• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kahve Telvesi Bitkiler İçin Faydalı mı?

DarkWoman

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
27 Kas 2019
Konular
5,318
Mesajlar
11,488
MFC Puanı
66,370
Kahve Telvesi Bitkiler İçin Faydalı mı?



"Bitkiler, tıpkı bizim gibiler; su ve güneş ışığına ek olarak, büyümek için besinlere ihtiyaçları vardır. Bizden farkları bitkileri besinlerini topraktan alırlar. Birçok kişi bitkileri daha iyi büyüsün diye toprağa kahve telvesi koyuyor. Bu sayede bitkinin daha iyi besin alacağına inanılıyor. Peki bu gerçekten doğru mu?"​

Kahve telvesi az miktarda nitrojen içeriyor olsa da bir gübre çeşidi değildir. Bitkilerin büyümesi için gerekli bir besin olan nitrojeninin demlendikten hemen sonra telvede bulunmadığı ortaya çıktı. Bitkilere herhangi bir gerçek değer sağlamak için, kahve telvelerinin bir kompost yığınında parçalanması için biraz zamana ihtiyacı var.
Organik maddenin, bitkilerde bulundurdukları tek tek besinleri elde edebilmesi için önce (kompostlama yoluyla) ayrıştırılması gerekiyor. Melbourne Üniversitesi'ndeki toprak araştırmacıları, kahve telvesini brokoli, pırasa, turp, viyola ve ayçiçeği toprağına doğrudan uyguladılar. Kahve telveleri toprağın tutabileceği su miktarını artırıyor gibi görünse de sonucunda beş tür bitkinin de büyümesini engelledi.
Her türden kompostlanmamış mutfak artıkları küf için gerekli koşulları oluşturmanın yanı sıra istenmeyen mantarları, bakterileri ve mantar sivrisineklerini bitkinize çekebilir.

Kahve telvesi bitkiler için nasıl kullanılır?

1. Telveleri kompost yığınınıza ekleyin


Nitrojene ek olarak, kahve telvesi bitmiş kompostunuza fosfor ve potasyum ekleyebilir ve her ikisi de bitkinin büyümesine yardımcı olur. Kahve telvelerini kompost kutunuza ekleyin ve şansınız varsa birkaç ay sonra besleyici yoğun bir toprak katkı maddesine sahip olacaksınız . H

2. Bir kompost çayı yapın

Bitmiş kompostu saksı karışımınıza eklemek yerine sıvı yem kullanmayı tercih ederseniz, kendi kompost çayınızı demleyebilirsiniz. Kompost çayı ayrıca komposttan çözünür besinler ve bazı faydalı mikroplar içerecektir.
 
Üst