• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Güzel Fotoğraf Çekmenin İpuçları

Peony

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Şub 2015
Konular
12,075
Mesajlar
34,903
MFC Puanı
57,450
J2mfILR.jpg


Hem fotoğraf çekme keyfinizi hem de fotoğraflarınızın sanatsal boyutunu ileri seviyeye taşıyacak bazı ipuçları..

Dijital fotoğraf makinelerinin fotoğraf çekimini kolaylaştırdığı bugün herkes tarafından kabul gören bir gerçek. Fakat yine de amatör ya da profesyonel her fotoğrafçının dikkat etmesi gereken unsurlar geçerliliklerini günümüzde de sürdürüyor. Hatta gelişen teknolojiyle birlikte yeni yöntemler yeni ipuçları ortaya çıkıyor. Aşağıda fotoğrafa yeni başlayan ya da hali hazırda sahip olduğu fotoğrafçılık yeteneğini geliştirmek isteyenler için son derece faydalı ipuçlarını göreceksiniz. Neticede söz uçar yazı kalır demişler. İşte hem fotoğraf çekme keyfinizi hem de fotoğraflarınızın sanatsal boyutunu ileri seviyeye taşıyacak bazı ipuçları:

Arka fona dikkat! Düz arka fonun önemi: Fotoğrafını çektiğiniz konunun arka planının daha düz bir ortam olması konuyu daha ortaya çıkartmanızı sağlar.

Dış mekanda flaş: Dış ortamlarda fotoğrafını çektiğiniz kişinin yüzü gölgede kalmışsa ortam güneşli olsa bile karanlık çıkacaktır. Bunu önlemek için mutlaka flaş kullanın. Flaş dış ortamı etkilemeyeceği gibi çektiğiniz kişinin yüzünü de aydınlatacaktır.

Kırmızı göz: Kırmızı göz probleminin sebebi göz retinasından yansıyan ışıktır. Lumix G Serisi makinelerinizin kırmızı göz giderme fonksiyonunu kullanabilir veya fotoğrafını çektiğiniz kişinin direkt olarak flaşa bakmamasını biraz gözünü kaydırmasını söyleyebilirsiniz.


Yakın çekimler makro: Etkileyici çekimler yapmak için öğeye yaklaşabilirsiniz. Çok yakın çekimlerde makro modu kullanın. Makro modu ile aşırı parlaklığı önlemek için flaş kullanmamanız daha iyi olur.

Dikey resimler: Birçok öğe dikey çekimde daha güzel görünebilir. Bir arkadaşınızı ya da yüksek bir yapıyı çekerken fotoğraf makinenizi dik tutarak resim çekmeyi deneyin.

Odağı kilitleyin: Çekeceğiniz öğe tam ortada değilse makineniz ortadaki noktaya odaklanarak görüntü ayarı yapacağı için öğe net çıkmayabilir. öğeye odaklanıp deklanşöre yarıya kadar basılı tutun ve kamerayı döndürüp istediğiniz kareyi çekin.

Konunun seviyesine inin: Fotoğrafını çekeceğiniz konu aşağıda ise onun göz seviyesine inmeniz ayrıntıları daha iyi yakalayabilmenizi orantıların daha belirgin olmasını sağlar. Böylece daha kişisel bir duygu yakalayabilirsiniz. örneğin çocuğunuzun resmini çekerken çöküp onun göz seviyesinde kamera tutmak naif bir gölümseme yakalamanızı sağlayabilir.

Konuyu kenara almak: Konunuzu (örneğin bir ağaç ev kule ya da tarihi eser) tam ortaya almak yerine kenara alarak daha doğal bir resim çekmeniz mümkün. Fakat bunu yaparken genelde tüm kameraların tam ortaya odaklandığını unutmamak gerekir. Konuya odaklanıp deklanşöre yarıya kadar basıp nesneyi yana kaydırabilirsiniz.

Flaş menzili: Kameranızın flaş mesafesini bilmeniz çok önemlidir. Zira konunuz flaş menzilinden uzakta ise karanlık çıkacaktır.

Işık: Fotoğrafını çekeceğiniz nesnenin çok ışık altında olmasını istemiyorsanız kendi yerinizi değiştirin. Manzara fotoğrafları için sabahın erken saatlerini ya da akşam üstünü tercih edin.

Konunuzu yönetin: Fotoğrafını çekeceğiniz kişileri bizzat organize edin. Onlara ne yapmaları gerektiğini söyleyin yüz hatlarını ve duygularını ortaya çıkarın. Yönetmen koltuğuna siz oturun. Bu arada habersiz çekim ile çok güzel anlar yakalayabileceğinizi de unutmayın.​
 
Üst