
Kısa boylu hardal otsu bir bitki türüdür. Tüylü yapraklara, sarı çiçeklere ve meyvelere sahiptir. Meyvesi baharat ve doğal ilaç yapımında kullanılır. Hardal çeşitleri; siyah, beyaz ve kırmızıdır. Vücut sağlığı için en çok siyah hardal tüketilir. İsminin aksine siyah değil, koyu sarı bir renge sahiptir.
Hardalın vücut sağlığı için önemi oldukça fazladır. Çeşitli rahatsızlıklara iyi gelir. Bu faydalarının birkaçı şu şekildedir:
- Sindirim sistemini düzenler: Hardalın özellikle taze tohumlarının dövülmesiyle oluşan püreyi her sabah aç karna yarım çay kaşığı tüketmek sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Hardal uzun süre sindirim sisteminden tamamen arınmaz. Özellilkle bağırsak bölgesinde tutunan hardal sindirimin uzun süre kolay bir şekilde sağlanmasına yardımcı olur.
- Gastridi önler: Mide için önemli problemlerden biri de gastrittir. Bu rahatsızlığı en aza indirmenin yollarından biri de hardal tüketmektir. Yiyeceklerde bol miktarda öğütülmüş hardal baharatı kullanılmalıdır. Özellikle bulgurlu ve tavuklu yemeklerle birlikte toz hardal tüketmek gerekir. Bulgurla hardalın birleşmesi beraberinde mide için oldukça faydalı besin değerlerinin ortaya çıkmasını sağlar. Günde bir öğün olmak üzere bir porsiyon yemek için yarım çay kaşığı hardal kullanmak yeterlidir.
- Romatizmaya iyi gelir: İçerdiği doğal kas gevşetici maddeler sayesinde hem tohumu hem de öğütülmüş hali bolca tüketilerek romatizmanın önüne geçmek mümkündür. Zeytinyağı ile toz halinin karışımı salatalarda sos olarak kullanılmalıdır. Böylece romatizmanın oluştuğu bölgelere daha iyi nüfuz eder.
- Kanı sulandırır: Hardal bol miktarda kan sulandırıcı etken maddeye sahiptir. Bu nedenle özellikle kalp-damar hastaları için tohumu ve toz halinin yemeklerle birlikte tüketilmesi önerilir.