- Konum
- İzmir
-
- Üyelik Tarihi
- 29 Eyl 2015
-
- Mesajlar
- 1,638
-
- MFC Puanı
- 94
Isveç
Devletin Adı : İsveç Krallığı Başkenti : Stockholm
Nüfusu : 8 . 673 . 000 Resmi Dili: İsveççe
Dini: Hıristiyanlık Para Birimi : Kron
Haritadaki konumu: Avrupa Yüzölçümü: 449 , 964 km²
Sınırları: toplam: 2 , 205 km Sahil şeridi: 3 , 218 km
Coğrafi Konum: Kuzey Avrupa , Baltik Denizi kıyısında , Finlandiya ile Norveç arasında yer alır .
Matematiksel konumu: 62 00 Kuzey enlemi , 15 00 Batı boylamı
Sınır Komşuları: Finlandiya 586 km , Norveç 1 , 619 km
İklimi: Güneyde ılıman , kuzeyde subarktik iklim tipi görülür .
Arazi yapısı: Daha fazla düz ve kısmen dalgalı ovalar , batıda dağlar yer alır .
Deniz seviyesinden yüksekliği: en alçak noktası: Baltik Denizi 0 m en yüksek noktası: Kebnekaise 2 , 111 m
Doğal kaynakları: Çinko , demir , kurşun , bakır , gümüş , kereste , uranyum , hidro enerji
Arazi kullanımı: tarıma uygun topraklar: %7 daimi ekinler: %0 otlaklar: %1 ormanlık arazi: %68 diğer: %24 ( 1993 verileri )
Sulanan arazi: 1 , 150 km² ( 1993 verileri )
Doğal afetler: Çevrili sularda yüzen buz kitleleri deniz trafiğini engellemektedirler .
Târihi
İsveç'e ilk insan yerleşmeleri , eldeki belgelere göre M . Ö . 800 yıllarında İsveç'in güney ucunda görülmüştür . İlk İsveçliler zamanla kuzeye doğru yayılmaya başlamışlardır . Sonraları ticâret yapmak için Akdeniz'e açılmışlar , Romalılarla ticârî ilişkiler kurmuşlardır . İsveç'in adı Svear kabilelerinden gelir . Ülkenin başlangıç târihinde ülkenin güneyinde yerleşmiş olan Gotarlarla Svearlar arasında uzun süreli çatışmalar olmuştur . Svearların Gotarları Brevalla'da yenmesiyle İsveç Krallığı kurulmuştur . İsveç'e M . S . 4 . yüzyıldan başlayarak bâzı Germen kabileleri göç etmişlerdir . Dokuzuncu yüzyılda İsveç kralları Normanların Batı Avrupa'ya yaptıkları akınlara katıldılar . Ama asıl gâyeleri doğuda bir takım topraklar elde etmekti . Doğuya yönelen İsveçliler Novgorod ve Kiev'i ele geçirerek , buralarda birer prenslik kurdular . Onuncu ve on birinci yüzyıllarda Norveç ve Danimarka ile aralıklı çatışmalara girdiler . On birinci yüzyılda Hıristiyanlık İsveç'te resmî din olarak kabul edildi . On ikinci yüzyılda kral olan Aziz Erik , Finlandiya'yı topraklarına kattı . On üçüncü yüzyılda ise , dört İskandinav ülkesi ( İsveç , Norveç , Danimarka ve Finlandiya ) Kalman Birliği adı ile bir tek otorite altında toplandılar ( 1397 ) .
Kalman Birliği yaklaşık 125 yıl sürdü . Danimarka ile İsveç arasındaki zıtlaşmalar yoğunlaşınca , İsveç Kralı Gustaf Vafa , Danimarkalıları İsveç'ten kovarak birliğe son verdi . 1523'te İsveç Kralı Gustaf Vafa , İsveç'in bağımsızlığını îlân etti . 1520'lerde başlayan Lutherci Reform hareketleri başarıya ulaşınca , 1529'da Roma ile ilişkileri kesildi . Bunu tâkip eden 200 yıl içinde İsveç; Danimarka , Polonya ve Rusya'yla Baltık egemenliği için birçok savaşlar yapmıştır . Kral İkinci Gustaf Danimarka'yla barış imzalamış , Polonya Prusyasını ele geçirmiş , 30 yıl savaşlarına önemli katkıda bulunmuştur . Vestfalya Antlaşması ile ( 1648 ) İsveç büyük bir devlet olmuştur . Baltık Denizindeki hâkimiyeti , Ruslara Poltava'da İsveç orduları yenilince son bulmuştur ( 1709 ) . Napolyon'un generallerinden Jean Buptiste Bernadotte 1818 yılında Ondördüncü Karl adıylaİsveç kralı olmuştur . Bugün İsveç'te hüküm süren kral âilesi bu soydandır . On dördüncü Karl döneminde İsveç ile Norveç birleşmiş bu birleşme 1905 yılında barışcı bir biçimde son bulmuştur . İsveç Birinci ve İkinci Dünyâ Savaşlarında tarafsız olarak kalmıştır . Günümüzde tarafsız politikasına ters düşeceği için Nato ve AET'ye girmemektedir . İsveç bugün Anayasal bir Monarşi ile idâre edilmektedir .
