Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Hortum

KalbimdekiDeniz

O zaman bırak kurusun geceler..!
MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    94
Hortum

Hortum , kümülus bulutları ile bağlantılı olarak silindir şekilinde dönerek gezen bir rüzgâr türüdür . Bu "hortum" bulutlardan yere kadar uzanır ve büyük yıkıcı güce sahip olan bir doğa felaketidir . Hortumlar hakkında bir bilimsel teori ilk olarak 1917 yılında Alfred Wegener tarafından üretilmiştir ve bu teori günümüzde de doğru olarak kabul edilmektedir .

Bir denizin ya da gölün üzerinde meydana gelen bir hortum , yerden emdiği sular ile bir "Su hortumu" oluşturur .

Bir hortum'un oluşması

Bir hortumun meydana gelmesi çok karmaşıktır , ve hâlâ tatmin edici bir bilimsel açıklama ortaya sürülememiştir . Ayrıntılara yönelik soruların hepsi cevaplandırılamamış olmasına rağmen , bir hortum'un mekanik özellikleri iyi tanınmaktadır . Belli koşullar altında dünyanın her yerinde ve her zaman hortumlar oluşabilir . Atmosferin bir hortum üretmesinde , ne belli bir zaman ne de belli bir coğrafya sınırı bulunur . Ama bir hortum oluşma olasılığı az veya çok olan bölgeler ve zamanlar kabaca şekilde belirlenebilir .

Bir hortum için elverişli olan hava koşulları

Bir hortumun oluşabilmesi için atmosferin yüksek bölümlerine kadar çıkabilecek konveksiyon olması gerekir: Atmosferin katlarını zayıflatan , dik olarak göğe çıkan ve yükseldikçe soğuyan hava; atmosferin 1 - 2 kilometre yükseklerine kadar nemli hava bulunması ve bu nemli konveksiyonu başlatacak , güneş ışıklarının yere çarpmasıyla oluşan bir sıcak hava termiği .

Bu tür fırtınaların oluşması için katkıda bulunan diğer bir etken , havada ve bulutlardaki su buharında bulunan ısıdır . Ancak kondensasyon ile etkili hale gelen bu ısı katkısı hali hazırda var olan ısı ile birlikte bir nemli konveksiyon'u mümkün kılar . Nemli konveksiyon olmadan diğer koşullar , kücük-tromb denilen zararsız hortumlar oluşturabilirler ama eğer bu küçük-tromb'lar nemli konveksiyon termiği ile temasa geçerse bunlar da gerçek bir hortum oluşturabilir . Dünyanın kuzey yarımküresinde oluşan hortumlar , saatin tersi yönde , güney kümede oluşan hortumlar saat yönünde döner .

Üst Alt