• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Frenk Üzümü Nerede Yetişir?

DeStina

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
9 Haz 2015
Konular
11,091
Mesajlar
13,910
MFC Puanı
27,850
Frenk Üzümü Nerede Yetişir?



frenk%C3%BCz%C3%BCm.jpg



Nahoş tadı olan ve genelde şurup, reçel, marmelat ve çay yapımında kullanılan frenk üzümü bir çalı meyvesidir.

Frenk üzümleri, aşırılığı olmadığı (sıcak veya soğuk) ve sisli olmadığı her ortamda yetişir. Bu yönüyle de Türkiye'de yetişme olanağı vardır. Sivas'ın yanı sıra doğu illerinde de rastlamak mümkündür. Dünya genelinde ise frenk üzümünün, Kuzey Yarımküre'nin ılıman kesiminde doğal olarak yetişebilme olanağı vardır. Ayrıca Güney Amerika'nın doğu kesimlerinde de yetişebiliyor. Bunlardan kırmızı frenk üzümü Batı Avrupa, siyah frenk üzümü Orta Avrupa ve Baltık ülkelerinin yanı sıra Rusya'nın batısında doğal olarak yetişir. Bunların dışında Kuzey Amerika'da da frenk üzümleri görülebilir. Frenk üzümünün bilindiği üzere üç türü vardır: Kırmızı frenk üzümü, siyah frenk üzümü ve beyaz frenk üzümüdür. Ancak şekil konularında bu durum onlarca yan dallara ayrılabiliyor. Frenk üzümleri normalde soğuğa diğer meyvelere göre daha dayanıklıdır ama siyah frenk üzümü bu konuda biraz daha hassastır.

Frenk üzümünün Türkiye'de doğal olarak yetişen türlerini saksıda yetiştirmek mümkündür. Bunun için 1-2 metre kadar olan bu çalılara uygun olan saksılara konulması ve bu işlemlerin Ekim, Kasım veya Aralık ayında yapılması gerekir. Yılın son aylarında yapılması önem arz ediyor çünkü frenk üzümü genelde erken açar. Bunun dışında her yıl kalın ve yaşlı dalların budanması gerekir. Çünkü frenk üzümü genç dallarda yetişir. Bu şekilde yapılmazsa verimin düşmesine neden olur. Meyveler olgunlaştığında toplanır. Yaz aylarındaysa en az iki günde bir su verilir. Verimlerinin artması için biçimsiz köklerin kesilerek atılması da gerekir. Frenk üzümleri cinsine göre ilk verime 2 ila 3 yıl arasında, tam verime 4 ila 5 yıl arasında geçebilir.
 
Üst