Fizikî Yapı
İsveç , İskandinav Yarımadasının 5/8'ini kaplar . İnce , uzun bir ülkedir . Kuzey kesimi kutup çemberinin içinde kalır . İsveç , İskandinav Yarımadasının güneyini kaplayan bir ırmaklar ve göller bölgesidir . Ülkede irili ufaklı 96 . 000 kadar göl vardır . İsveç'in kuzeybatısı dağlıktır . Kjölen Dağları ve İskandinav Alplerinin doğu yamaçları bu kesimdedir . Kjölen Dağları üzerinde İsveç'in en yüksek tepesi olan Kebneka ( 2123 m ) bulunur . Kuzey bölgesi birçok ırmakla doludur . Bu ırmaklar güneyde Bothnia Körfezine dökülürler . Başlıca ırmakları; Klar , Une , Angerman , Dal , İndals , Pite , Lule , Kalij , Torne ve Skellette'dir . Kjölen Dağlarının yüksek yamaçlarında yüzlerce küçük buzul ovaları vardır . Norland Bothnia Körfezinde Kjölen Dağlarına kadar kat kat sıralanmış bir yayla dizisi bulunur . Büyük göller bölgesini birçok göl meydana getirmiştir . Bu göllerden en büyüğü 5545 km2lik Vanern Gölüdür . Diğer önemli gölleri ise Vattern , Jalmar ve Malar'dır . Kumsal sâhili olan Czania dışında İsveç kıyıları çoğunlukla kayalık ve küçük adalarla doludur . Baltık Denizinde bulunan Scania , Gotland ve Oland adaları tortul asıllı engebesiz ve düz topraklardan meydana gelmiştir .
İklim
İskandinav Dağlarının Atlas Okyanusu etkisinden koruduğuİsveç'in iklimi serttir . İklim güney ve kuzeyde iki ayrı karakter taşır . Güney yarıda Orta Avrupa iklimi , Kuzey yarıda ise Doğu Avrupa iklimi hâkimdir . Doğu bölümü Sovyetler Birliği yönünden gelen soğuk rüzgârların etkisi altındadır . Bu bölgede kış mevsimi uzun , yaz mevsimi kısadır . Kuzeyde yıllık ısı ortalaması +3 , güneyde ise +7°C dir . En kuzeyde Ocak ayı -15°C , Haziran ayında ise +12°C dolayındadır . Yıllık yağış ortalaması güneybatıda 600 mm , kuzeyde ise 400 mm arasındadır .
Tabiî Kaynakları
Bitki örtüsü: İsveç'in yarısından fazlası % 55'i ormanlarla kaplıdır . Sık orman bölgelerinde en çok yetişen ağaç; gürgen , çam , ladin ve huş türleridir . Güneyde kışın yapraklarını döken orman ağaçları mevcuttur . Kuzeyde yüksek arazide orman bölgesi sona erip yerini kırlara ve açık alanlara bırakır . Lapland bölgesinde kutup bitkileri vardır . Bunlar bodur kayın ağaçları , seyrek çalılar ve tundralardır .
Mâdenler: İsveç mâden kaynakları bakımından zengin bir ülkedir . Özellikle demir filizi ilk sırayı alır . Bakır ve çinko bakımından zengin olan İsveç'te ayrıca altın , gümüş , volfram , nikel ve kömür yatakları bulunur .
Nüfus ve Sosyal Hayat
İsveç nüfûsu 8 . 673 . 000'dir . Nüfûsun hemen hemen bütün kısmı Germen asıllıdır . Nüfûsun 9 83'ü şehirlerde geri kalanı köylerde yaşar . İsveç'te km2ye 19 kişi düşer . Başlıca şehirleri Stockholm , Göteburg , Malmö ve Upsala'dır .
