Kan abdesti bozmaz! Çünkü kanın abdesti bozmadığına dair birçok delil vardır!
1) Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) yüzünde bulunan sivilceyi sıktı ondan kan çıktı, çıkan kanı parmaklarının arasında onları birbirine sürterek izale etti sonra namaz kıldı da abdest almadı!
Ebi Şeybe 1/163/6, İbnul-Münzir El-Evsad 1/178, 179, Beyhaki 1/141
2) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber Zatur-Rika savaşına çıkmıştık. Müslümanlardan biri, müşriklerden birinin karısını öldürdü.
Karısı öldürülen müşrik şöyle dedi:
Muhammedin ashabından birinin kanını dökmedikçe peşlerini bırakmayacağına yemin etti. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)in peşine düştü.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir yerde konaklamıştı ve bize:
Bizi kim korur? diye sordu.
Ensar ve Muhacirden birer kişi:
Biz! diyerek ileri atılıp görevi kabul ettiler.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onlara:
Dağ yolunun geçidinde durunuz! buyurdu.
Bu iki kişi dağ yolunun ağzına vardıklarında, muhacir olanı uzanıp uyudu. Ensardan olanı da kalkıp namaza durdu. Müşrik geldi ve namaz kılan Ensarın karaltısını görünce, onun ordunun nöbetçisi olduğunu anladı ve okunu fırlattı. Sanki bedenine eli ile koymuş gibi isabet ettirdi. Ensar oku bedeninden çıkardı ve namazına devam etti.
Müşrik bu şekilde üç kere ok attı. Ensar ise üçünü de çıkardı. Sonra namazına devam edip rukû ve secdesini yaptı. Sonra arkadaşı uyandı. Müşrik, bekçilerin kendisini fark edip yerini bildiklerini anlayınca kaçtı. Muhacir olan sahabe, Ensar üzerinde ki kanı görünce hayretle:
Subhanallah! İlk ok isabet ettiğinde beni uyandırsaydın ya! dedi.
Ensar da:
Ben bir sure okuyordum, onu yarıda kesmek istemedim! dedi.
Buhari 1/52, Ebu Davud 198, Albânî Sahiha 300
3) Misver bin Mahreme (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
Ömer bin Hattab (Radiyallahu Anh)ı hançerlendiği gece yanına girdim ve Ömer (Radiyallahu Anh)ı sabah namazı için uyandırdım.
Ömer bin Hattab (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
−Namazı terk edenin İslamdan nasibi yoktur! Sonra Ömer bin Hattab (Radiyallahu Anh), yarasından kan aktığı halde namaz kıldı.
Muvatta 1/3, 9, 40, Darekutni 2/52, Abdurrazzak 5010
4) Ata bin es-Saib (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
Abdullah bin Ebi Evfa (Radiyallahu Anh)ı kan tükürdüğünü sonra abdest almadan namaz kıldığını gördüm.
Abdurezzak 571
5) Hasan-ı Basri (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
Müslümanlar, yaralarından kan akmasına rağmen namaza devam ederlerdi.
Buhari 1/52, İbni Ebi Şeybe 1/92
6) Tavus, Muhammed bin Ali, Atâ (Rahmetullahi Aleyh) ve Hicaz âlimleri şöyle derlerdi:
Kandan dolayı abdest bozulmaz!
Buhari 1/52
7) Ömer bin Hattab (Radiyallahu Anh) sabah namazında iken, Mugire bin Şubein İranlı Mecusi kölesi tarafından hançerlendiği gün, sabah namazını Abdurrahman bin Avf (Radiyallahu Anh)ın arkasında vücudundan kan aka aka kıldı
Buhari 3460
8) Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) hacamat olmuş (kan aldırmış) ve yeniden abdest almadan namaz kılmıştır.
Buhari 1/52, Darekutni 1/151
9) Abdullah ibni Mesud (Radiyallahu Anh) karnında işkembe ve kurbanlık koyun kanı olduğu halde namaz kılmıştır.
Abdurrezzak 1/125, Abdurrazzak el-Emali 2/51, Albânî Sahiha 300, Albânî Tamamul-Minneh 52
10) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
Kan damlaları hasır üzerine düşse bile namaz kılabilirsin.
Nesei 171
11) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber Zatur-Rika savaşında idim. Birine namazda iken ok atıldı. Adamdan çokça kan geldiği halde adam rükû ve secde edip, namazına devam etti.
Buhari Fethul-Bari
12) Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) ve Hasan-ı Basri (Rahmetullahi Aleyh) kan aldıran kimse hakkında şöyle demişlerdir:
Kişi kan aldırdığı yerleri yıkaması dışında başka bir şey yapmasına gerek yoktur! (Yani abdest almasına gerek yoktur!)
Buhari Fethul-Bari
Not: Gördüğünüz gibi kan abdesti bozmuyor! Eğer kan abdesti bozuyor olsaydı, sahabeler kandan dolayı abdest alırlardı.
1) Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) yüzünde bulunan sivilceyi sıktı ondan kan çıktı, çıkan kanı parmaklarının arasında onları birbirine sürterek izale etti sonra namaz kıldı da abdest almadı!
Ebi Şeybe 1/163/6, İbnul-Münzir El-Evsad 1/178, 179, Beyhaki 1/141
2) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber Zatur-Rika savaşına çıkmıştık. Müslümanlardan biri, müşriklerden birinin karısını öldürdü.
Karısı öldürülen müşrik şöyle dedi:
Muhammedin ashabından birinin kanını dökmedikçe peşlerini bırakmayacağına yemin etti. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)in peşine düştü.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir yerde konaklamıştı ve bize:
Bizi kim korur? diye sordu.
Ensar ve Muhacirden birer kişi:
Biz! diyerek ileri atılıp görevi kabul ettiler.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onlara:
Dağ yolunun geçidinde durunuz! buyurdu.
Bu iki kişi dağ yolunun ağzına vardıklarında, muhacir olanı uzanıp uyudu. Ensardan olanı da kalkıp namaza durdu. Müşrik geldi ve namaz kılan Ensarın karaltısını görünce, onun ordunun nöbetçisi olduğunu anladı ve okunu fırlattı. Sanki bedenine eli ile koymuş gibi isabet ettirdi. Ensar oku bedeninden çıkardı ve namazına devam etti.
Müşrik bu şekilde üç kere ok attı. Ensar ise üçünü de çıkardı. Sonra namazına devam edip rukû ve secdesini yaptı. Sonra arkadaşı uyandı. Müşrik, bekçilerin kendisini fark edip yerini bildiklerini anlayınca kaçtı. Muhacir olan sahabe, Ensar üzerinde ki kanı görünce hayretle:
Subhanallah! İlk ok isabet ettiğinde beni uyandırsaydın ya! dedi.
Ensar da:
Ben bir sure okuyordum, onu yarıda kesmek istemedim! dedi.
Buhari 1/52, Ebu Davud 198, Albânî Sahiha 300
3) Misver bin Mahreme (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
Ömer bin Hattab (Radiyallahu Anh)ı hançerlendiği gece yanına girdim ve Ömer (Radiyallahu Anh)ı sabah namazı için uyandırdım.
Ömer bin Hattab (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
−Namazı terk edenin İslamdan nasibi yoktur! Sonra Ömer bin Hattab (Radiyallahu Anh), yarasından kan aktığı halde namaz kıldı.
Muvatta 1/3, 9, 40, Darekutni 2/52, Abdurrazzak 5010
4) Ata bin es-Saib (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
Abdullah bin Ebi Evfa (Radiyallahu Anh)ı kan tükürdüğünü sonra abdest almadan namaz kıldığını gördüm.
Abdurezzak 571
5) Hasan-ı Basri (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
Müslümanlar, yaralarından kan akmasına rağmen namaza devam ederlerdi.
Buhari 1/52, İbni Ebi Şeybe 1/92
6) Tavus, Muhammed bin Ali, Atâ (Rahmetullahi Aleyh) ve Hicaz âlimleri şöyle derlerdi:
Kandan dolayı abdest bozulmaz!
Buhari 1/52
7) Ömer bin Hattab (Radiyallahu Anh) sabah namazında iken, Mugire bin Şubein İranlı Mecusi kölesi tarafından hançerlendiği gün, sabah namazını Abdurrahman bin Avf (Radiyallahu Anh)ın arkasında vücudundan kan aka aka kıldı
Buhari 3460
8) Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) hacamat olmuş (kan aldırmış) ve yeniden abdest almadan namaz kılmıştır.
Buhari 1/52, Darekutni 1/151
9) Abdullah ibni Mesud (Radiyallahu Anh) karnında işkembe ve kurbanlık koyun kanı olduğu halde namaz kılmıştır.
Abdurrezzak 1/125, Abdurrazzak el-Emali 2/51, Albânî Sahiha 300, Albânî Tamamul-Minneh 52
10) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
Kan damlaları hasır üzerine düşse bile namaz kılabilirsin.
Nesei 171
11) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber Zatur-Rika savaşında idim. Birine namazda iken ok atıldı. Adamdan çokça kan geldiği halde adam rükû ve secde edip, namazına devam etti.
Buhari Fethul-Bari
12) Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) ve Hasan-ı Basri (Rahmetullahi Aleyh) kan aldıran kimse hakkında şöyle demişlerdir:
Kişi kan aldırdığı yerleri yıkaması dışında başka bir şey yapmasına gerek yoktur! (Yani abdest almasına gerek yoktur!)
Buhari Fethul-Bari
Not: Gördüğünüz gibi kan abdesti bozmuyor! Eğer kan abdesti bozuyor olsaydı, sahabeler kandan dolayı abdest alırlardı.