Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Falih Rıfkı Atay Hayatı ( Biyografisi )

Jade

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    30 Kas 2012
  • Mesajlar
    7,562
  • MFC Puanı
    201
Hayatı :

(1894-1971) Atatürk üzerine yaptığı çalışmalarıyla tanınmıştır.Gazetecidir-yazardır. 1894'te İstanbul'da doğan yazar, eğitimini İstanbul Edebiyat Fakültesi'nde tamamladı. 1908 devriminden sonra "Tanin" gazetesinde gazetecilik hayatı başladı. Bir yandan gazetelere, dergilere yazılar yazarken, diğer yandan da Babıâli Mektubi Kalemi'ne devam ederek hayatını sürdürmüştür (1913). Daha sonra, oradan ayrılarak Dahiliye Husisi Kalemi'ne kâtip olarak geçmiştir.
Birinci Dünya Savaşı'na yedeksubay olarak katılmıştır. Daha sonra 4. ordu komutanı Cemal Paşa'nın emir subayı olmuş, Kudüs'te ve Suriye'de bulunmuştur. Bu süreç içerisin de resmi görevle birtakım Avrupa yolculuklarına da katılmıştır. Savaş bitince, Bahriye Hususi Kalem Müdür muavinliğine atanmıştır. Bu dönemde iki arkadaşıyla birlikte "Akşam" gazetesini kuran ATAY (1918), devrim aleyhinde bulunanlarla çetin bir savaşa girişmiş, 1922 yılında Bolu'dan milletvekili seçilmiştir. 1950'ye kadar milletvekili kalmıştır. Ayrıca "Hakimiyet-i Milliyet", "Milliyet", "Ulus" gazetelerinde de başyazarlık yapmıştır. 1950'de siyasi hayattan çekilerek kendini büsbütün gazeteciliğe veren ATAY, kısa bir süre "Cumhuriyet" gazetesine haftalık sohbetler yazmış, daha sonra bir arkadaşıyla birlikte "Dünya" gazetesini kurmuştur.

Eserleri :

Zeytindağı (1932),
Atatürk'ün Bana Anlattıkları (1955),
Babanız Atatürk (1955),
Çankaya (1961),
Kurtuluş (1966),
Atatürkçülük Nedir? (1966),
Atatürk Ne İdi? (1968),
Bayrak (1970).
Eski Saat​
 
Üst Alt