Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Ibrahim tatlıses

diShy

~ یơυℓℓεss ..
Onursal Üye
  • Üyelik Tarihi
    27 Kas 2009
  • Mesajlar
    24,120
  • MFC Puanı
    79
Türkiye'nin en ünlü şarkıcısı İbrahim Tatlıses, 1 Ocak 1952 yılında Urfa'da dünyaya geldi. Kalabalık ve yoksul bir ailenin çocuğuydu. Küçük yaşlarda çalışmaya başladı. İnşaatlarda soğuk demir ustalığı yaptı. Adanalı bir sinemacının, inşaatta türkü söylerken onu fark etmesiyle Tatlıses'in büyük yolculuğu başlamış oldu. Önce Adana'da ardından Ankara'da çeşitli gazinolarda sahneye çıktı. Sesinin güzelliği ve güçlülüğü şöhretini kulaktan kulağa yaydı. Yetmişli yılların ortalarına doğru artık İstanbul'a gelmişti.

1977 yılında çıkardığı "Ayağında Kundura" adlı kırkbeşlik plakla tüm Türkiye'ye sesini duyurdu. Ardından "Sabuha", "Dom Dom Kurşunu", "Bir Mumdur" gibi türküleriyle kendine geniş bir hayran kitlesi yarattı. Seksenli yıllarda tüm Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri de İbrahim Tatlıses ile tanıştı. Bu yıllarda çıkardığı "Allah Allah", "Kara Zindan", "İnsanlar" ve "Fosforlu Cevriyem" gibi albümlerinin satışı milyonları aştı.

İbrahim Tatlıses, 90'lara da hızlı girdi. Önce "Ah Keşkem" adlı albümüyle çıktı hayranlarının karşısına. Ardından da 1993 yılında birçok bestecinin katkıda bulunduğu "Mega Aşk" albümünü çıkardı.

1994 tarihini taşıyan "Haydi Söyle" albümü Burhan Bayar, Arif Sağ, Özkan Turgay ve Zafer Dalgıç'tan oluşan usta bir ekip eşliğinde yapıldı. "Haydi Söyle", "Nankör Kedi", "Saza Niye Gelmedin", "Tombul Tombul" gibi parçalar herkesin diline dolandı.

İbrahim Tatlıses, eski kırkbeşliklerde kalan ünlü parçalarını, biraz da temizleyerek 1995 yılında "Klasikleri" adını taşıyan albümde bir araya getirdi. 1996 tarihli "Ben De İsterem" adını taşıyan albüm geleneği bozmayarak yine satış rekoru kırdı. Özellikle albümdeki "Fırat" türküsü uzun süre akıllarda kaldı. Hatta bu isimle bir dizi bile çekildi.

Tatlıses ertesi yıl Kayahan'ın "Odalarda Işıksızım", Sezen Aksu'nun "Erkekler" gibi şarkılarını yorumladığı "At Gitsin" albümünü piyasaya sürdü.

İbrahim Tatlıses, seksenli ve doksanlı yıllar boyunca çevirdiği sinema filmleriyle de gündeme geldi. Aslında sinemanın baştan sona her alanında bir şeyler yaptı. Talk show programları hazırladı, çeşitli sanatçılara video klip yönetmenliği yaptı.

İlerleyen süreçte önemli bir ekonomik güç haline gelen Tatlıses, albümler yayınlamaya da devam etti. Ama öne çıkan yanı artık eskisi gibi sadece müziği ve sesi değil, müzik dışında yaptığı her şeydi.
Çocukluğu ve ilk yılları [değiştir] « Çocuktum. 20 kuruş fazla kazanmak için sinemalarda 'Haydi buz gibi su' diye bağırarak su satıyordum. Bir gün koltukta oturan bir adam birden yerinden kalktı. 'Sus ulan eşek, seni mi dinleyeceğiz' diye suratıma 4 tokat attı. Ve o yediğim tokatlar beni buralara kadar getirdi.[3] »
(İbrahim Tatlıses)

