-
- Üyelik Tarihi
- 18 Tem 2017
-
- Mesajlar
- 1,593
-
- MFC Puanı
- 3

Ana vatanı adından da anlaşılacağı gibi Uzakdoğu bölgesi olan Japon gülü Japonya ve Çinde bulunur. Ancak Japon gülleri, iklimi ılıman bölgelerde yetişebilir. Türkiye'de özellikle Akdeniz ve Ege bölgesi Japon gülü yetiştirmek için elverişli bölgelerdir. Japon gülü genellikle bahçelerde yetiştirilir. Ancak gerekli bakım koşulları sağlandığı takdirde evde de yetiştirilebilir. Japon gülü yetiştirmek için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
Güneş ihtiyacı
Sulama
Toprak
Nem
Besin
Budama
Hastalıklardan koruma
Çoğaltılması
Güneş ihtiyacı: Japon gülü ılıman iklimli bölgelerde bahçede yetiştiriliyorsa çiçek kendi ihtiyacını karşılayabilir. Ancak, evde yetiştirilecekse günde en az 4 saat güneş ışığı görmelidir.
Sulama: Sulaması toprak kurudukça yapılmalıdır. Fazla yapılması, Japon gülünün köklerinin çürümesine ve çiçeğin ölmesine sebep olur.
Toprak: Japon gülü için toprak çok önemlidir. Japon gülü için tek başına torflu toprak yeterli olmaz. Bunun için torflu toprak, gübre ve ponza taşıyla karıştırılır ve kendi toprağı oluşturulur.
Nem: Orta seviyede nem ihtiyacına sahip olan Japon gülünün yetiştirildiği bölge kuru bir iklime sahipse yapraklarına su sıkılarak nemli kalması sağlanabilir.
Besin: Diğer bütün çiçeklerde olduğu gibi Japon gülü de besine ihtiyaç duyar. Ancak, toprağa ekilen ilk sene besin vermeye gerek yoktur. İkinci sene de aynı toprakta kalacaksa, besin takviyesi yapılabilir. Kullanılacak takviye toprağa dikilen besin çubuklarından ziyade suda çözünen besin takviyeleri olmalıdır. Bu sayede Japon gülü daha kolay bir şekilde besine ulaşır.
Budama: Japon gülleri yaz aylarında budama ihtiyacı duyabilir. Ancak budama yaparken, dalları kökten kesmemeye özen göstererek sadece şekil budaması yapılması gerekir.
Hastalıklardan koruma: Japon gülünün en önemli sorunu örümcek bit denilen küçük örümceklerdir. Bu örümcekler, Japon gülünün tomurcuklarını ve yapraklarını yiyerek çiçeğin büyümesini ve gelişmesini engeller. Örümceklerden kurtulmak için bitki ilacı kullanmaya gerek yoktur. En etkili çözüm haftada en az iki kere yaprakların altına su püskürtülerek yaprakların yıkanmasıdır. Bu yolla böceklerden ve bitlerden kurtulmak mümkündür.
Çoğaltılması: Japon çiçeklerini, olgunlaşmış dallardan ya da tepe çeliğini kullanarak çoğaltmak mümkündür. Olgunlaşmış tepe çeliği suya konularak köklenmesi beklenir. Bu yöntem olgunlaşmış dallar kullanılarak da yapılabilir.