Dîni: Halkın yaklaşık % 90'ı Protestandır . Protestanlık devletin resmî dîni sayılmaktadır .
Eğitimi: İsveç'te 7 ile 16 yaş arasında eğitim mecbûrîdir . Okur-yazar oranı yaklaşık % 100'dür . Altı tane üniversite vardır . Bunlardan en önemlisi olan Upsala üniversitesi eski târihlerde kurulmuştur .
Siyâsî Hayat
İsveç , Anayasaya dayalı bir Monarşi ile yönetilmektedir . Kral sınırlı yetkilere sahiptir . Yürütme yetkisi bakanlar kurulunca kullanılır . İsveç Parlamentosu Riksdag 349 üyeli bir tek meclisten meydana gelir . Parlamento üyeleri her üç yılda bir yapılan seçimlerle seçilir . İsveç mahallî idare olarak 278 belediyeye bölünmüştür . Bu belediyeler 24 ayrı bölgede toplanır .
Ekonomi
Yarısı çam ormanlarıyla kaplı olan , verimli su gücüne , demir filizine , uranyuma ve diğer minerallere sahip olan İsveç çok yönlü bir hammadde ve onun işlenmesini sağlayan bir sanâyiye sâhiptir .
Tarım: İsveç'te tarım yapılabilen alanlar toplam arazinin % 9'undan ibârettir . Fakat ülkenin besin ihtiyâcının % 90'ını bu topraklardan karşılamaktadır . Nüfûsun % 7'si tarımla uğraşmaktadır . Tarım alanları az olmasına rağmen modern teknikler uygulandığı için , en yüksek verim elde edilir . İsveç'te tahıl üretiminin başında yulaf gelir . Yetiştirdiği ürünler arasında , çavdar , buğday , arpa , patates ve pancar ön sırayı alır .
Hayvancılık: İsveç topraklarının % 2'sinden azı otlaktır . Hayvancılık devlet tarafından desteklenmektedir . Yetiştirilen hayvanlarla ülkenin et , süt , tereyağ , peynir ve yumurta ihtiyacı karşılanmaktadır . Balıkçılık kıyılarda ve göllerde yapılır . Önemli bir gelir kaynağıdır .
Sanayi: İsveç'in sanâyi kalkınması mâden kaynaklarına dayanır . Çok bol ve çeşitli mâden kaynaklarının başlıcası demir yatakları olup , dünyâ demir üretiminin % 25'ini İsveç sağlar . Ayrıca ülkede manganez , altın , bakır , gümüş ve kömür çıkar . Yeşil altın olarak bilinen ormanlar kereste ve kağıt hamuru ihtiyâcını karşılar . Ülkenin nehirlerinden elde edilen elektrik enerjisi , ülkenin sanâyii için gerekli olan enerjiyi sağlar .
İsveç'in belli başlı sanayi ürünleri , makina , taşıt araçları , gemi inşâası ( dünyâ üretiminde üçüncü ) , elektronik donanım , telefon , uçak , harp araçları , lokomotif , bilyalı yataklardır . Bütün bu sanâyi fabrikaları özellikle başşehir Stockholm ve Göteburg çevresinde yoğunlaşır . Malmö'da dokumacılık , Örebro'da dericilik , Helsingborg'da kauçuk sanayi gelişmiştir . Ülke mobilya , porselen ve camcılık açısından milletlerarası bir üne sâhiptir . Ülke işgücünün % 29'u ağır sanâyi ve mâdencilik kesiminde çalışmaktadır .
Ticâret: İsveç özellikle besin maddesi ( meyve ve tahıl ) , yağ , hammaddeler ( kömür , krom , manganez , petrol , tuz , potas , kauçuk , yün ve pamuk vb . ) alır . İhraç ettiği ürünler arasında kereste , kağıt hamuru , demir filizi , makina , çeşitli âletler , kibrit , kağıt , motorlu taşıtlar , silâh ve gemi bulunur . Ticâret yaptığı ülkelerin başında Norveç , İngiltere , Batı Almanya ve ABD gelir .
Ulaşım: Ülkede karayollarının uzunluğu 184 . 094 km'dir . Demiryollarının uzunluğu ise 12 . 005 km olup , bunun 11 . 377 kilometresi devlete âittir . 7583 kilometresinde elektrikli trenler çalışır . Hava ulaşımını ise İskandinavya hava yolları ile sağlamaktadır .
