. “ki” bağlacı, aşağıdaki cümlelerin hangisinde “koşul” ilgisi kurmuştur?
a) Evden çıkıyordum ki telefon çaldı.
b) Senin yaptıklarını hiç unutmadık ki.
c) Sorunları çöz ki konuyu iyice anlayasın.
d) Bu çocuk bir yaramaz ki sormayın.
e) Tahtaya kalkmıştım ki kapı açıldı.

4. Aşağıdaki dizelerin hangisinde edat kullanılmamıştır?
a) Dün bir şal gibi dolandı boynuma
b) Gökyüzü ağarıncaya dek
c) Gökyüzünün maviliğine akarak
d) Su kadar maviyken gökyüzü
e) Bir haykırışla ürperdi her yer

5. “ve” bağlacı, aşağıdaki cümlelerin hangisinde ötekilerden farklı görevde kullanılmıştır?
a) Sırtında eski ve kirli bir ceket vardı.
b) Saatini ve anahtarlarını masanın üzerinde unutmuş.
c) Yardımlarınız için size ve arkadaşlarınıza teşekkür ederiz.
d) Yarın ve bir sonraki gün köy okullarını dolaşacağız.
e) Kimseye kulak asmadı ve sonunda istediğini elde etti.

6. Başımı sokacak bir damım yok
Uçsuz bucaksız dünyaya karşı
Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
a) Fiilimsi
b) Sıfat tamlaması
c) İyelik eki almış sözcük
d) Bağlaç
e) Edat

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat (ilgeç) kullanılmamıştır?
a) O kitabı okumadım; çünkü zamanım yoktu.
b) Görevimi birince kuş kadar hafifledim.
c) Başarılarını arı gibi çalışmalarına borçluydular.
d) Konuyu anladığınıza göre sorun kalmadı.
e) Bu araba sizin gibi bir aile için küçük değil mi?

8. Bütün şehir nihayetsiz bir nur içinde!
Kış mehtabı daha parlak, daha lekesiz,
Ne buluttan bir eser var, ne bir küçük iz.
Gülümsüyor gibi sema sürur içinde
Bu dizelerde, aşağıdaki sözcük türlerinden hangisi, kullanılmamıştır?
a) edat
b) zarf
c) sıfat
d) zamir
e) bağlaç

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ile” farlık görevde kullanılmıştır?
a) Kuru pantolon ile balık tutulmaz.
b) Okumayı sevmeyen insanlar ile bir yere varılamaz.
c) Yenilmesi gereken ilk düşmanlar öfke ile umutsuzluktur.
d) Çevresindeki güzellikler ile neden ilgilenmez insanlar?

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük edat değildir?
a) Yanımda kitaptan başka bir şey yok.
b) Kitabı aldım ancak okumadım.
c) Adamı evine dek takip ettik.
d) Ödevini herkes hazırlamış, bir sen yapmamışsın.





CEVAPLAR: 1.a 2.d 3.c 4.c 5.e 6.d 7.a 8.d 9.c 10.b

 
Üst Alt