• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Fındık Bahçesinden Tarih Çıktı

mum

Özel Üye
Üyelik Tarihi
3 Nis 2008
Konular
2,214
Mesajlar
2,424
MFC Puanı
1,030
Fındık bahçesinde yosunlarla kaplanmış kayaların üzerinde Oğuzlar’ın kullandığı runik Türkçe ve tamgalara (damga) rastlandı.

Samsun’un Salıpazarı ilçesinde fındık bahçesinde yosunlarla kaplanmış kayaların üzerinde Oğuz boylarından Peçenekler ile Kıpçakların kullandığı runik (Göktürk yazıtlarında kullanılan yazı türü) Türkçe ve tamgalara (damga) rastlandı.

Samsun Arkeoloji Müzesi Araştırmacısı Emine Yılmaz başkanlığında Yeşilköy’e bağlı Kayadibi Mahallesi’nde bir vatandaşa ait fındık bahçesinde 6 ay önce kaya mezarların bulunmasının ardından bahçede çalışmalara yoğunluk verildi.

Bahçede yapılan kazı ve araştırmalarda ise son olarak yosunlarla kaplanmış kayaların üzerinde Oğuz boylarından Peçenekler ve Kıpçakların kullandığı runik Türkçe ve tamgalar bulundu.

Yılmaz yaptığı açıklamada, runik yazının İlk Çağ’da Orta Asya’da yaşayan toplumlarda kullanılmış bir yazı sistemi olduğunu, tamganın ise günümüzde ”damga” anlamına geldiğini ve Türk boylarının çeşitli amaçlarla oluşturup kullandıkları simgeler olduğunu söyledi.

Kayadibi Mahallesi’nde bir vatandaşa ait fındık bahçesinde 6 ay önce kaya mezarları bulunmasının ardından başlattıkları çalışmalarda insan veya heyelan kaynaklı yoğun bir tahribatla yuvarlanmış, iklimsel nedenlerle tamamen yosunlarla kaplanmış kayalarda runik Türkçe ve tamgalar tespit etmelerinin kendilerini heyecanlandırdığını ifade eden Yılmaz, Kayaların üzerindeki yazı ve işaretlerin Oğuz boylarından Peçenekler ile Kıpçakların kullandığı runik Türkçe ve tamgalar olduğunu belirtti.

Yılmaz, şunları kaydetti:

”İlk olarak Avrasya’da Türkçe kullanan kavimlerin yaşadığı coğrafya ile İskitler’de kullanıldığı bilinen, İpek Yolu ve diğer ticari yollar aracılığıyla geniş bir coğrafyaya yayılma imkanı bulan, İskit, Peçenek ve Kıpçak gibi Oğuz boyları ile Anadolu topraklarında yaygın olarak kullanılıp kayalara kazılmış bu runik yazı ile tamgalar Samsun’da tespit edilmiş ilk örnekler. Daha önce Ordu’nun Mesudiye ilçesi Esatlı köyünde runik Türkçe ve tamgalara rastlanmıştı. Bu da runik yazı ve tamga geleneğinin Karadeniz üzerinden Anadolu’ya yayıldığını göstermektedir.”

Tespit edilen runik yazı ve tamgalarla Türklerin 1071′den önce de Anadolu’da varlığının ispatlandığına dikkati çeken Yılmaz, ”Türklerin zaten Anadolu’ya 1071′den önce geldiklerini, Türk boyu olan İskitler’le kanıtlamış durumdayız. Daha sonra gelen Kıpçaklar ve Peçenekler gibi Türk boylarının da Anadolu’ya 1071 öncesinde yerleşerek runik Türkçe ve tamgaları kullandıklarını bu bulgularla tespit etmiş olduk” diye konuştu.

Yılmaz, kayaların üzerinde çeşitli hayvan tasvirleri olduğunu sözlerine ekledi.
 
Üst