Deniz ticâret filosunda 3 , 76 milyon gross tonluk 502 gemi bulunur . En büyük limanları Stockholm ve Göteborg'dur .
Devletin Adı : İsveç Krallığı Başkenti : Stockholm
Nüfusu : 8 . 673 . 000 Resmi Dili: İsveççe
Dini: Hıristiyanlık Para Birimi : Kron
Haritadaki konumu: Avrupa Yüzölçümü: 449 , 964 km²
Sınırları: toplam: 2 , 205 km Sahil şeridi: 3 , 218 km
Coğrafi Konum: Kuzey Avrupa , Baltik Denizi kıyısında , Finlandiya ile Norveç arasında yer alır .
Matematiksel konumu: 62 00 Kuzey enlemi , 15 00 Batı boylamı
Sınır Komşuları: Finlandiya 586 km , Norveç 1 , 619 km
İklimi: Güneyde ılıman , kuzeyde subarktik iklim tipi görülür .
Arazi yapısı: Daha fazla düz ve kısmen dalgalı ovalar , batıda dağlar yer alır .
Deniz seviyesinden yüksekliği: en alçak noktası: Baltik Denizi 0 m en yüksek noktası: Kebnekaise 2 , 111 m
Doğal kaynakları: Çinko , demir , kurşun , bakır , gümüş , kereste , uranyum , hidro enerji
Arazi kullanımı: tarıma uygun topraklar: %7 daimi ekinler: %0 otlaklar: %1 ormanlık arazi: %68 diğer: %24 ( 1993 verileri )
Sulanan arazi: 1 , 150 km² ( 1993 verileri )
Doğal afetler: Çevrili sularda yüzen buz kitleleri deniz trafiğini engellemektedirler .
Târihi
İsveç'e ilk insan yerleşmeleri , eldeki belgelere göre M . Ö . 800 yıllarında İsveç'in güney ucunda görülmüştür . İlk İsveçliler zamanla kuzeye doğru yayılmaya başlamışlardır . Sonraları ticâret yapmak için Akdeniz'e açılmışlar , Romalılarla ticârî ilişkiler kurmuşlardır . İsveç'in adı Svear kabilelerinden gelir . Ülkenin başlangıç târihinde ülkenin güneyinde yerleşmiş olan Gotarlarla Svearlar arasında uzun süreli çatışmalar olmuştur . Svearların Gotarları Brevalla'da yenmesiyle İsveç Krallığı kurulmuştur . İsveç'e M . S . 4 . yüzyıldan başlayarak bâzı Germen kabileleri göç etmişlerdir . Dokuzuncu yüzyılda İsveç kralları Normanların Batı Avrupa'ya yaptıkları akınlara katıldılar . Ama asıl gâyeleri doğuda bir takım topraklar elde etmekti . Doğuya yönelen İsveçliler Novgorod ve Kiev'i ele geçirerek , buralarda birer prenslik kurdular . Onuncu ve on birinci yüzyıllarda Norveç ve Danimarka ile aralıklı çatışmalara girdiler . On birinci yüzyılda Hıristiyanlık İsveç'te resmî din olarak kabul edildi . On ikinci yüzyılda kral olan Aziz Erik , Finlandiya'yı topraklarına kattı . On üçüncü yüzyılda ise , dört İskandinav ülkesi ( İsveç , Norveç , Danimarka ve Finlandiya ) Kalman Birliği adı ile bir tek otorite altında toplandılar ( 1397 ) .
Kalman Birliği yaklaşık 125 yıl sürdü . Danimarka ile İsveç arasındaki zıtlaşmalar yoğunlaşınca , İsveç Kralı Gustaf Vafa , Danimarkalıları İsveç'ten kovarak birliğe son verdi . 1523'te İsveç Kralı Gustaf Vafa , İsveç'in bağımsızlığını îlân etti . 1520'lerde başlayan Lutherci Reform hareketleri başarıya ulaşınca , 1529'da Roma ile ilişkileri kesildi . Bunu tâkip eden 200 yıl içinde İsveç; Danimarka , Polonya ve Rusya'yla Baltık egemenliği için birçok savaşlar yapmıştır . Kral İkinci Gustaf Danimarka'yla barış imzalamış , Polonya Prusyasını ele geçirmiş , 30 yıl savaşlarına önemli katkıda bulunmuştur . Vestfalya Antlaşması ile ( 1648 ) İsveç büyük bir devlet olmuştur . Baltık Denizindeki hâkimiyeti , Ruslara Poltava'da İsveç orduları yenilince son bulmuştur ( 1709 ) . Napolyon'un generallerinden Jean Buptiste Bernadotte 1818 yılında Ondördüncü Karl adıylaİsveç kralı olmuştur . Bugün İsveç'te hüküm süren kral âilesi bu soydandır . On dördüncü Karl döneminde İsveç ile Norveç birleşmiş bu birleşme 1905 yılında barışcı bir biçimde son bulmuştur . İsveç Birinci ve İkinci Dünyâ Savaşlarında tarafsız olarak kalmıştır . Günümüzde tarafsız politikasına ters düşeceği için Nato ve AET'ye girmemektedir . İsveç bugün Anayasal bir Monarşi ile idâre edilmektedir .