1952'de Urfa'da - kendi tabiriyle bir mağarada - ciğerci Ahmet Tatlı’yla karısı Leyla’nın yedi çocuğunun en büyüğü olarak dünyaya geldi.[4][5] İbrahim Tatlıses'in babası Arap, annesi Kürt'tür. Tatlıses doğduğunda babası cezaevinde bulunmaktaydı.[5] Hiç bir zaman okula gitmez. Çocuk yaşlarda çalışmaya başladı: su satar, çığırtkanlık yapar. İnşaatlarda soğuk demir ustalığı yaptı. İnşaatta türkü söylerken Adanalı bir sinemacı tarafından keşfedildi.[6] İlk başlarda Adana'da daha sonra Ankara'ya gelerek burada gazinolarda, pavyonlarda sahne aldı.[7]1974'te Ankara'daki Kınalı Pavyon'da söylediği "Ayağında Kundura" ile ünlenerek önce Ankara Radyosu'na, sonra da bir yılbaşı gecesi televizyona çıktı.[4][3] 70'li yılların ortalarına doğru İstanbul'a geçerek burada sahne almaya başladı.[6] Burada, kendisine soyadını veren müzisyen Yılmaz Tatlıses ile tanıştı.[8] "Kara Kız" ile "Beni Yakma Gel Sevdiğim" adlarında 45'likler ile müzik dünyasına giriş yaptı. 30 Haziran 1976 tarihinde dışardan bitirdiği ilkokulun diplomasını Kilis'teki Kartalbey İlkokulu'ndan aldı.[4] 1978 yılında Ayağında Kundura-Ceylan filmiyle sinema sektörüne giriş yaptı. 1979 yılında Kara Yazma filminde Perihan Savaş ile rol aldı.

Sonrası [değiştir]Tatlıses, 1983'te Derya Tuna ile Günah filminde oynadı. 1987'de Tatlıses Müzik'i kurdu. 90'larda ünü, Yunanistan ve Orta Doğu'ya kadar genişledi. İbrahim Tatlıses aynı zamanda yönetmen, oyuncu, senarist, söz yazarı, köşe yazarı, besteci, proğramcı ve yorumcu kimliğiyle ile de tanınmıştır. İbrahim Tatlıses'in sahip olduğu şirketler; gıda, film, yapım, turizm, havacılık ve yayıncılık gurubu dallarında faaliyetlerini sürdürmektedir.

İbrahim Tatlıses; 22 Temmuz 2007 tarihinde yapılan milletvekili genel seçimlerinde Genç Parti'den İstanbul 3. Bölge 1. sıradan milletvekili adayı oldu. Partisi, barajı aşamayınca milletvekili seçilemedi. 10 Mart 2008 tarihinde Neden adlı albümünü Mayıs 2009 da ise "Yağmurla Gelen Kadın" adlı albümünü piyasaya sürmüştür. Ayrıca bu albümde çok konuşulan ve tartışılan "Şemmame" adlı Kürtçe türkü de bulunmaktadır. 2009'da yıllarca söz ve beste aldığı sanatçı Yıldız Tilbe ile müzikal olarak tüm bağını kopardığını açıklamıştır[9]. 2010 yılında son albümü Hani Gelecektin'i piyasaya çıkardı.

14 Mart 2011 gecesi Beyaz TV'de yayınlanan İbo Show programı çıkışında Maslak'ta uzun namlulu silahla açılan ateş sonucu kafasından yaralandı. Akabinde hastaneye kaldırılan Tatlıses, 6 saat süren ameliyat sonucu yoğun bakım ünitesine bağlandı. Doktorlar tarafından yapılan resmî açıklama şöyleydi; "Sanatçının hayatî tehlikesi var ama ilk başladığımız noktaya göre daha az." Saldırıda İbrahim Tatlıses'in asistanı Damla Buket Çakıcı da yaralanmıştır. Gri Fiat Linea marka arabadan yapıldığı öğrenilen saldırı hakkında geniş çaplı bir soruşturma başlatılmış, 16 Mart 2011 tarihi itibariyle araç bulunmuştur. Suikastin bir numaralı zanlısı Abdullah Uçmak yakalanmıştır. [10]

İki hafta boyunca Acıbadem Maslak Hastanesi'nde yoğun bakımda kalan sanatçı, 28 Mart 2011 günü doktorlarının yaptığı açıklamaya göre yoğun bakımdan çıkarıldı, böylece hayati tehlikesi ortadan kalkmış oldu. 6 Nisan 2011 tarihi itibari ile ailesi tedavilerin Almanya da sürdürülmesi isteği ile Tatlısesi Türkiye Cumhuriyetine ait uçakla Almanya ya götürmüşlerdir.[11]

İbrahim Tatlıses 2011 Türkiye genel seçimlerinde Şanlıurfa'dan bağımsız milletvekili adayı oldu fakat sonradan adaylığını gerçi çekti. Tatlıses bu seçimlerde önce Adalet ve Kalkınma Partisi'ne adaylık başvurusunda bulunmuş ancak bu partiden aday gösterilmemişti.[12][13]

Özel hayatı [değiştir] Evlilikleri [değiştir] Bu alt başlığın geliştirilmesi gerekiyor.

