• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kansızlık (Anemi)

Sindy

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
3 Ocak 2010
Konular
1,472
Mesajlar
12,078
MFC Puanı
117,150

Anemi kırmızı kan hücresi eksikliği anlamına gelmektedir. Oksijen vücudumuzdaki her hücrenin normal çalışması için gerekli olan maddedir. Aneminin varlığı dokulara oksijen transferini bozmaktadır. Alyuvar dediğimiz kırmızı kan hücreleri de hızla azalır ya dasağlıklarını kaybeder. Bu durumda zihinsel ve fiziksel olarak çok yorgun hissetmeye başlarız.

Anemini çeşitli tipleri vardır. En yaygın görüleni demir eksikliği anemisidir. Hamilelik sırasında her beş kadından birini etkiler. Kırmızı kan hücrelerinin oksijeni taşımak için demire gereksinimi vardır. Demir yetersizliğinde hemoglobin değerleri düşer. Demir eksikliği anemisine demir yönünden yetersiz beslenme, cerrahi operasyonlar, hemoroid ya da adet kanaması nedeni ile kan kaybı, emilim bozukluğu hastalıkları ya da hamilelik sırasında artan demir ihtiyacı neden olur.


Kırmızı kan hücreleri için demir kadar folat ve B12 vitaminleri de önemlidir. B12 vitaminin eksikliği nedeni ile oluşan anemileri pernisiyöz anemi denir. Bu tip anemi daha çok yaşlılarda, bağırsak emilim bozukluğu olanlar, obezlerde, mide tümörü ya da ülseri olanlarda ve çok alkol tüketenlerde rastlanır. Aynı şekilde kanser, crohn hastalığı, böbrek yetmezliği, romatizma gibi hastalıklar kırmızı kan hücresi üretimini bozabilir.
Aplastik anemi nadiren görülen ancak hayatı tehdit eden kemik iliğinin kan hücresi üretme yeteneğini kaybetmesidir. Bu hastalık kemoterapi, radyasyona maruz kalma, çevresel zehirler ve gebelik nedeni ile görülebilir.

Hemolitik anemi kırmızı kan hücrelerinin üretilmesinden daha hızlı yokedilmesi nedeni ile oluşan anemi tipidir. Bağışıklık sistemi kaynaklı ya da antibiyotik kullanımına bağlı olabilir.

Orak hücreli anemi kırmızı kan hücrelerinin anormal şekil almalarına neden olan kusurlu hemoglobin kaynaklı kalıtsal bir tiptir. Talasemi de bir başka çeşit hemoglobin kusurundan kaynaklanan anemidir.
Aneminin genel belirtileri düşünmede zorluk, halsizlik ve yorgunluk, sık hastalanma, baş ağrısı ve dönmesi, adet düzensizlikleri, eklemlerde uyuşukluk, cilt ve dudakların soluk renkli olması ve nefes darlığıdır.

Anemi tedavi edilmez ve kontrolsüz kalırsa hızlı ya da düzensiz kalp ritmine neden olabilir. Çünkü kalp kandaki oksijen eksikliğini telafi etmek için daha fazla çalışacaktır. Bu durun kalp yetmezliğine kadar varabilir. B12 eksikliğinden kaynaklanan pernisiyöz anemi tedavi edilmezse zihinsel fonksiyon bozulması ve sinir hasarına yol açabilir. Orak hücreli anemi gibi kalıtsal anemiler hayatı tehdit edecek kadar ciddi olabilir. Akutlaşarak ölümcül olabilir.
Anemi riskini arttıran koşullar şöyledir:

Folik asit emilimini arttırdığından alkol kullanımı, anoreksiya ve bulumia gibi yeme bozuklukları, çeşitli nedenlerle kan kayıpları, ailede anemi geçmişi bulunması, çeşitli hastalıklar, ilaç kullanımı, yetersiz beslenme, artan demir ihtiyacı nedeni ile hamileliktir.

Anemi tedavisi, aneminin türüne ve altta yatan nedene göre yapılmaktadır. Demir eksikliği anemisinde demir takviyesi yapılmakta ve genellikle birkaç ayda tedavi tamamlanmaktadır. Pernisiyöz anemide folik asit ve B12 takviyesi yapılır. Aplastik anemide ciddi bir durum olduğundan kan ya da kemik iliği nakli yapılmaktadır. Hemolitik anemide bağışıklık sistemi baskılanmasını sağlayan ilaçlar kullanılmaktadır. Anemi ciddi sonuçları olan bir tipte olabilir ve kendi kendine teşhis-tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Altta yatan nedenin tespiti ve tedavi için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Doktor önerisi olmadan kesinlikle demir, folik asit ve B12 takviyesi yapılmamalıdır.
Anemi hastaları için aşağıda verilen beslenme önerileri demir eksikliği ve pernisiyöz anemi düşünülerek hazırlanmıştır.

Anemi hastaları karaciğer, kuru fasulye, mercimek, tahıl ürünleri, kuru incir, yumurta, demir yönünden zengin pekmez, bira mayası ve fındık yemeleri önerilir. Ispanak dışındaki koyu yeşil sebzeler iyi birer demir ve folat kaynağıdır. C vitamininden zengin turunçgiller, viver ve çilek demir emilimini arttırmaktadır.

Ispanak, pazı, pancar, maydanoz, çikolata, çay ve kahve demir emilimini azalttığından tüketilmemelidir.
Anemi hastaları sağlık kontrollerini aksatmamalı ve durumlarındaki değişikliklerden hekimlerini haberdar etmelidir.


 
Üst