Fizikî Yapı
İsveç , İskandinav Yarımadasının 5/8'ini kaplar . İnce , uzun bir ülkedir . Kuzey kesimi kutup çemberinin içinde kalır . İsveç , İskandinav Yarımadasının güneyini kaplayan bir ırmaklar ve göller bölgesidir . Ülkede irili ufaklı 96 . 000 kadar göl vardır . İsveç'in kuzeybatısı dağlıktır . Kjölen Dağları ve İskandinav Alplerinin doğu yamaçları bu kesimdedir . Kjölen Dağları üzerinde İsveç'in en yüksek tepesi olan Kebneka ( 2123 m ) bulunur . Kuzey bölgesi birçok ırmakla doludur . Bu ırmaklar güneyde Bothnia Körfezine dökülürler . Başlıca ırmakları; Klar , Une , Angerman , Dal , İndals , Pite , Lule , Kalij , Torne ve Skellette'dir . Kjölen Dağlarının yüksek yamaçlarında yüzlerce küçük buzul ovaları vardır . Norland Bothnia Körfezinde Kjölen Dağlarına kadar kat kat sıralanmış bir yayla dizisi bulunur . Büyük göller bölgesini birçok göl meydana getirmiştir . Bu göllerden en büyüğü 5545 km2lik Vanern Gölüdür . Diğer önemli gölleri ise Vattern , Jalmar ve Malar'dır . Kumsal sâhili olan Czania dışında İsveç kıyıları çoğunlukla kayalık ve küçük adalarla doludur . Baltık Denizinde bulunan Scania , Gotland ve Oland adaları tortul asıllı engebesiz ve düz topraklardan meydana gelmiştir .
İklim
İskandinav Dağlarının Atlas Okyanusu etkisinden koruduğuİsveç'in iklimi serttir . İklim güney ve kuzeyde iki ayrı karakter taşır . Güney yarıda Orta Avrupa iklimi , Kuzey yarıda ise Doğu Avrupa iklimi hâkimdir . Doğu bölümü Sovyetler Birliği yönünden gelen soğuk rüzgârların etkisi altındadır . Bu bölgede kış mevsimi uzun , yaz mevsimi kısadır . Kuzeyde yıllık ısı ortalaması +3 , güneyde ise +7°C dir . En kuzeyde Ocak ayı -15°C , Haziran ayında ise +12°C dolayındadır . Yıllık yağış ortalaması güneybatıda 600 mm , kuzeyde ise 400 mm arasındadır .
Tabiî Kaynakları
Bitki örtüsü: İsveç'in yarısından fazlası % 55'i ormanlarla kaplıdır . Sık orman bölgelerinde en çok yetişen ağaç; gürgen , çam , ladin ve huş türleridir . Güneyde kışın yapraklarını döken orman ağaçları mevcuttur . Kuzeyde yüksek arazide orman bölgesi sona erip yerini kırlara ve açık alanlara bırakır . Lapland bölgesinde kutup bitkileri vardır . Bunlar bodur kayın ağaçları , seyrek çalılar ve tundralardır .
Mâdenler: İsveç mâden kaynakları bakımından zengin bir ülkedir . Özellikle demir filizi ilk sırayı alır . Bakır ve çinko bakımından zengin olan İsveç'te ayrıca altın , gümüş , volfram , nikel ve kömür yatakları bulunur .
Nüfus ve Sosyal Hayat
İsveç nüfûsu 8 . 673 . 000'dir . Nüfûsun hemen hemen bütün kısmı Germen asıllıdır . Nüfûsun 9 83'ü şehirlerde geri kalanı köylerde yaşar . İsveç'te km2ye 19 kişi düşer . Başlıca şehirleri Stockholm , Göteburg , Malmö ve Upsala'dır .