İbrahim Tatlıses, ilk evliliğini Urfa'da Adalet Durak ile yaptı. Çiftin üç çocuğu oldu. 1979 yılında Kara Yazma filminde tanıştığı Perihan Savaş ile birlikteliği başladı. Savaş'tan Melek Zübeyde adında bir kız çocuğu oldu. 9 Ağustos 1984 tarihli gazetelerde yer alan haberlerde şu belirtildi: "İbrahim Tatlıses tarafından kaçırıldıktan sonra yedi saat boyunca dövüldüğünü ileri süren film oyuncusu Perihan Savaş, savcılığa başvurarak Tatlıses'in ruh hastası olduğunu söyledi ve tutuklanmasını istedi. Savaş'ın gözünün morarmış, sol kaşının da patlamış olduğu görüldü. Tatlıses poliste 'Savaş çocuğumun annesidir. Sağda solda dolaşmasını bir erkek olarak gururuma yediremedim' dedi."[3] Savaş, sonrasında Tatlıses ile boşandı. 1983'te Günah filmini çekerken tanıştığı Derya Tuna'yla ilişkisinden İdo adında bir oğlu oldu.

Diskografi [değiştir]1970: Kara Kız
1974: İbrahim Tatlıses
1975: Ben İnsan Değil Miyim
1975: Bir Yol Göster
1975: Şaşkın
1976: İbrahim Tatlıses
1977: İbrahim Tatlıses
1978: Doldur Kardeş İçelim
1980: Ceylan
1981: Gülmemiz Gerek
1982: Yaşamak Bu Değil
1983: Yalan
1984: Benim Hayatım
1985: Mavi Mavi
1986: Gülüm Benim
1987: Allah Allah/ Hülya
1988: Kara Zindan
1988: Fosforlu Cevriyem
1989: İnsanlar
1990: Söylim mi
1991: Vur Gitsin Beni/ Yemin Ettim
1992: Ah Keşkem
1993: Mega Aşk
1994: Haydi Söyle
1995: İbrahim Tatlıses Klasikleri
1996: Ben De İsterem
1998: At Gitsin
1999: Selam Olsun
2001: Yetmez Mi
2003: Tek Tek
2004: Aramam
2005: Sizler İçin
2007: Bulamadım
2008: Neden
2009: Yağmurla Gelen Kadın
2010: Hani Gelecektin


Filmografi [değiştir]Yıl Film Rol Notlar
1978 Sabuha Faruk
Ayağında Kundura / Ceylan İbrahim
Toprağın Oğlu
1979 Kara Yazma İbo
Kara Çadırın Kızı İbrahim
Fadile İbrahim
1980 Ayrılık Kolay Değil İbrahim
Çile İbo
1981 Seni Yakacaklar
Yaşamak Bu Değil İbrahim
Tövbe Mehmet
1982 Yalan Yusuf
Alişan Alişan
Nasıl İsyan Etmem
1983 Yorgun İbrahim
Günah Yaşar
Futboliye Konuk Oyuncu
1984 Sevdalandım Urfalı Kemal
Ayşem İbrahim
1985 Mavi Mavi Kerim
Sevmek Hasan
Yalnızım Ferhat
1986 Gülümse Biraz Urfalı İskender
Yıkılmışım Ben Yusuf
Sarhoş İbrahim
1987 Allah Allah İbrahim
Gülüm Benim Hıdır
Dertli Dertli
1988 Aşıksın İbrahim
Hülya İbrahim Tatlıses
Bir Kulum İşte Urfalı Ferhat
Kara Zindan Cemal
Ben İnsan Değil Miyim
1989 Ceylan İbrahim
Fosforlu Şahin
1992 Aşık Oldum
1993 Tetikçi Kemal Kemal, Yılmaz
1997 Fırat Yusuf​
 
Üst Alt