Dîni: Halkın yaklaşık % 90'ı Protestandır . Protestanlık devletin resmî dîni sayılmaktadır .
Eğitimi: İsveç'te 7 ile 16 yaş arasında eğitim mecbûrîdir . Okur-yazar oranı yaklaşık % 100'dür . Altı tane üniversite vardır . Bunlardan en önemlisi olan Upsala üniversitesi eski târihlerde kurulmuştur .
Siyâsî Hayat
İsveç , Anayasaya dayalı bir Monarşi ile yönetilmektedir . Kral sınırlı yetkilere sahiptir . Yürütme yetkisi bakanlar kurulunca kullanılır . İsveç Parlamentosu Riksdag 349 üyeli bir tek meclisten meydana gelir . Parlamento üyeleri her üç yılda bir yapılan seçimlerle seçilir . İsveç mahallî idare olarak 278 belediyeye bölünmüştür . Bu belediyeler 24 ayrı bölgede toplanır .
Ekonomi
Yarısı çam ormanlarıyla kaplı olan , verimli su gücüne , demir filizine , uranyuma ve diğer minerallere sahip olan İsveç çok yönlü bir hammadde ve onun işlenmesini sağlayan bir sanâyiye sâhiptir .
Tarım: İsveç'te tarım yapılabilen alanlar toplam arazinin % 9'undan ibârettir . Fakat ülkenin besin ihtiyâcının % 90'ını bu topraklardan karşılamaktadır . Nüfûsun % 7'si tarımla uğraşmaktadır . Tarım alanları az olmasına rağmen modern teknikler uygulandığı için , en yüksek verim elde edilir . İsveç'te tahıl üretiminin başında yulaf gelir . Yetiştirdiği ürünler arasında , çavdar , buğday , arpa , patates ve pancar ön sırayı alır .
Hayvancılık: İsveç topraklarının % 2'sinden azı otlaktır . Hayvancılık devlet tarafından desteklenmektedir . Yetiştirilen hayvanlarla ülkenin et , süt , tereyağ , peynir ve yumurta ihtiyacı karşılanmaktadır . Balıkçılık kıyılarda ve göllerde yapılır . Önemli bir gelir kaynağıdır .
Sanayi: İsveç'in sanâyi kalkınması mâden kaynaklarına dayanır . Çok bol ve çeşitli mâden kaynaklarının başlıcası demir yatakları olup , dünyâ demir üretiminin % 25'ini İsveç sağlar . Ayrıca ülkede manganez , altın , bakır , gümüş ve kömür çıkar . Yeşil altın olarak bilinen ormanlar kereste ve kağıt hamuru ihtiyâcını karşılar . Ülkenin nehirlerinden elde edilen elektrik enerjisi , ülkenin sanâyii için gerekli olan enerjiyi sağlar .
İsveç'in belli başlı sanayi ürünleri , makina , taşıt araçları , gemi inşâası ( dünyâ üretiminde üçüncü ) , elektronik donanım , telefon , uçak , harp araçları , lokomotif , bilyalı yataklardır . Bütün bu sanâyi fabrikaları özellikle başşehir Stockholm ve Göteburg çevresinde yoğunlaşır . Malmö'da dokumacılık , Örebro'da dericilik , Helsingborg'da kauçuk sanayi gelişmiştir . Ülke mobilya , porselen ve camcılık açısından milletlerarası bir üne sâhiptir . Ülke işgücünün % 29'u ağır sanâyi ve mâdencilik kesiminde çalışmaktadır .
Ticâret: İsveç özellikle besin maddesi ( meyve ve tahıl ) , yağ , hammaddeler ( kömür , krom , manganez , petrol , tuz , potas , kauçuk , yün ve pamuk vb . ) alır . İhraç ettiği ürünler arasında kereste , kağıt hamuru , demir filizi , makina , çeşitli âletler , kibrit , kağıt , motorlu taşıtlar , silâh ve gemi bulunur . Ticâret yaptığı ülkelerin başında Norveç , İngiltere , Batı Almanya ve ABD gelir .
Ulaşım: Ülkede karayollarının uzunluğu 184 . 094 km'dir . Demiryollarının uzunluğu ise 12 . 005 km olup , bunun 11 . 377 kilometresi devlete âittir . 7583 kilometresinde elektrikli trenler çalışır . Hava ulaşımını ise İskandinavya hava yolları ile sağlamaktadır .
Deniz ticâret filosunda 3 , 76 milyon gross tonluk 502 gemi bulunur . En büyük limanları Stockholm ve Göteborg'dur .